GLUTEENITON BANAANILEIPÄ

Sisältää alekoodin Foodinille

En ole mikään aktiivinen leipuri, mutta kun inspis iskee, niin on pakko saada tehdä jotain. Joskus tuli leivottua ja kokattua enemmänkin (varsinkin yläasteella olin innokas mokkapalaleipuri, sillä silloin niitä sai vetää itse puoli pellillistä hyvällä omallatunnolla 😛), mutta nykyään se on vähentynyt oikeastaan yhdestä syystä: aika. Toki myös urheilijan ruokavalio asettaa joitain ”rajoitteita”, mutta oikeastaan voisi leipoa ja kokkailla aika paljonkin urheilijan ruokavalioon ja jopa kilpailudiettiin sopivia juttuja, jos vain jaksaisi väsäillä. Omien aikataulujen ja jaksamisen puitteissa on vain yleensä maailman helpointa tehdä se smoothie, puuro, riisi, bataatti, kana, kananmuna ja kasvikset..

Välillä itseasiassa juuri kilpailudietillä minusta kuoriutuu ruoan kanssa väsäilijä, kun yrittää saada siitä mahdollisimman hyvää niillä aineksilla mitä on käytettävissä. Ja taas tällaisellä perus treenikaudella pääsee helpoimmalla niillä aivan perusannoksilla! Fitness -kilpailudietti on muutenkin aivan turhaan demonisoitu ajatus, sillä se on oikeasti omalla tavallaan todella hienoa aikaa. Tulee syötyä esimerkiksi kasviksia paljon enemmän ja monipuolisemmin sekä kaikki aistit herkistyvät ja jopa kurkku maistuu taivaalliselta! Tykkään kyllä kasviksista todella paljon muutenkin, mutta luulen, että jos joku on tämän kokenut, niin osaa tähän samaistua? Sitä jopa välillä kaipaa niitä diettifiiliksiä, joskus aika paljonkin 😀 Mutta nautitaan nyt vielä hetki tästä treenikaudesta.

Eilen minuun iski juuri tällainen ”pakko leipoa jotain” -inspis ja koska olen pitkään miettinyt banaanileivän tekemistä, oli se juuri sopiva sunnuntaihin. Omassa keittiöpuuhailussa tärkeintä on nykyään se, että tekeminen olisi suht helppoa ja nopeaa sekä ainekset pitäisi löytyä omista kaapeista ilman montaa kauppareissua. Tällä kertaa olin superonnekas, sillä tämän inspiksen saatuani minulta löytyi kaapeista kaikki tarvittava! Tein kuitenkin pohjana käyttämääni reseptiin hieman modailuja ja lisäksi tein tuon leivän suoraan pellille, koska no – minulta ei löydy tällä hetkellä minkäänlaisia uunivuokia :’D Tässä on viime vuosina muutettu niin monta kertaa, että kaikki vähänkin ylimääräinen on kyllä karsiutunut ja välillä näitä ispiksiä saatuani sitä miettii, että voisi ehkä jotain keittiöhankintoja tehdä lisää. Toisaalta hyvin on pärjätty!

Banaanileipäohjeita löytyi googlettamalla aika paljon erilaisia, mutta käytin pohjana tätä Tuulian ohjetta. Jätin kuitenkin leivinjauheen ja hunajan pois sekä korvasin tattarijauhot kookosjauholla. En ollut ihan varma miten tämä combo toimii ja saanko pellillä tehtyä tästä leipää, mutta onnistui itseasiassa todella hyvin ja eihän näillä aineksilla voi saadakaan huonoa aikaiseksi! Tässä siis oma banaanileipä -versio:

GLUTEENITON BANAANILEIPÄ ala Eevsku

4 keskikokoista kypsää banaania
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta (Foodin)
ripaus merisuolaa
2 tl kanelia (Foodin)
1 tl kardemummaa (Foodin)
3 kananmunaa (luomu)
0,5 dl neitsytkookosöljyä (Foodin)
n.2 dl kauramaitoa
2,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa (Provena) tai kaurahiutaleita
2,5 dl kookosjauhoa (Foodin)
(saksanpähkinöitä)

  1. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen
  2. Muussaa ensin banaanit haarukalla kulhoon, lisää sitten sula kookosöljy sekä loput ainekset
  3. Kookosjauhot imaisevat nestettä aika paljon, joten lisäile nestettä (kauramaitoa tms.) pikkuhiljaa lisää, kunnes taikina on vielä muotoiltavaa ja pysyy kasassa, mutta ei ole liian kuivaa. Saatoin käyttää enemmänkin kuin tuon 2dl
  4. Muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle haluamasi leipä tai esim. sämpylöitä
  5. Murskasin itse taikinan sekaan pari kourallista saksanpähkinöitä ja käytin myös koristeluun
  6. Paista uunissa n. 40-60 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea

Tämä on enemmänkin herkku -kategoriaan luokiteltava eikä mikään superterveysleivos, mutta hyvistä aineksista ja todellakin kokeilemisen arvoinen. Sopii hyvin terveellisempiin herkkuhetkiin tai vaikkapa viikonlopun välipalaksi tai vieraille tarjottavaksi. Tämä on varmasti myös lasten mieleen! Miehelle ainakin maistui 🙂

Eikun testaamaan! Tämän voi myös varmasti tehdä vaikka pelkistä kaurahiutaleista, jos ei kotoa löydy mitään gluteenittomia jauhoja, mutta noita kookosjauhoja voin kyllä suositella jos tykkää muutenkin leipoa. Ne tekee kookoksen ystävälle kaikesta tooodella hyvää!

Kerro jos testasit tai sinulla on tähän joku oma toimiva muunnelma. Ihanaa viikon alkua!

Eevsku

 

//

Jos tarvitset jotain Foodin -nettikaupasta, niin saat koodilla Eevsku20 alennusta -20% koko tilauksestasi.

//

Luitko jo tämän:

Kuinka paljon tiedät omasta terveydentilastasi?

//

Seuraa myös:

Instagram & Snapchat @eevsku

Facebook

LUITKO JO NÄMÄ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *