HAPPY VALENTINE’S DAY

Ystävänpäivä on loistava hetki miettiä omia ihmissuhteitaan, ystäviä, rakkaita. Aihe on myös ollut paljon pinnalla omien ystävieni kanssa ja monien kanssa olemme pohtineet ystävyssuhteiden muuttumista, kun ikää tulee lisää ja elämäntilanteet muuttuvat. Kaikkien ihmissuhteiden ei kuulu olla ikuisia ja se on aivan fine. Ihmisiä tulee ja menee meidän elämässämme, jokaisella on oma aikansa ja opetuksensa.

Omat ihmissuhteeni ovat vaihdelleet osaksi paljonkin johtuen siitä, että olen matkustellut ja muuttanut paljon sekä myös muuttanut omia elämäntapojani, jolloin ympäristökin helposti muokkautuu sen mukaan. Osa jää vaikka intressit muuttuvat, mutta on myös paljon hyviä ihmissuhteita, jotka eivät ole enää aktiivisia. Silti niistä kaikista tulee hyvä fiilis eikä tiukan yhteydenpidon loppuminen tarkoita aina sitä, että siihen liittyisi mitään dramaattista! Tämä on vain elämää. Ystävyyssuhteet tai ihmissuhteet ylipäätänsä ei tarvitse olla niin mustavalkoisia – ”joko tai”. Kaikkiin ihmissuhteisiin kuuluu omanlaisia ’sääntöjä’, mutta ne me voimme määritellä aivan itse. Nämä ’säännöt’ eivät välttämättä ole mitään kiveen kirjoitettuja, mutta niistä täytyy puhua niin, että säännöt ovat samat molemmilla ainakin suurimmaksi osaksi. Näin ihmissuhteesta voi oikeasti kehittyä jotain suurempaa. Aina toki kaikesta ei tarvitse edes keskustella, sillä välillä löytää elämäänsä ihmisiä, jotka ymmärtävät sinua sanomattakin. Tosin siltikin asioista ääneen puhuminen on hyvä idea ja se todella auttaa syventämään suhteita sekä nostaa luottamusta toiseen ihmiseen.

Tällä hetkellä parhaat ystäväni ja läheisimmät ihmissuhteet perhettäni lukuunottamatta ovat syntyneet vasta yli 20-vuotiaana. Toki on lapsuuden ystäviä ja ystäviä peruskoulu -ajoilta, mutta heidän kanssaan en ole enää niin paljon tekemisissä. Meillä on aika erilaiset elämänvaiheet ja tulevaisuuden suunnitelmat sekä asumme kaukana toisistamme. Se ei kuitenkaan poista sitä tunnetta, että tietää toisen aina olevan siellä. On ystäviä, jotka tuntevat minut läpikotoisin ja voisin soittaa heille koska tahansa. Sitten on ystäviä, joiden kanssa olen tuntenut vasta hetken aikaa, mutta he tuntuvat tällä hetkellä erittäin läheisiltä. Ikäänkuin olisi tuntenut jo todella kauan! Osan kanssa on yhteydessä paljon, osan kanssa vähemmän, mutta oikeastaan jokaisen ystäväni kohdalla minulla on luotto siihen, että kaikki on hyvin vaikka emme koko ajan olisikaan tekemisissä. Joka kerta kun puhutaan tai nähdään, kaikki tuntuu juuri siltä, kun jatkaisi suoraan edellisestä kerrasta.

On ihmisiä, joiden kanssa yhteys vain katoaa ja sitten on ihmisiä, joita tapaa ja yhteys syntyy heti tai hetken kuluttua. Ei ole olemassa mitään oikeaa kaavaa ihmissuhteisiin, niiden syntyyn, rakentamiseen tai pituuteen. Näiden kohdalla kannattaa kuunnella vain itseään ja tehdä kaikista ihmissuhteista omanlaisiaan. Toiset pitävät isoista ystäväporukoista, toiset pienistä piireistä. Itse kuulun jälkimmäiseen varsinkin nykyään ja arvostan ison porukan sijaan muutamia erittäin syviä ihmissuhteita. Rakastan syviä keskusteluja, elämän pohtimista, rehellisyyttä, naurua, huumoria ja hyvien sekä huonojen asioiden jakamista. Ihmissuhteen on hyvä olla tasapainossa niin, että molemmat saavat siitä energiaa. Joskus olen pohtinut myös näitä ’energiasyöppöjä’ ja jokainen varmasti tunnistaa ihmistyypin. Ystävillä voi olla vaikeita hetkiä kuten itselläkin ja toki niitä täytyy tukea, mutta ainainen negatiivisuus on todella kuluttavaa varsinkin jos itse olet se, joka tsemppaa muita. Tsempparitkin kaipaavat tsemppausta, energiaa ja tukea!

Olen rakentanut omia ystävyyssuhteitani monta kertaa uudelleen. Olen muuttanut, matkustellut, tullut ja mennyt, mutta oikeat ystävät tunnistaa todellakin siitä, että he eivät katoa minnekään vaikka aikaa ja kilometrejä olisi kuinka välissä. Kilpailukausillani olen saattanut olla hyvinkin eristäytynyt ja en ole jaksanut nähdä tai edes keskustella ystävieni kanssa. Onneksi kuitenkin on niitä, jotka ymmärtävät ja ovat silti <3 Ystävistä tulee olla kiitollinen ja suhteista pitää huolta, mutta ei kantaa turhaa stressiä. Jos jokin vaatii enemmän kuin antaa ja tuntuu vaikealta, kannattaa miettiä onko se sen arvoista. Osa ihmissuhteistani on jäänyt nimenomaan elämäni muuttuessa. Itse menee eteenpäin ja on vaikea enää löytää syvää yhteyttä jos toinen jää paikalleen.

Ystävän voi löytää mistä tahansa ja minkä ikäisenä tahansa. Töistä, harrastuksista, matkalta, kahvilasta, kavereiden kautta, juhlista, netistä.. Tässäkin määrän sijaan kannattaa panostaa laatuun. Muutamasta hyvästä ihmissuhteesta saa paljon enemmän kuin kymmenistä hauraammista. Itselleni tärkein tekijä ihmissuhteessa on luottamus ja se on ainut tekijä jonka kasvattamiseen voi mennä aikaa aikuisiällä sen sijaan, että tuntisi henkilön jo lapsuudesta tai nuoruudesta. Mutta toisaalta en ole kyllä tätäkään kokenut ongelmaksi. Ihmistuntemukseni on parantunut vuosien varrella niin hyväksi, että ihmisen energiaa voi aistia hyvinkin nopeasti. Luottamusta rakennetaan pala palalta ja suhde syvenee, jolloin siitä saa koko ajan enemmän irti.

Muistetaan ystäviämme ja rakkaita, muutenkin kuin näin merkkipäivinä. Hyvää ystävänpäivää kaikille! Sekä varsinkin omille rakkailleni, kiitos kun olette <3

<3

Eevsku

Kuvat Annette Evokari

LUITKO JO NÄMÄ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *