fbpx

Uniteema jatkuu! Kirjoitin unesta ja varsinkin uniergonomiasta luukussa 10. ja koska tämä(kin) aihe on lähellä sydäntäni niin on ihanaa kirjoittaa siitä hieman lisää.

Minä uskon unen vaikuttavan erittäin paljon elämän laatuun ja hyvinvointiin. Tottakai aina voi löytyä niitä erikoistapauksia tai superyksilöitä, jotka pärjäävät muutaman tunnin yöunilla ja pystyvät silti pitämään suorituskyvyn korkealla. Itse kuulun kuitenkin niihin, jotka tarvitsevat kunnon yöunet ja vähintään sen 8 tuntia yössä. Toki tähän tuntimäärään vaikuttaa paljon esimerkiksi aktiivisuustaso ja itselläni se on aika korkea treenien, sekä urheilun ympärillä olevan työn vuoksi.

Tän duracellin patterit pyritään lataamaan huolellisesti joka yö!
Tän duracellin patterit pyritään lataamaan huolellisesti joka yö! Jalassa tämän hetken lempparihousut ja -kengät ;Adidas Originals.

Kuten jo edellisessäkin tekstissä mainitsin, niin se nukuttu tuntimäärä ei kerro kaikkea, vaan unen laatu on tärkeämpi asia. Tässäkin siis laatu korvaa määrän. Mitä sitten tarkoittaa laadukas uni? Itselleni se ainakin merkitsee sitä, että nukahdan helposti ja nukun koko yön sikeää ja palauttavaa unta ilman heräilyä, sekä herättyäni olen pirteä. Pari lyhyttä heräämistä yön aikana on normaalia, mutta jos koko ajan tarvitsee vaihtaa asentoa tai herää pieneenkin ääneen, kannattaa kiinnittää huomiota unen laadun parantamiseksi.

Unen laatua voivat heikentää liian kovat treenit myöhään illalla, kofeiinin nauttiminen iltapäivästä eteenpäin, kuorsaaminen, liian raskas iltaruoka, tv:n ja tietokoneen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa, stressi tai vaikkapa edellisessä tekstissä läpikäyty uniergonomia (tyyny, patja, peitto, äänet, valot, lämpötila). Ennen nukkumaanmenoa olisikin parasta tehdä jotain rauhallista, kuten kirjan lukemista tai venyttelyä. Pyri tekemään intensiivisemmät treenit jo aiemmin päivällä ja syö kevyesti ennen nukkumaanmenoa.

Jos silti kärsii uniongelmista, niin asiaa täytyy katsoa hieman laajemmin. Ongelma voi olla esimerkiksi ylikierroksilla olemisesta (stressi, ylirasitus), huonosta ravitsemuksesta tai vieressä kuorsaavasta kumppanista. Uni on niin tärkeä asia, että siihen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota ja koittaa parantaa sitä niin paljon kuin mahdollista. Jos uni on heikkoa ja/tai sitä on liian vähän, niin päivän energiatasot kärsivät, suorituskyky heikkenee (urheilu, keskittyminen töissä) ja turhia mielitekoja tulee helpommin. Itse kiinnitän asiakkaideni kanssa huomiota melkein ensimmäisenä nukkumiseen ja unen laatuun. Näitä parantamalla usein koko paketti paranee (liikunta + ravinto) ja siitä seuraa positiivinen lumipalloefekti, kun nämä kaikki kolme asiaa tukevat toisiaan.

Sain reilu viikko takaperin testiin ihan mahtavan tuotteen, jolla voin mitata omaa unen laatuani päivittäin. Tämä on todella hyödyllinen työkalu, sillä uni kertoo hyvin paljon palautumisesta. Yön jäljiltä saan tietooni nukutun unimäärän, sykkeen, hengitystiheyden sekä syvän unen määrän. Laite lähettää infon bluetoothin välityksellä puhelimen appiin, johon voi myös halutessaan laittaa herätyksen, joka herättää sinut parhaaseen aikaan unisykliesi mukaan (ettei heräisi kesken syvää unta, jolloin herääminen on kaikkein vaikeinta).

kuva 1 (1)

Beddit -sovelluksesta näkee myös siis sen, kuinka nopeasti nukahtaa ja onko yöllä kuinka paljon heräilyä. Mielenkiintoista on ollut ainakin se, että jos olen treenannut illalla viiden jälkeen, niin sykkeet nukkumaan mennessä ovat normaalia korkeammat ( 66, 74 vrt. 84), eikä edes 9 tunnin yöunien aikana päässyt alle 60 leposykkeisiin. Toisin sanoen en ehtinyt kunnolla palautumaan noin pitkienkään yöunien aikana. Lepopäivän jälkeen sykkeet ovat selkeästi yöllä matalammat ja palautuminen on parempaa. Näiden avulla voi seurata hyvin, mihin aikaan päivästä kannattaa treenata ja minä päivinä on parempi jättää treeni väliin tai tehdä kevyemmin.

Beddit -anturi laitetaan sänkyyn petauspatjan ja lakanan väliin noin rintakehän korkeudelle. Töpseli seinään, Beddit -app (ilmainen) puhelimeen ja bluetooth päälle. Sitten sovelluksesta vain ”measuring” päälle ja nukkumaan. Aamulla laittamasi herätys herättää ja voit tsekata miten olet nukkunut ja palautunut. Asentaminen oli helppoa ja sovelluksen käyttö yksinkertaista. Tämä on juuri tarpeeksi nopea ja helppokäyttöinen, jotta sitä haluaa ja jaksaa käyttää päivästä toiseen.

kuva (3)

Tämä laite on myös motivoinut minua menemään ajoissa nukkumaan, nimittäin sen mitatessa untani en pysty huijaamaan kuinka paljon olen nukkunut. Kylmää faktaa tulee aamulla, jos on mennyt liian myöhään nukkumaan. Samoin sykkeet kertovat nopeasti, jos en ole levännyt tarpeeksi. Tämä on ehdottomasti uusi lempparini tässä itsensä trackaamisessa!

Ja koska Bedditin tyypit ovat ihan mahtavia, yksi blogini lukijoista saa tämän laitteen pian käyttöönsä.

Nyt haluan kysyä sinulta, että oletko tutustunut tällaiseen oman hyvinvoinnin mittaamiseen ja jos olet, niin mistä olet kokenut hyötyä? Uskotko sinä, että voisit hyötyä unesi laadun analysoimisesta?

Vastaa alle 19.12 mennessä ja osallistut mukaan kilpailuun.

EDIT: Kilpailu päättynyt! Onnea Maria!

Ja vaikka kilpailusta ei voittoa tällä kertaa irtoaisikaan, niin tämä on myös mahtava lahjaidea sinulle itsellesi, tai vaikkapa kumppanillesi. Omaan hyvinvointiin panostaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Näitä saa nettikaupasta ja Unikulmasta. Lisää Bedditistä voit lukea vaikka tästä HS:n artikkelista.

<3

Eevsku

Total
22
Shares

87 kommenttia

 1. En ole aiemmin kokeillut ko. teknologiaa, mutta haluaisin ehdottomasti. Usein iltaisin menen väsyneenä nukkumaan, mutta sängyssä uni ei yllättäen tulekaan. Uskon, että silmät kiinni makailukin auttaa ja rentouttaa, mutta uni on aina unta! Pyrin nukkumaan 9-10 tuntia yössä, olen huomannut sen itselleni parhaaksi ja riittäväksi määräksi. Uskoisin, että uniteknologiasta olisi minulle hyötyä, ainakin näkisin juuri sen, millaisia sykkeitä yöllä on ja miten lepo vs. treenipäivät eroavat ja treeni vaikuttaa uneen. Itselläni on melko korkeat sykkeet aamuisin ja aamulla treenatessa sykkeet nousevat korkeammiksi kuin illalla, olisi mielenkiintoista tietää myös mistä tämä johtuuu… 🙂

 2. Vau, lisää huippujuttuja! Kuulostaa tosi mielenkiintoselta.
  Olin keskiviikkona biohacker summitissa ja siellä oli esittelyssä vastaavia unenmittauslaitteita ja kovasti mietin hankintaa. Tulis jälleen enemmän kun tarpeeseen, koska mulla on ollut useemman vuoden jo haasteita unen kanssa. Enkä ole aikoihin nukkunut öitä ilman useempaa heräämistä..joten harvoin aamuisin koen olevani oikeesti levännyt. Ja se yhdistettynä just treenaukseen ja riittävään palautumiseen, niin ei oo paras yhdistelmä. Olis siis tosi mielenkiintosta ja tarpeellista seurata ja tietää miten on levännyt.. ja ehkä sitten skipata treenejäkin, jos keho ei ole oikeasti palautunut tarpeeksi. Kaikkea ei toki voi ja kannatakaan mittailla (oon taipuvainen siihen että varmistelen turhankin tarkkaan kaikkea), mutta tää olis varmasti enemmän kun tarpeen!

