KUINKA PALJON TIEDÄT OMASTA TERVEYDENTILASTASI?


Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton Made By Finland -kampanjan kanssa ja lähdin tähän tietenkin enemmän kuin mielelläni mukaan sillä suomalaisuus ja työn tekeminen / yrittäminen ovat itselleni tärkeitä arvoja. Lisäksi kun omaksi aiheeksi nostettiin vielä hyvinvointi ja terveys, niin tietysti tällaisessä on helppo olla mukana. Kampanja on Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden kampanja, jossa juhlitaan Suomen suurta juhlavuotta ja halutaan myös rohkaista tuntemaan ylpeyttä suomalaista työtä kohtaan ja kerrotaan, millaisella työllä suomalaista hyvinvointia rakennetaan.

Pääsin tämän yhteistyön mukana tutustumaan Fimlab Laboratoriot Oy:n toimintaan ja mikä olisi siihen parempi tapa kuin se, että käy kokemassa palvelun itse alusta loppuun. Olen itseasiassa aika säännöllisesti käyttänyt laboratorio -palveluita jo aiemminkin, sillä koen itse hyvin tärkeäksi tietää, mitä kehossani oikeasti tapahtuu. Tähän on toki syynä myös se, että olen kohdannut aikuisiällä urheilun aktiiviurani aikana erilaisisia haasteita myös terveyden osalta ja niiden kohdalla on parempi käyttää apuna faktatietoa, eli erilaisia testejä, eikä vain omaa fiilistä. Oma fiilis on toki myös tärkeä, mutta välillä mustaa valkoisella kertoo myös hyvin siitä mihin suuntaan ollaan menossa. Lisäksi esimerkiksi vitamiinien tarvetta mittaamalla saa parempaa kuvaa siitä, millaisia ravintolisiä omalla kohdalla kannattaa edes hyödyntää. Käytkö sinä itse otattamassa kokeita tai tiedätkö tällä hetkellä / lähivuosien tilannetta omasta terveydentilastasi muuten kuin fiilispohjalta?

FIMLAB LABORATORIOON KOKEISIIN

Varasin ajat Fimlabin Riihimäen toimipisteeseen ja selvityksen kohteena oli kilpirauhasarvot, rasva-arvot ja D-vitamiinitasot. Nämä ovat sellaisia testejä, joita minulta on otettu lähes vuosittain viimeisten 4-5 vuoden aikana.

Mainitsinkin, että olen kohdannut terveyshaasteita aikuisiän urheilu-urani aikana ja nämä ovat liittyneet hyvin paljon palautumisen haasteisiin. Ajauduin vuoden 2013 aikana aika pahaan alipalautumiskierteeseen, joka jatkui aika pahana aika vuoden 2015 lopuille saakka ja vielä viime vuonnakin se tuntui sekä näkyi kilpailuissa.

Miten alipalautumiseen päädytään? Alipalautuminen on varmasti lähes kaikkien urheilijoiden haaste ja ei edes tarvitse olla urheilijasta kyse, että siihen tilaan päädytään. Jos tulee liikaa kuormaa ja yleensä vielä monesta suunnasta, niin tuohon tilaan ajautuminen ei ole ihme. Kuten kaikessa, me olemme yksilöitä ja toinen kestää asioita paremmin kuin toinen, joten ei ole olemassa mitään tarkkaa määrää siitä, paljon joku kestää stressiä ja muuta painetta.

Minulla kuormaa tuli nimenomaan liikaa monesta suunnasta ja toki myös suurena syynä siihen oli liian tiheä tahti kilpailemiseen. Ja tosiaan – sekin olisi voinut onnistua, jos kuormaa ei olisi ollut kaikkialta muualtakin hieman liikaa. Minulla alipalautuminen on näkynyt eniten väsymyksenä ja kehon nesteen keräämisenä. En kuitenkaan paneudu tässä tekstissä enempää tuohon kokonaisuuteen vaan voin siitä kertoa vaikka toiste lisää.

VIHDOIN ARVOT PAREMMALLA TASOLLA

Nämä kyseiset testit reilu pari viikkoa takaperin olivat itselleni oikeastaan aika iso lottovoitto, sillä nuo palautumisen haasteet ovat näkyneet omissa kilpirauhasarvoissa viimeisen neljän vuoden ajan. Haasteena niissä arvoissa oli se, ettei minulla ollut hajua oikeastaan siitä, mitkä ne omat arvot ovat silloin, kun kaikki on ok. Tiesin kuitenkin, että 2013-2016 kaikki ei ollut ok ja mitään muuta ei voinut tehdä kuin odottaa. Omat kilpirauhasarvot olivat tuolla välillä siis kyllä viitearvojen sisällä, mutta kuten myös tiedetään, niin viitearvot eivät silti kerro sitä, millaiset ne omat arvot omat optimaalisella tasolla.

