fbpx

Melkein aina jonkin uuden tavan opettelu tuntuu erittäin haastavalta. Oli se sitten herääminen aikaisemmin, kuntosalilla käyminen, veden juomisen lisääminen tai hampaiden lankaaminen. Itse olen juurikin opetellut tuota viimeisintä hammaslääkärikäynnistäni saakka.

Lähteestä tai opuksesta riippuen sanotaan uuden tavan opetteluun menevän 21 päivästä aina 30 päivään. Tämä toki edellyttää sitä, että toistaa tätä uutta tapaa päivittäin. Lisäksi ei kannata heti aloittaa täysillä, vaan voimistaa tapaa päivä päivältä. Esimerkkinä tähän käy hyvin vaikkapa uuden ruokavalion opettelu. Ei ole ehkä fiksuinta yrittää syödä samantien kuin oppikirjasta, jos tähän saakka olet syönyt todellakin mitä sattuu. Kannattaisi lähteä liikkeelle aluksi vaikka pelkästään siitä, että opettelee syömään oikeanlaisen aamiaisen. Kun se on hallussa, voit siirtyä miettimään millaisen lounaan syöt päivittäin. Sitten välipalat, illallinen, iltapala.. You got the point?

Kun jostain on tullut tapa, sen toteuttamiseen ei tarvita kovin paljoa mietiskelyä tai itsekuria. Terveellinen ja ruokavalion mukainen aamiainen onnistuu myös 5000km päässä kotona viiden tähden hotellissa, vaikka pöydät notkuisivatkin houkuttelevia herkkuja. Tässä oma aamiaisesimerkki Dubain reissulta.
Kun jostain on tullut tapa, sen toteuttamiseen ei tarvita kovin paljoa mietiskelyä tai itsekuria. Terveellinen ja ruokavalion mukainen aamiainen onnistuu myös 5000km päässä kotona viiden tähden hotellissa, vaikka pöydät notkuisivatkin houkuttelevia herkkuja. Tässä oma aamiaisesimerkki Dubain reissulta.

Ruokailut sujuvat itseltäni jo ilman suurempaa pohtimista, koska olen tehnyt siitä tavan jo kauan aikaa sitten. Tosin sen tavan hukkaa myös halutessaan, mutta saa takaisin helposti kun vain päättää. Itsekin kadotin tapani hetkeksi kesällä, mutta sieltä se löytyi helposti kun taas muisti miksi tekee asioita tietyllä tapaa. Ja nyt ei todellakaan tunnu taas enää vaivalloiselta syödä ruokavalioni mukaan ja ottaa eväitä tarvittaessa mukaan. Helppoa kuin heinänteko (mikä ei muuten varmaankaan kyllä ole helppoa, hahah).

No mites sitten se hampaiden lankaaminen jo sujuu? Onko siitä tullut tapa? Noniin no kun en mä nyt oo oikein ehtinyt ja kun oli toi matkakin tossa ja sitten oikeesti mulla on ollut nyt töissä tosi rankkaa ja sit toi naapurin kaiman koirakaan ei nyt oo langannu hampaitaan niin en oikeen oo löytänyt tähän motivaatiota…….

EVE NYT OIKEESTI. Olenhan mä niitä langannut aina sillon tällön ja joo. En oo muistanut ostaa niitä hammaslääkärin suosittelemia hammasvälijuttuja niin en sit oo tehnyt lankausta edes mun tavallisella langalla. Ja hei hammaslääkäri sanoi kuitenkin että riittäis kun tän tekis joka toinen päivä. No mä oon ehkä kyennyt kerran viikossa. Hmm.

Kuka tunnistaa tästä itsensä, kun pitäisi opetella jokin uusi tapa? Ehkä jollain tapaa jopa kapinoi sitä vastaan.

No onneksi kuitenkin harjaan hampaani kahdesti päivässä sähköisellä hammasharjalla, kuten hampilääkäri suositteli.

Vaikka tosiaan mulla on aika hyvät, puhtaat, suorat, valkoiset ja itseäni miellyttävät hampaat, niin nyt voisin motivoitua tuosta hampaiden lankaamisesta. Vaikka sillä, että sitten saisin pidennettyä suuhygienistillä käyntiä hammaskiven poistoa varten. Pitäisiköhän nyt tosissaan yrittää tehdä tästä tapa?

Heitän nyt sekä itselleni, että teille haasteen. Tee jostain jutusta itsellesi tapa kuukauden loppuun mennessä. Oli se sitten hampaiden lankaus, aamiaisen syöminen, puolison huomioiminen tai liikunnan lisääminen. Päätä panostaa siihen marraskuun loppuun saakka ja tee jokin askel tätä tavoitetta kohti joka päivä. Katsotaan sitten joulukuun alussa, tuntuuko tavan toteuttaminen helpommalta!

Kuka on mukana? Minkä asian haluaisit itsellesi tavaksi?

Tämäkin on muuten opittu tapa - lentokoneeseen mennessä on pakko olla purkkaa! Varsinkin aiemmin korvani menivät erittäin helposti lukkoon ja purkkaa oli pakko syödä koneen noustessa ja laskeutuessa. Vaiva on kyllä helpottanut, mutta purkkaa on silti syötävä koneessa oltaessa.
Tämäkin on muuten opittu tapa – lentokoneeseen mennessä on pakko olla purkkaa! Varsinkin aiemmin korvani menivät erittäin helposti lukkoon ja purkkaa oli pakko syödä koneen noustessa ja laskeutuessa. Vaiva on kyllä helpottanut, mutta purkkaa on silti syötävä koneessa oltaessa.

Ei muuta kuin haasteen kimppuun. Menenkin tästä lankaamaan hampaani.

<3

Eevsku

Yhteistyössä Jenkki & PlusTerveys Fredent -hammaslääkäriasemat

Total
51
Shares

8 kommenttia

  1. Hampaiden ja ikenien terveys on laajempi asia kuin moni käsittää. Miksi esim. vaativiin leikkauksiin ei saa mennä jos on ien- tai hammastulehdus? Miksi ientulehduksesta kroonisesti kärsivillä on suurempi riski mm. sydän- ja verisuonitauteihin? Syy on itseasiassa melko yksinkertainen, mutta vasta nykyään tutkittua. Ikenet ja hampaiden kaulat ovat ensimmäinen suora reitti verenkiertoon. Ruoantähteet ja plakin tuottamat jätteet jos jäävät sinne muhimaan, ne mätänevät ja imeytyvät sieltä verenkiertoon tuntikausia, aiheuttaen jatkuvaa lievää tulehdustilaa ympäri elimistöä. Se pöpö tai tulehdus joka siitä pääsee sisään, voi roihahtaa missä päin kehoa tahansa, tai pitää yleisesti vain immuunijärjestelmää jatkuvasti lievässä rasituksessa. Kun tämän ”puolustuksen ensimmäisen rintaman” pitää puhtaana, on sillä kauaskantoisia terveysvaikutuksia, siis aivan muualla kehossa kuin vain se ”kaunis suora valkoinen hymyrivi”.
    On myös tärkeää muistaa että aamulla pesee hampaat _ennen_ aamupalaa, koska muuten tuntikausia hampaissa ja ienrajoissa muhineet ja lisääntyneet bakteerit saavat oikein ruokafestarit kun syödään. Kun ensin pesee hampaat puhtaaksi ja lankailee ne välit/ienrajat puhtoisiksi, ei vastaavaa pääse tapahtumaan. Perinteinen ”pese aina hampaat aamiaisen jälkeen” on siis nurinkurinen ohje.

  2. Miten tuo lankaaminen voikaan olla niin vaikeaa oppia! Oon yrittänyt saada sitä tavaksi, mutta ei millään 😀 Vielä jonain päivänä toivon, että tekisin sen samalla rutiinilla kuin hampaiden harjauksenkin!

  3. Haaste vastaanotettu!

    Sali jäi yli puoleksi vuodeksi erinäisistä syistä tauolle ja nyt en ole millään saanut itseäni niskasta kiinni ja mennyt lataamaan korttia. Tällä viikolla aion ja menen myös käymään siellä! Katsotaan ensi viikolla pääsinkö sinne asti.. 😀

  4. Hei! Kirjoitat juuri samasta aiheesta kuin minä eilen sunnuntaina. Vanhaan jämähtäminen, tekosyiden keksiminen ja negatiivisten ajatusten pyörittely estävät uuden syntymisen ja uusien tapojen oppimisen. Näitä juttuja on itse kunkin silloin tällöin hyvä pohtia, olipa kysessä pieni tai iso muutos, jota elämäänsä haluaa.

Kommentointi on suljettu.