  🙂

 3. Niin tärkeää kuin uni onkin ja sen laatu ja määrä on mulla vuosien varrella vaihdellut kovastikin, niin silti en ole sitä ikinä edes mitannut. Mutta haluaisin kovasti tuollaisen laitteen käyttööni

 4. Omistan itse Polar Loopin aktivisuusrannekkeen, joka on aktiivisesti käytössä. Olen kuitenkin harmitellut sen huonoa kykyä seurata yöunta. Tämä olisi erittäin mieluisa yllätys! 🙂

 5. Enpä oo vielä testannu mutta unen laadun analysoiminen ois kyllä tosi mielenkiintosta! Mielestäni nukun ihan hyvin, mutta olisi siistiä nähdä miten oikeasti nukun 😀 lisäksi tuo liikunnan ajoittaminen ja palautuminen ois todella kiinnostavaa.

 6. En ole itse tutustunut, mutta veljeni on. Hän pelaa jalkapalloa maajoukkue tasolla, mutta tämä syksy mennyt piloille harrastuksen tiimoilta. Häntä on vaivannut, väsymys, jalkojen hapotus pienestäkin rasituksesta, laihtuminen, todella matalat sykkeet (leposyke 28). Univaikeuksia ei niinkään luultavasti ole ollut, mutta haluaisin huolehtia hänestä ja antaa laitteen joka tarkkailee unta. Yöllä kun sykkeet laskevat entisestään.. Sairaalassa sydämmestä on löydetty reikä, mutta sen ei pitäisi olla syy tähän kaikkeen. Myöskään ylirasitusta lääkärit eivät oikein epäile, silti veli on ollut levossa koko syksyn. Hän syö terveellisesti, joten ruuastakaan ei ole kiinni.
  Uni kertoo paljon terveydestä ja siksi tämä olisi tärkeä.
  Joten, tietenkin minäkin hyötyisin unen tarkkailusta, varsinkin kun tämä vuosi on todella rankka; ero,valmennuskurssi,uusi kaupunki,lääkiksen pääsykokeet ja puhjennut umpisuoli, ovat tuoneet minulle järkyttävää stressiä ja univaikeuksia. Haluaisin silti huolehtia veljestäni, joka asuu 600 km päässä ja voi huonosti..

 7. Tämäpä mielenkiintoinen aihe! En ole aikaisemmin seurannut laitteilla hyvinvointiani, mutta olisin erittäin valmis kokeilemaan ja kiinnostunut juuri esim unenlaadustani, sillä olen mm. herkkä stressaamaan. Tästä laitteesta uskoisin olevan paljon hytötyä! varmasti itsekin ehkä säntillisemmin noudattaisin unirytmiä ja miettisin mistä univaikeudet johtuvat ja miten korjata ne. Urheilen ja liikun myös paljon ja tällä on varmaan mahdollisesti myös helpompi havaita myös ylirasitustiloja, jotka itselläni vaikuttavat suoraan unen laatuun ja määrään. Olen myös samaa mieltä kanssasi että uni on eräs tärkeimpiä tekijöitä urheilijan ja toki kaikkien hyvinvoinninssa ja jaksamisessa. Itse ainakin huomaan heti jaksamisessani sen, jos olen nukkunut liian vähän tai huonosti. 8h on ehdoton minimi. Ehkäpä siis postauksesi innoittamana säntään verkkokauppaan vaikka voittoa ei tällä kertaa sattuisi kohdalle 🙂

 8. En ole sen kummemmin tutustunut,mutta olisi hyvä tietää tuollasen laitteen avulla että mitenkä sitä tulee nukuttua 🙂

 9. Juuri puhuimme aiheesta kavereiden kanssa! Olisi todella mielenkiintoista tietää omasta unesta lisää nyt pimeään aikaan kun tuntuu, ettei edes pitkät unet riitä.

 10. Mieheni työn kautta olen tutustunut unen mittaamiseen, mutta viime vuosina ei ole tullut sitä jostain syystä tehtyä (vaikka heräämisiä lasten takia onkin ollut viimeisen viiden vuoden aikana 2-20 yössä!). Luulen, että todellakin olisi hyötyä, jos sitä tekisi säännönmukaisesti! Onhan se mielenkiintoista ja hyödyllistä dataa kaikinpuolin. Oppisi yhdistämään syy-seuraus-suhteissa edellisen päivän/illan toimet, nukutun unen määrän ja laadun, oman olon seuraavana päivänä jne. paremmin.

 11. Oi, olen kuullut hyvää Bedditistä, ja koska itse olen välillä tosi huono nukkumaan, tuo tulisi niiin tarpeeseen!

 12. Olen mitannut omaa untani puhelimen appilla reippaan vuoden verran ja olen hyötynyt siitä jonkin verran, se kertoo aika raa’alla tavalla sen, jos ei nuku tarpeeksi pitkään tai laadukasta unta. Olenkin löytänyt tätä suuntaviittana käyttäen useamman tavan, joita käyttämällä parannan unen laatuani. 🙂 Magnesiumin ja lakkakäävän käyttö illalla, kirkasvalolamppu aamupäivästä, nesteytys ja treenin ajoitus…

 13. Eevsku tää sun joulukalenteri on paras joulukalenteri ikinä. Samoin kun sun blogi! Täynnä energiaa ja hyvää oloa 🙂

  Mä en ole itse vielä mitannut omaa hyvinvointia muuten kun käymällä kuivaverianalyysissä, jonka mukaan mun lisämunuaiset on stressitilassa, ja mun pitäisi keskittää huomiota uneen ja lepoon. Tämän jälkeen satuin kuulemaan Beddit-laitteesta jossain haastattelussa, ja nyt olenkin erittäin kiinnostunut seuraamaan uneni laatua ko. laitteella. Laite vain vielä uupuu 😉 Haluan ehdottomasti tehdä parhaani unen laadun parantamiseksi, sillä uni on minulle elinehto ja tarvitsenkin unta aika lailla samat määrät kuin itse mainitsit kirjoituksessasi, muuten päivä vain ei lähde käyntiin. Varsinkin näin talvella nukkuminen on parasta!

 14. En oo päässyt kokeilemaan mutta todellakin kiinnostaa kuten analysointi aina 😀

 15. Itseasiassa pari viikkoa sitten koulussa oli tuosta puhetta, ja vaikuttaa kyllä tosi mielenkiintoiselta. Ehdottomasti olisi kiva nähdä oma palautuminen, ja katsoa, miten se vaihtelee juurikin treenien ajankohdan jne mukaan.

  Bedditistä olisi itselleni varmasti hyötyä siinä mielessä, että näkisi palautuuko kroppa yöllä vai ei. Ja jos ei, niin pystyisi miettimään syitä ja muuttamaan niitä tapoja. 🙂

 16. Olen kiinnostunut oman hyvinvoinnin seuraamisesta ja mittaamisesta, mutta kokemuksia ei vielä kauheasti löydy. Uskon, että unenlaadun analysoinnista on hyötyä ihan jokaiselle!

 17. Moi! En voi vastata kysymykseesi koska en ole harrastunut tälläistä mittailua. Mutta haluaisin. Tänä syksynä liiallisen stressin myötä uni on kärsinyt todella paljon, ja sitä myötä treenikin. Yritin hoitaa uniongelmaa kaikella mahdollisella, reseptilääkkeitä ja rohtoja. Aluksi auttoi sitten niitten teho loppui. Olisi hieno voittaa tää masina niin voisi tehdä omaa tutkimusta mitkä asiat vaikuttaa unen laatuun!

 18. En ole mutta haluaisin kovasti testata ! Varsinkin arkiaamuina olen kovin väsynyt vaikka nukuttuja tunteja on lähes aina 7-9h enkä koe heräileväni öisin tai en ainakaan muista 😀 haluaisin siis tietää mistä moinen väsymys johtuu. Ehkä uneni ei olekaan niin hyvälaatuista kun luulen !