Mitään lääkitystä minulla ei ollut vaan arvot ovat palautuneet nyt vihdoin paremmalle tasolle sillä, että oma palautuminen on ottanut harppauksen eteenpäin. Mikä oli resepti tähän? Enemmän lepoa, pidempi kilpailutauko, ei diettejä ja muun elämän parempaa organisointia. Toki olen myös syönyt sellaista ruokaa ja ottanut vitamiineja, jotka edistäisivät mahdollisesti kilpirauhasen toimintaa – vaikeaahan on sanoa mikä on ollut se oikea kombo tähän kaikkeen ja mikä toimi minulla, ei välttämättä toimi muilla. Sanoisin, että suurin syy tähän on ollut yksinkertaisesti: lepo.

Joka tapauksessa, oli syy mikä tahansa, voisin sanoa olleeni aika helpottunut näiden testitulosten tullessa kotiin viime viikolla! Tätä on toivonut monta vuotta ja olen jo alkanut epäilemään, että ehkä ne omat kilpirauhasarvot vain ovat alhaisella tasolla, mutta onneksi näin ei nyt kuitenkaan ollut ja tänä vuonna palautumisen eteen tehdyt asiat ovat menneet oikein.

Tällaisessa tilanteessa nimenomaan se ”mustaa valkoisella” on parasta palautetta mitä voi saada, sillä välillä sitä jo sokeutuu niille omille tuntemuksilleenkin. Vielä kun nyt on perus treenikautta jäljellä ennen kilpailukauden aloittamista, niin voin sanoa, että fiilis on aika korkealla verrattuna moneen aikaisempaan vuoteen. Vihdoin kroppa alkaa olla toiminnan tasolla samoissa, missä oltiin lähtötilanteessa 2011-2012. Ei siihen toipumiseen sitten kauan mennytkään hah! Tässä ehkä hyvä esimerkki monille ja myös itselleen, että jotkut asiat ottavat aikaa, mutta ei kannata antaa periksi.

Ja vielä noista kahdesta muusta testistä – rasva-arvot olivat täysin kohdallaan ja D-vitamiinikin oli viitearvoissa, tosin hieman alhainen siihen nähden, että meillä oli juuri kesä. Tosin ei varmaan tarvitse mainita tästä Suomen kesästä tällä kertaa enempää, mutta täytyykin muistaa ottaa D-vitamiinilisä taas ahkerampaan käyttöön 🙂

Kuvat: Saskia Petäjä

KANNATTAAKO LABORATORIO -TESTEJÄ HYÖDYNTÄÄ?

No oma vastaukseni tähän on selkeä: kyllä kannattaa. Mikä olisi tärkeämpää kuin omasta terveydestään huolehtiminen? Minusta jokaisen olisi hyvä käydä säännöllisesti otattamassa edes perus verenkuvaa, rasva-arvoja ja esimerkiksi tuota D-vitamiinitasoa. Ne eivät ole kalliita ja Fimlab esimerkiksi haluaa nimenomaan tarjota näitä palveluja edullisesti niin, että ne ovat kaikkien saatavilla. Saat itse tilattua oman terveyden seurantaan liittyvät tutkimukset  ilman lähetettä Fimlabin nettisivuilta.

Aina ei tietenkään heti tarvitse mennä itseään mittauttamaan jos vähän väsyttää normaalia enemmän tai on jotain muuta oiretta vaan ensimmäisenä kannattaisi kurkata sinne omaan arkeen; nukkuuko tarpeeksi, syökö hyvin, liikkuuko jne. Mutta joka tapauksessa haluan ainakin itse tietää omasta terveydentilastani ja voisiko siinä jotain parantaa.

FIMLAB LABORATORIOT KOKEMUKSENA

Kokemuksena Fimlab -laboratorioista jäi kyllä erittäin hyvä fiilis kokonaisuudessaan. Kun ajoin kohti Riihimäkeä, mietin tämän yhteistyön tiimoilta suomalaisuutta ja mitä se itselleni merkitsee. Ensimmäisenä mieleen tuli asioita, kuten vastuullisuus, laatu ja luottamus. Suomalaisiin ja suomalaiseen yritykseen voi luottaa ja itselläni on ainakin aina jotenkin vahva luottamus suomalaisia kohtaan. Jos jotain tapahtuu, niin aina autetaan ja meillä pidetään yhtä vaikka toki aina on myös ikäviä tapahtumia tai yksittäisiä ihmisiä, jotka toimivat väärin. Pääosin sanoisin kuitenkin, että Suomessa ihmisiin, tuotteisiin ja lupauksiin voi luottaa.

