fbpx

Pohdiskelin suun ja hampaiden terveyttä pari viikkoa sitten tekstissä Kauniiden hampaiden salaisuus. Sain paljon kiitosta ja kommentteja sekä täällä blogissa, että instagramissa tällaisen aiheen esille ottamisessa, sillä hampaat ja suun terveys ovat harvemmin aiheina. Itse koen kuitenkin koko kehon toimimisen tärkeänä ja suu sekä hampaat ovat tietenkin isossa roolissa jokapäiväisessä elämässä. Optimaalisessa tilanteessa ei tarvitse sen kummemmin suun terveyttäkään pohtia jos kaikki on kunnossa. Ja jos ei vielä ole, niin siihen kannattaa nyt ehdottomasti kiinnittää huomiota!

Hampaat esiin! Muutenkin kuin hammaslääkärin tuolissa. Kuva Mikko Rasila
Hampaat esiin! Muutenkin kuin hammaslääkärin tuolissa. Kuva Mikko Rasila

Viime viikolla olikin sitten aika varattuna monelle karvat nostattavaan hammaslääkäriin. Miksi muuten pelkäät hammaslääkäriä? Johtuuko se huonoista hammaslääkäreistä vai kipua tuottaneista hoidoista? Vai molemmista? Kuten jo viime tekstissä kerroin, niin minulla ei ole hammaslääkäripelkoa, joka varmaankin johtuu siitä, että olen säästynyt hampaiden poraamiselta tai irti repimiseltä, suoristamisilta ja lisäksi muistot hammaslääkäreistä ja -hoitajista ovat hyviä.

Kaikki eivät säästy toimenpiteiltä hammaslääkärillä, mutta luulen että tähän vaikuttaa suuresti paikan työntekijöiden ammattitaito. Enkä tarkoita tällä pelkästään toimenpiteen täydellistä suorittamista, vaan myös asiakkaan huomioonottamistaitoja. Kokemuksesta tulisi tehdä mahdollisimman mukava ja ottaa huomioon mahdolliset traumat ja pelot hoitoihin liittyen. Keskustelin hammaslääkärillä käynnistä yhden ystäväni kanssa, jolla on juurikin paha hammaslääkärikammo. Tämä kammo vain paheni edellisellä käynnillä, kun hammaslääkäri osoittaa turhautumistaan paiskomalla kumihanskansa pöytään ja tuhisee lähtiessään. Ymmärrän, että kaikilla on välillä huonoja päiviä ja tämä kammo tai pelko ei varmasti johdu aina kyseisestä lääkäristä tai hoitajasta, mutta jokainen tulisi ottaa huomioon tarvitsemallaan tavalla. Näiltä vältyttäisiin tietenkin myös niin, että lapsuudesta asti hoitokokemukset olisivat mahdollisimman hyviä.

Kävin itse hammaslääkärillä kotimaisen Plus Terveys -konsernin hammaslääkärivastaanotolla Fredentissä. Tuohon edellä puhumaani aiheeseen liittyen ilahdutti kovasti, että heidän sivuillaan lukee ”lähellä sydäntämme ovat hammaspelkoisten potilaiden hoitaminen ja hoidon onnistuminen”. Mahtavaa! Hammaslääkärinäni toimi Hanna Poulsen ja pidin kovasti hänen huomioonottavasta ja iloisesta tavasta hoitaa.

Tämä löytyi helposti Fredrikinkadulta.
Tämä löytyi helposti Fredrikinkadulta.

Mitä siellä hammaslääkärillä sitten tällä kertaa selvisi? Pienestä jännityksestä huolimatta sain edelleen puhtaat paperit, eli ei reikiä tai muutakaan isoa toimenpiteen tarvetta hampailleni. Huh! Sain kehuja hyvin hoidetuista hampaistani, mutta hammaskiven poistoon oli taas tarve. Itse hammaskiveä ei ollut edes paljoa, mutta se aiheuttaa ikenien tulehdusta ja ikenieni pinta-alasta olikin jopa noin 45% tulehtuneena hammaskiven vuoksi! Tämä kyllä pisti miettimään, että tarvitsee puhdistaa hieman useammin noita hammasvälejä, vaikka en siitä niin pidäkään. Sainkin hyvän vinkin hammaslangan sijaan käytettäviin ”tikkuihin”, jotka tuntuvat paljon helpommilta käyttää.

Perustarkastuksen lisäksi kuvasimme hammasluustoni, jotta selviäisi viisaiden hampaiden poiston tarve. Alas minulla onkin nuo hampaat jo tulleet, mutta toistaiseksi niistä ei ole ollut harmia. Kuvista selvisi, että ylös minulle ei viisauden hampaita tule ollenkaan! Mikä helpotus. Nyt niitä ei tarvitse miettiä tai odotella. Alhaallakin ne saavat olla, jos eivät ala ikinä vaivaamaan.

camu_1 (2)

Mainitsin Hannalle myös siitä, että aiemmin olen ainakin narskutellut öisin hampaitani, mikä on aiheuttanut pientä hampaiden pinnan kulumaa, sekä välillä päänsärkyä. Nyt sitä on tosin ollut vähemmän, mutta aina kannattaa näistäkin mainita. Tuo pieni kuluma tosiaan kuulemma näkyi, mutta ainakaan vielä ei ole öisille hammastuille tarvetta, varsinkin jos saan nyt narskuttelun kuriin. Itselläni se on ainakin täysin stressiperäistä, joten silloin kun huomaan narskuttelevani hampaita tiedän olevani liian stressaantunut! Hanna suositteli myös hierojalla käydessä pyytämään niskan lisäksi hierottavan purulihaksiani, sillä ne olivat hieman jumin tuntuiset.

Mukavaa käynnistä tekee myös kotoisat vastaanottotilat.
Mukavaa käynnistä tekee myös kotoisat vastaanottotilat.

Lopuksi sain vielä kunnon ohjeistuksen hampaiden oikeaoppiseen puhdistukseen, sekä sähköhammasharjalla, että noilla puhdistustikuilla. Ennen puhdistamista hampaisiin laitettiin sellaista ainetta, joka näyttää missä kohtaa hampaissani on sillä hetkellä puhdistettavia bakteereja. Nuo kohdat olivat juurikin ikenien lähettyvillä ja vaikeissa paikoissa, joten nyt vain tarkkuutta lisää hampaiden pesuun! Onneksi kotoa löytyikin jo sähköhammasharja, jonka sain viime jouluna joulupukilta lahjaksi (kiitos äiti <3). Hammaslääkärin tarkastuksen jälkeen varasimme minulle ajan suuhygienistille, joka sitten hoitaa hammaskiven pois hampaista. Sain mukavasti peruutusajan heti seuraavalle aamulle, joten hampaat hoituivat kuntoon kahdessa päivässä. Vaikka en niin tuosta hammaskiven poistosta tykkää, niin ei siitä edelleenkään mitään traumoja jäänyt. Kiitos Pauliina Hotaselle! Hän myös muisti kysäistä ennen ultraäänilaitteen käyttöä, että onko minulla tuohon liittyen jotain pelkoja. Vähän inhottavaltahan se tuntuu, mutta lopputulos oli hyvä ja nyt on taas puhtaat hampaat. Myös ikenet pääsevät nyt paranemaan! Seuraavan kerran hammaslääkärin vastaanotto kutsuu noin 9 kuukauden kuluttua, jolloin he lupasivat soittaa suoraan Fredentiltä ja muistuttaa käynnin tarpeesta. Lähinnä tarve koskee hammaskiven poistoa ja jos näyttää siltä, että sitä on tuona aikana tullut vain vähän lisää, niin pidennetään taas seuraavan kerran aikaväliä. Muistakaa hoitaa hampaitanne!

Hammaspeikot juoskoon karkuun! Nyt lupaan hoitaa hampaitani entistä paremmin. Katsotaan kauan lupaus kestää.
Hammaspeikot juoskoon karkuun! Nyt lupaan hoitaa hampaitani entistä paremmin. Katsotaan kauan lupaus kestää.

<3

Eevsku

ps. Vielä ehdit osallistua arvontaan eilisessä postauksessani. Ihania kommentteja onkin tullut jo paljon, kiitos niistä!

Yhteistyössä Jenkki, Blogimedia ja Plus Terveys

Total
38
Shares

5 kommenttia

 1. Moi! Kiva että kirjoitit noin innostuneen tekstin hammaslääkärissä käymisestä. Suurimmalla osalla ihmisistä on jonkinasteinen hammaslääkäripelko ja pelkkä tarkastusajan varaaminenkin tuntuu isolta asialta. Ja sitä se onkin, ensimmäinen askel pelon voittamiseen. Hammaslääkäripelko kumpuaa usein, kuten itsekin totesit, lapsuuden huonoista ja kivuliaista kokemuksista. Myös aikuiset ja vanhukset pelkäävät, eihän heidän nuoruudessaan puuduteltu paikkauksissa ja hampaita poistettiin pienistäkin syistä. Yksitysillä hammaslääkäriasemilla on etuna nopea hoitoon pääsy ja tarkastuksiin kutsuminen, kunnallisessa hammashoidossa pelkkä tarkastukseen tai hammaskivenpoistoon pääsy saattaa kestää jopa 3-6kk! Jos on varaa käydä yksityisellä hoidossa, voi netistä etsiä hammaslääkäreitä, jotka hoitavat pelkopotilaita. Vastaanotolle tultaessa kannattaa heti sanoa että pelottaa. Fiksu hammaslääkäri yrittää avata pelkoa kysymällä mistä tunne johtuu ja toimia sen mukaisesti. Kannattaa olla siis mieluummin avoin asiasta kuin sulkea sisälle, se helpottaa 🙂

  Ps.oiskohan tuo hammaskiven poistoon tarkoitettu laite sittenkin ultraääni, ei infapuna 😉

  1. Joo ja ei se pelko pelkästään siinä ajanvaraamisessa, vaan yleensäkin ihmiset vain unohtavat koko asian ja joskus tietenkin mietitään sitä taloudellista puolta tässäkin. Vaikka ei kuitenkaan niin isosta rahasta ole kyse, kun puhutaan oman terveyden hoitamisesta! Hyviä pointteja muutenkin, toivotaan että olisi näitä fiksuja hammaslääkäreitä mahdollisimman paljon 🙂

   Ja kiitos korjauksesta, hahahhaaa infrapuna!! Korjasin tekstiin 😉

 2. Onpa kodikkaan näköinen paikka! Liian usein lääkäriasemat (yksityisetkin) näyttää laitoksilta tai virastoilta… Ehkä suunnittelijat kuvittelee, että siitä tulee uskottava lookki?

  1. Eikö vain! Tai ehkä se on vain edullisempaa tehdä paikasta hyvin simppeli ja kliininen. Itse tykkään tuollaisesta kodikkaasta enemmän!

Kommentointi on suljettu.