 19. moikka! Näistä on ehdottomasti hyötyä nimenomaan unenlaadun, palautumisen ja sitä kautta hyvinvoinnin optimoimiseen. Vielä en ole mittauslaitteita itse kokeillut, mutta kuuluvat kyllä ensi vuoden suunnitelmiin ehdottomasti! Aina pystyy tekemään parannuksia ja kuten sanoit, oma terveys ja hyvinvointi on ykkösiä, johon kannattaa satsata!! 🙂

 20. Kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta ja helpolta käyttää 🙂 Olen seurannut reilu vuosi sitten parin yön ajan untani arm band-laitteella. Se antoi hyvin tietoa unen laadusta. Mielenkiintoista olisi kyllä voittaa tuo laite. Itselläni leposykekin tuppaa olemaan melko korkea, niin olisi hyvinkin mielenkiintoista seurata, kuinka se yöllä käyttäytyy. Ja monesti vaikka nukun 8-9 h yöunet, olen aamuisin melko väsynyt. Mielenkiintoista olisikin tietää, selittyykö se esim. sillä että tietämättäni heräilen öisin yms. Mukavaa olisi myös testata kyseistä laitetta miehelleni, sillä hän nukkuu vain n. 6 h yössä. Epäilen suuresti, ettei hän kerkeä tuossa ajassa juurikaan palautua päivän rasituksista.

 21. Olen alkanut kiinnittää huomiota uneeni. sen pituuteen ja laatuun. ennen heräilin yöllä aina klo 3-6 välillä ja ihmettelin että mistä on kyse koska ’enhän mä edes stressaa’. juuuu en varmaan stressannut kun valmistauduin pääsykokeisiin, toivuin rakkaan menetyksestä, opettelin yksinasumista ja tuskailin että riittääkö omat roposet elämisen kuluihin. halusin uskoa olevani supermimmi enkä ottanut noita edellä mainittuja seikkoja vakavasti stressin aiheuttajana. näin kuitenkin oli että olin totaalisessa ylirasitustilassa kehoni ja mieleni kanssa ja kuukautisetkin ovat jääneet yli vuodeksi pois kroonisen korkean kortisoli tasoni takia. Onneksi ymmärsin ottaa vastuun omasta voinnistani ja nöyrtyä sen tosiseikan edessä, että nuo kaikki samaan aikaan olivat minulle yksinkertaisesti liikaa. Nyttemmin olen pitänyt kiinni säännöllisestä unirytmistä, uniergonomiasta (pimennysverhot!) ja opetellut handlaamaan stressiä ja mieltä. ja musta löytyy niin paljo ilosempi tyttö nyt 🙂 sanoisin että oon tehnyt, kylläkin ilman aparaatteja hyvinvointini mittausta ja moinen kapistus innostais kovastikkin. uskon, että sen antaman tiedon kautta saisin unenlaatuuni entisestään ruutia ja uskon että toimisi myös mulla motivaattorina 😉

 22. Ikävä kyllä en ole vielä kokeillut. Tuntuu, että unet jäävät liian vähäisiksi ja olisi mahtavaa saada tietää millaista edes se vähä on laadultaan.

 23. Tää laite olisi unelma ja itseasiassa poikaystäväni vähän vihjaili tuota joululahjaksi. 😉 Tää syksy on ollut väsynyt ja pimeä, uusi sänky on hankintalistalla nro 1 ja viime viikolla ollaan seurattu untamme puhelinsovelluksen kautta. Epäilen kuitenkin vähän sen kykyä mitata unta ja se näyttää varsin huonoja tuloksia meidän unesta. Uskon että Beddit-laitteella voitaisiin mitata paremmin untamme ja saada yöunista kaiken mahdollisen levon irti.

 24. En ole mittauslaitteita päässyt koskaan vielä kokeilemaan, mutta suuresti kiinnostaisi! Kovaa ja tavoitteellisesti treenaavana suorituskyvyn ja tietysti yleisen hyvinvoinnin parantaminen kiinnostaa kovasti ja olisi todella mielenkiintoista saada ihan mustaa valkoisella mm. juurikin tästä uniasiasta. Viime vuosina musta on tullut aika herkkäuninen, mitä en ennen ole ollut ja erityisesti näin dieetillä univaikeudet korostuvat: Illalla todella vaikea rauhoittua, kroppa ja mieli käy ylikierroksilla, enkä millään meinaa saada unenpäästä kiinni, vaan pyörin pitkään ja haen hyvää asentoa ja pyörittelen asioita päässäni, ja kun lopulta nukahdan, niin heräilen tuon tuosta. Aamuisin sitten unettaisikin, kun täytyy nousta ylös. Olisi hyvin mielenkiintoista tosiaan saada analyysia siitä, millaista tuo unenlaatu konkreettisesti on ollut ja kuinka hyvää esimerkiksi treeneistä palautuminen ja saada infoa mm. siitä, koska olisi optimaalisin aika mun kropalle mennä treenaamaan. Kyllä varmasti vielä entisestään motivoisi panostamaan uneen! 😉

 25. En ole testannut mutta kuulostaa just sellaselta jutulta josta ois tosi paljon hyötyä. Viime aikoina unenlaatu on ollut normaalia huonompi joten olisi kiva saada dataa että missä mättää.

 26. Oon lukenut näistä paljon, ja tutustunut muiden tekemiin havaintoihin. Itse en ole ikinä kokeillut mutta haluaisin ehdottomasti päästä testaamaan! Uskon että tästä voisi olla hurjasti apua palautumiseen kovista treeneista ja saisin tärkeää tietoa onko menty liian kovaa. Olen itse huono jättämään treenejä väliin vaikka joskus on varmaan burn outitkin ollut lähellä, silloin olen huomattavasti lisännyt unta vaikka pyrin nukkumaan aina minim. 8h. Tämmöisen avulla sais ehkäistyä varmaan kummittelevia burnoutteja ja jäätävät faktat esim. Leposykkeestä auttais varmaan tarvittaessa sitten lepopäivien pitämisessä. Vaikuttaa hyödylliselt!

 27. Siis mitä, mä haluan tollasen! Siis aivan mahtava keksintö. Olen ollut koko syksyn stressaantunut ja nukkunut huonosti, viimeisinä viikkoina olen kiinnittänyt asiaan entistä enemmän huomiota ja haluaisin todella tietää minkälaista unenlaatuni on, sillä määrästä riippumatta se ei tunnu riittävän.
  Hyvinvointi on minulle numero yksi ja haluan aina kehittää tietämystäni siitä. En ole koskaan kokeillut tällaista laitetta mutta todella haluaisin.

 28. Jos sykemittari lasketaan niin se on varmaan ainoa tekninen laite, jota käytän oman hyvinvoinnin tarkkailussa. Ja sitäkin todella laiskasti..
  Mutta tämä, wau! Olen vaihtelevasti nukkuva. Ennen myöhästelin paljon aamutapaamisista koska yksinkertaisesti en herännyt kelloni soittoon. Nykyään herään helpommin, mutta olisi kiva tietää minkälaiset asiat vaikuttaa siihen onko aamulla ihan koomassa vai pomppaako pirteänä pesemään pyykkiä niinkuin tänä aamuna tein 😀

 29. Toivoinkin juuri joululahjaksi Polar loopin joka kans mittaa unen määrää. Käsittääkseni se ei kuitenkaan niin tarkasti kuin tämä. Olisi kyllä mahtavaa nähdä kuinka sitä oikesti nukkuu. Näyttää kylläkin varmaan aika karua tekstiä iltavuorosta aamuvuoroon välisestä yöstä. Voisin viedä pomolle todisteita että yö jää ihan selvästi liian lyhyeksi!

 30. En ole mittaillut mutta vauvavuosien jälkeen on huomattu että uni on tärkein asia mikä vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Joten kyllä, yritän varmasti nukkua tarpeeksi 🙂

 31. wohoooo, tää ois mahtava. En oo ikinä kokeillu mutta tää sai mut kiinnostuun. 😉 En oo tarkemmin ees miettiny mitään unen leposykkeitä yms.. Itellä tuppaa yöunet jäämää harmittavan lyhyiksi uniongelmien takia 🙁