Esimerkiksi jos Suomessa menee terveydenhuoltoon, niin luottamus siihen, että sinua autetaan on suuri ja ei tule mieleenkään, että yritettäisin huijata millään tavalla. Sama koskee niin pankkeja, kauppoja kuin vaikka sitä, että jos ostan jonkin elintarvikkeen, joka on suomalainen, niin pystyn luottamaan siihen, että se on sitä mitä siinä sanotaankin olevan. Kaikkialla maailmassa ei varmastikaan ole näin. Ja kuten jo mainitsin, aina on valitettavia poikkeuksia, mutta sanoisin kuitenkin suurimman osan kohdalla näiden arvojen olevan korkealla.

Meillä Suomessa voi myös luottaa siihen, että ihmiset tulevat paikalle silloin kun sovitaan. Niin työssä, kuin vapaa-ajallakin. Meillä maksetaan palkat niinkuin on sovittu ja pidetään työntekijöistä hyvää huolta. Meillä toki maksetaan myös paljon veroja, mutta niistä menee paljon hyvään käyttöön, kuten juurikin terveydenhuolto ja koulutus. Vaikka välillä tätä korkeaa verotusta miettii näin itsekin yrittäjänä, niin voi kuitenkin olla kiitollinen Suomessa hyvin monesta asiasta ja onhan sitä itsekin saanut nauttia ilmaisesta koulutuksesta, kouluruoasta sekä hyvin edullisesta terveydenhuollosta.

Fimlab on siis suomalainen laboratorio -yritys, joka ei tavoittele voittoa vaan haluaa käyttää voitot palvelun kehittämiseen. Tämä tuli itsellenikin täysin uutena tietona ja oli mielenkiintoista kuulla yrityksen taustoista, arvoista ja visiosta ylilääkäri Janne Hulkkoselta. Hän on töissä Fimlabilla hallinnointipuolella ja keskustellessamme tuli Fimlabin arvoista suoraan yhteneväisyyksiä suomalaisuuden kanssa. Varsinkin tällaisessä laboratorio -palvelussa, jossa ihminen haluaa selvittää terveydentilaansa ja haluaa todella pystyä luottamaan sekä henkilökuntaan, että tuloksiin, on todella tärkeää juurikin nämä vastuullisuus, laatu ja luottamus arvoina.

Oma kokemus oli siis alusta loppuun erittäin hyvä – edulliset testit, nopeaa toimintaa Riihimäen laboratoriolla, ystävällinen ja osaava henkilökunta sekä nopeasti toimitetut tulokset. Käytän mielellään tällaista palvelua uudelleenkin!

Tästä pääset itse tutustumaan tarkemmin Fimlabiin ja Suomalaisen Työn Liiton -kampanjaan.

 

Jos on jotain kysyttävää tästä aiheesta, niin pistä kommenttiboksiin kysymyksesi tulemaan!

 

Eevsku

 

//

Seuraa myös:

Instagram & Snapchat @eevsku

Facebook

LUITKO JO NÄMÄ?

 1. Heippa! Mielenkiintoinen postaus ja tuo veriarvojen mittauttaminen onkin ollut mielessä jo pidempään. Tässäpä siis hyvä potku eteenpäin ja tuo Fimlab kuulostikin oikein pätevältä paikalta ne otattaa. En vain löytänyt netistä hinnastoa, muistatkohan sitä vai onko parempi vain soittaa asiakaspalveluun? Samoin mietityttää, että olivatko omat testisi pelkkä yleinen ”verikokeet” -testi, vai oliko siinä erillisenä lisänä vielä tuo D-vitamiini, vai kuuluuko se verikokeet pakettiin?

   1. Kiitos vastauksesta, sieltähän tosiaan kaikki kaipaamani info löytyikin. Ja hinnat todellakin ovat kohdallaan, täytyypä varailla aikaa pikimmiten, kiitos siis vinkistä!

    Sellaista voisin vielä tiedustella, että onko sulta koskaan mitattu muiden vitamiinien tasoja ja koetko sen olevan tärkeää perusterveelle kuntoilijalle? Itseäni siis vain kiinnostaa kauheasti ruokavalio ja haluaisin tietää onhan se tarpeeksi monipuolinen, mutta jos tuollaisia testejä harvoin edes ammattiurheilijat teettävät, niin ei se ehkä sitten itsellenikään ole niin tärkeää. 🙂

    1. Hyvä, että löytyi! 🙂

     Itse olen todella kiinnostunut oman kropan toiminnasta ja olen kyllä mittauttanut kaikkea mahdollista. Eli myös laajat vitamiiniarvot, hivenaineet, kortisolitasot.. 😀 Mutta sanotaanko näin, että ei nuo laajat tutkimukset ole tarpeellisia, jos ei ole mitään ”ongelmia”. Jos niistä on kuitenkin kiinnostunut ja esimerkiksi haluaa tietää tarkemmin omia tarpeita vaikkapa vitamiinilisille, niin kyllähän niitä voi mittailla eikä siitä ainakaan haittaa ole! Jos on paljon liikkuva nainen, niin mittauttaisin ainakin välillä hemoglobiinia tai ferritiiniä, jotta tietää saako rautaa tarpeeksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *