fbpx

Kauniit, tasaiset ja valkoiset hampaat. Jenkkihymy. Raikas hengitys. Kuinka sellaisen saa?

Mielestäni tärkein asia kauniissa hymyssä on sen kantaja, ei niinkään itse hampaat. Ole itsevarma ja hymyile isosti ja paljon. Toki puhdas ja terve suu heijastuu myös kauniiseen hymyyn, joten jos ei ole omaan hammasrivistöönsä täysin tyytyväinen, voi asialle tehdä jotain. Olen myös kuullut suun terveyden vaikuttavan suuresti kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Joskus pienikin tulehdus suussa voi aiheuttaa ongelmia koko kroppaan ja esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan kielen kertovan sisäelinten tilasta. Itse uskon siihen, että pelkkä hampaiden harjaus ei riitä, vaan tähän liittyy yleisesti elämäntavat ja ravinto mitä syöt.

camu_1
Muokkaamaton kuva tältä aamulta. Tässä ne nyt on. Omat suupalikkani. Ja isot hymykuopat, joista kyllä tykkään!

Tiedän itse olevani onnekas mitä tulee hampaisiin. Hammaslääkäripelko, reikien paikkaaminen ja raudat ovat minulle täysin outoja asioita. Minusta on ollut lapsesta saakka mukavaa mennä hammaslääkäriin ja oikeastaan siinä oli jopa jotain hyvällä tavalla jännittävää. Minulle on varmasti myös sattunut aina hyvät hammaslääkärit- ja hoitajat, joten käyntikerroista on mukavia muistoja. Ja tietenkin siihen vaikuttaa myös se, ettei minulla tosiaan ole ollut koskaan mitään ongelmia hampaideni kanssa. Tai muistan itseasiassa sen, että olisin halunnut värikkäät hammasraudat noin 8 -vuotiaana. Kyllä, luit oikein. Ne kaikkien vihaamat hammasraudat olivat minulle jostain syystä hienot. Keksin, että yksi hampaani oli kasvanut häiritsevästi vinoon ja äitini varasikin minulle hammaslääkärin. Eivät he kuitenkaan suostuneet rautoja laittamaan yhden hampaan takia, ja lopulta siinä taisikin mennä vain muutama viikko kun hammas suoristui itsestään.

camu_4

Toisenkin kerran olen havitellut rautoja, tosin tällä kertaa en niitä itse olisi enää halunnut. Tämä oli noin kolme vuotta sitten käydessäni hammaslääkärillä päänsärkyjen vuoksi. Joskus purentavika voi johtaa päänsärkyyn, mutta omani oli yöllisestä hampaiden narskuttelusta. Tämä taas johtui stressistä, johon huomion kiinnittämällä narskuttelu ja ylimääräinen päänsärky loppui. Kannattaa siis kiinnittää tällaiseenkin seikkaan huomiota! Ei minulle rautoja silläkään kertaa.

camu_6
Karkkia vai purkkaa? No purkkaa tietysti, vaikka karkilta näyttääkin!

Hampaiden reikiintyminen on varmaankin se yleisin ongelma ja varsinkin nykyään, kun sokeria käytetään entistä enemmän. Karies, eli hampaiden reikiintyminen johtuu usein kolmesta eri syystä; liiallisesta sokerista, liiallisesta bakteerien määrästä hampaiden pinnalla tai hammaskudoksen ominaisuuksista (perintötekijät). Omasta kokemuksesta uskon siihen, että eniten reikiintymiseen vaikuttaa erilainen hammaskudos. Hyvänä esimerkkinä tästä on omat sisarukseni; isoveljeni on varmasti ollut meistä laiskin hampaiden hoitaja, mutta hänellä ei ole myöskään ollut koskaan reikiä. Samanlaisella kasvatuksella ja varmasti paremmalla hampaiden hoidolla kuitenkin pikkuveljeni -ja siskoni ovat kärsineet hampaiden reikiintymisestä.

EDIT: Kiitos hammaslääkärille kommentoinnista blogiini, eli pieni korjaus tuohon ”hammaskudoksen ominaisuuksiin / perintötekijöiden vaikutuksesta kariekseen”: Kariesta tulee enemmän niille, jotka ovat saaneet bakteeritartunnan esimerkiksi vanhemmiltaan varhaislapsuudessa. Eli vanhemmat olkaa tarkkana, ettette turhaan tartuta tätä bakteeria lapsillenne!

camu_5
Ei sokerille. Tämäkin purkkaa.

Suun terveys on erittäin tärkeä ja hyvä aihe varsinkin nyt, kun kukaan ei enää muistuttele hammashoidosta koulun puolesta. Peruskoulussa ja lukiossa oli helppoa, kun ne varattiin sinulle valmiiksi. Itsekin havahduin lukion jälkeen vasta parin vuoden jälkeen siihen, että en ole käynyt hammaslääkärillä. Onneksi tosiaan omat hampaani ovat aina olleet hyvässä kunnossa, eikä sillonkaan ollut muuta kuin hammaskiveä poistettavana. Omat hampaanhoitokikkani ovat simppelisti hampaiden harjaus, terveellinen ravinto ja hyvänä lisänä purkan syönti. Olen myös kokeillut oil pullingia ja pyrin lankaamaan hampaitani. Näitäkin voisin tehdä kyllä useammin kuin kerran kuukaudessa..