 32. Jostain syystä olen nukkunut normaalia huonommin tämän syksyn ja talven. Syiksi olen arvellut muuttoa, stressiä ja huonoa tyynyä. Lisäksi nyt tekstiäsi lukiessa hoksasin, että olen myös treenannut enemmän iltaisin. Se on selkeästi yksi uneen vaikuttava asia, vaikka aiemmin tuntui että on väsyttänyt kropan ja silloin uni tulee paremmin. Nyt on henkisen puolen stressiä kuitenkin sen verran että se näkyy heti fyysisessä palautumisessakin 🙁

 33. Itsellä on käytössä polar loop joka kertoo unen määrän tunteina ja syvänunen määrän prosentteina. Ongelma tuossa vain on, että jos käy vessassa yöllä niin laite luulee sinun herränneen ja vaikka olisi nukkunut hyvinkin laite ei tunnu sitä huomaana. Olisikin siis varmasti käyttöä tuollaiselle tarkemmalle laitteelle.

 34. En ole oikein käyttänyt mitään teknologioita hyvinvointini mittaamiseen, vaikka se tosin kiinnostaa paljon. Ravinnon laatua olen seurannut ruokapäiväkirjan avulla, mistä on mielestäni ollut hyötyä, mutta olisi kiinnostavaa tutustua johonkin teknologiaan, joka hieman helpottaisi prosessia.

  Uni taas on ongelmallisempi sillä en syystä tai toisesta saa helposti unta. Unen määrän mittaaminen on analogisesti hakalaa, sillä en halua tarkkailla illalla maanisesti kelloa selvittääkseni milloin nukahdan. Veikkaan että itselleni olisi hyötyä unen mittaamisesta, sillä olen ollut viime aikoina epämääräisen huonossa kunnossa. Syke on korkea, hengästyttää pienikin rasitus, ahdistaa jne. Uskon että oireet johtuvat stressistä. Stressi tunnetusti huonontaa unta, joten unen tutkiminen ja mittaus on alkanut kiinnostaa.

 35. En ole testannut, mutta kuullut kyllä. Tekisi mieli kyllä päästä testaamaan ja analysoimaan omaa unta! Olen itsekkin huomannut unenlaadun merkityksen jaksamiseen, jos on nukkunut heikosti niin ei seuraavasta päivästä mahda tulla mtn. Toisinaan harmittaa ettei ole mahdollisuutta päästä treenaamaan aikaisemmin vaan vasta illemmalla ja sillä on varmaan vaikutusta taas uneen. Olisi kyllä huippua tutkia omaa unta ja parantamaan unenlaatua 🙂

 36. Vau, tämä kuulostaa aika mahtavalta laitteelta. Olisi tosi mielenkiintoista seurata omaa nukkumista, kun tuntuu että unen laatu on vain heikentynyt viimeisen vuoden aikana.

 37. Olen joskus kokeillut iPhoneen ladattavaa appia, joka analysoi unen laatua. Puhelin laitettiin näyttöpuoli alaspäin tyynyn viereen yön ajaksi ja siitä se sitten mittaili unen syvyyttä ilmeisesti liikehdintään perustuen. Niitä käyriä oli tosi mielenkiintoista analysoida, vaikka en ihan vakuuttunutkaan niiden paikkaansapitävyydestä 😀

 38. Olen kokeillut Polarin loop aktiivisuusranneketta, jossa on samantyyppinen ominaisuus, mutta en ole ihan vakuuttunut laitteen täsmällisyydestä. Olisi huippua saada kokeilla tuota beddittiä. Toivotaan että onni suosii. 🙂 ps. Huippu blogi, huippu tyyppi!

 39. En ole aiemmin päässyt kokeilemaan unen mittaamista. Minulla todettiin tänä syksynä vaiva jonka oireet ovat vaikuttaneet myös unen laatuni jo vuosien ajan. Tämän tajusin vasta nyt kun lääkitys alkoi toimimaan, enkä enää ihmettele miksi olen ollut niin väsynyt ja innoton lähivuosina. Syynä ei siis ole ollut liian rankka treenaaminen tai jopa jossain vaiheessa epäilty diabetes. Kaikesta tästä on herännyt kiinnostunut unen laatuun ylipätään, ja siksi olisi mahtavaa päästä mittaamaan millä tasolla uneni nyt on. Kun olen näin selvästi huomannut mitä kaikkea hyvällä unella voi saavuttaa, niin haluaisin konkreettista faktaa miten voin edelleen kehittää untani.