Purkkaa pitkin pöytiä. Pitäisikö pitää purkkabrunssi?
Purkkaa pitkin pöytiä. Pitäisikö pitää purkkabrunssi?

Kuinka usein hammaslääkärillä kannattaisi käydä? Miten hampaita tulisi hoitaa oikeaoppisesti? Näihin kysymyksiin saan muistutuksen hyvinkin pian, sillä torstaiaamuna kutsuu hammaslääkäri pitkästä aikaa. Katsotaan ovatko hampaani pysyneet edelleen yhtä hyvässä kunnossa ja miten voisin parantaa suuni terveyttä vieläkin enemmän. Haastan myös kaikki lukijani pohtimaan oman suunsa terveyttä näin syksyn alun kunniaksi!

<3

Eevsku

Yhteistyössä Jenkki ja Blogimedia

Total
26
Shares

12 kommenttia

 1. Ihanaa, kun hypetät blogissasi hampaidenhoidon tärkeyttä! 🙂 Lämmittää tulevan hammaslääkärin mieltä! Kirjoitin itsekin juuri postauksen hammashoitoon liittyen ja pohdin samalla fitneksen vaikutusta hampaisiin, käy kurkkaamassa jos kiinnostaa.

  Mukavaa syksyä ja tsemppiä treeneihin! 🙂

  1. Heh, ei ole tullutkaan aiemmin aiheeksi, mutta tämä on oikeastaan erittäin tärkeä asia ottaa huomioon! Kiitos kommentistasi ja kävin kurkkaamassa, kiva blogi myös sinulla! 🙂

   Ja kiitos samoin!

 2. Jee! Mahtavaa! Oot ottanu loitavasti asian esille, toivottavasti teksti saa lukijoita miettimään asiaa ja kiinnostumaan omien hampaiden hoitamisesta enemmän. Jatka tekstien kirjoittelua samaan malliin ja yhtä monipuolisesti. Mukavaa syksyn jatkoa! 🙂

  Terveisin, Minna

  1. Tästä on tullut paljon positiivista palautetta, ja ilmeisesti moni on kyllä alkanut pohtimaan oman suunsa terveyttä luettuaan tekstin. Mahtava juttu 🙂

   Kiitos samoin Minna sinulle myös! Nautitaan sateista 😀

 3. Kiva postaus! Itse kuulun kanssa niihin onnekkaisiin joiden hampaat ei reikiinny, hammaskiveä kylläkin löytyy 😀

  Mulla olis ihan offtopic kysymys sulle Eevsku ja ihan just sulta haluisin saada vinkkejä kun oot ihan varmasti paras keneltä kysyä! Eli haluisin oppia skorpionikäsilläseisonnan! Kämmenet maassa ja sit vielä sen kyynervarret maassa version. Miten olis hyvä lähtee harjottelee, oisko jotain pro-tipsejä?:”-D mä lennän vaan aina naamalleen haha!

  1. Se inhottava hammaskivi! Katsotaan jos pysyisi poissa hampaiden lankaamisella.. Kannattaa kokeilla myös tuota oil pullingia, minusta tuntuu että sillä sai hieman vähenemään.

   Lähdepä kokeilemaan seinää vasten! Eli jalat seinään kiinni ja liu’utat niitä sitten skorppariasentoa kohti. Ainakin selkään saa tällä lisää liikkuvuutta samalla 🙂 Tsemppiä harjoitteluun!

 4. Mun on pakko kysyä! Mitä ihmeen purkkaa tossa kolmannessa on?? Näyttää ihan munkeilta :DD

 5. Heip!
  Täällä toinen tuleva hammaslääkäri 🙂
  Huippu juttu, että olet huomioinut myös hammashoidon osana terveellisiä elämäntapoja. Haluaisin korjata kuitenkin yhden pienen seikan tekstistäsi: hammaskudoksen laadulla itsellään tai perinnöllisyydellä ei oikeastaan ole mitään tekemistä reikiintymistaipumuksen kanssa (ellei geneettisiä sairauksia lasketa mukaan). Tärkein syy toisten suurempaan kariesaktiivisuuteen on se, että heillä on suurempi määrä kariesbakteereja suun mikrobistossa. Tämä johtuu yleensä siitä, että he ovat saaneet ”tartunnan”, yleensä vanhemmilta, varhaislapsuudessa. Suuri bakteerien määrä johtuu siis yleensä toistuvasta altistuksesta ja sen lisäksi vielä runsaasta hiilihydraattien käytöstä. Samasta syystä ne, jotka eivät omaa tätä bakteeria (suuria määriä) pääsevät hammashoidossa muita helpommalla.
  Joten OBS! kaikille tuleville vanhemmille: älkää kokeilko lapsen ruoan lämpötilaa omaan suuhun, käyttäkö tuttia omassa suussa jne, kun hampaat ovat puhkeamisvaiheessa, teette suuren palveluksen 🙂

  ja eevsku, keep going smiling !

  1. Heippahei ja suurkiitos kommentista ja korjauksesta! Korjasin myös tekstiin 🙂 Tuo onkin tärkeä huomio!

   Kivaa syksyä! I keep on smiling 😉

Kommentointi on suljettu.