 40. En ole aikaisemmin tutustunut tuotteeseen, mutta kuulostaa kyllä lupaavalta!! Itse heräilen monta kertaa yössä kumppanini kuorsaukseen. Aamuisin usein väsyttää vaikka olisinkin nukkunut 8 h. Oman unen analysointi kiinnostaisi kovasti kyllä kovasti tuon laitteen avulla! 🙂

 41. En ole kokeillut, mutta voisi olla mielenkiintoista mitata. Uskoisin, että siitä on minulle hyötyä, koska minulla on joskus uniongelmia.

 42. Laite kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, olisi kiva seurata miten yönsä nukkuu.
  Toivottavasti arpaonni suosii :).

 43. Tää olis ihan huippulaite. Yöt on todella levottomia (kiitos lasten ja koirien) ja olenkin miettinyt kuinka paljon unta tulee yön aikana yhteensä. Yleensä herään hyvinkin väsyneenä vaikka tuntuu,että yöllisiä herätyksiä ei ollut kovinkaan monta. Joskus taas herään pirteänä nähden yöllä mitä hassuimpia unia. Olisi mielenkiintoista tietää minä yönä olen nukkunut oikeasti hyvin vai onko niitä ollenkaan. 😀

 44. En ole tälläisesta laitteesta kuullut aikasemmin mutta kiinnostuin heti ! Ois tosi mielenkiintosta saada tietää miten sitä itse nukkuu, uni on kuitenkin niin hemmetin tärkeä asia ihmiselle

 45. Tämän laitteen olen nähnyt tv ohjelmassa, muuta kokemusta tai tietoa ei laitteesta ole. Uskon, että laitteesta on hyötyä ja omaan uneen tulisi panostettua enemmän. Uni on mielestäni todella tärkeä asia ja, jos on nukkunut huonosti tai liian vähän sen kyllä huomaa.

 46. Kyllä kiinnostais kovasti, että minkälainen on uni. Olen aina ollut kova nukkumaan, mutta nyt on viimeaikoina tullut aivan käsittämätöntä unettomuutta ja huonounisuutta. Syy löytyy varmaan päiväohjelmasta. Mutta tämä laite kertois paljon.

 47. Oi tämmösiä on olemassa, huippua! Mulla on ollut oikeestaan aina hankala käydä nukkumaan. Toivoisin pääseväni kokeilemaan tämmöistä niin ei saisi huijattua justiinsa itseään ton unen määrän ja laadun kanssa.

 48. Vautsi mikä juttu! Mulla on unen kanssa ollut ongelmia nyt viimeisen reilun vuoden aikana suhteellisen paljon. Stressiä, ylikuntoa ja itsensä liiallista väsyttämistä, mikä lisäisi sitä unentarvetta mutta sitten kuitenkaan ei saa nukuttua.. Oon kokeillut iphonelle saatavilla olevaa WakeAppia, mistä näki samankaltaisia juttuja mutta epäilin vähän sen luotettavuutta ilman mitään antureita. Tää olisi siis todellakin mielenkiintoinen ja hyödyllinen juttu ihan oman hyvinvoinninkin kannalta, pääsis parantamaan unenlaatua ja näkis milloin sitä pyörii hyörii eniten öisin yms!

 49. Olen kokeillut SleepAndroid appia. Nukun kroonisesti huonosti, kaikki vinkit otetaan huomioon…. Mitään järkevää syytä ei näytä löytyvän, tähänkin on jo tottunut 🙂

 50. En ollut uskoa silmiäni kun näin tämän päivän luukun sisällön! Olen miettinyt millainen olisi täydellinen syntymäpäivälahja ja tämä kyllä liippaa todella läheltä, WAU! Täytin siis eilen vuosia ja olisi upeaa saada aloittaa taas uusi vuosi uusien kokemusten kanssa.
  Olen iän myötä huomannut unen määrän ja laadun heikkenevän. En mielestäni ole muuttanut tottumuksiani ikuisuuteen. Kuitenkin tällainen vehje voisi auttaa minua löytämään jälleen hyvän unen kunhan löydän syyt ensin. Lisäksi apua voisi olla myös treenaamisen ajoittamisessa, jos ja kun huomaan, että sekin vaikuttaa unen laatuun.
  Toivottavasti päiväsi on ollut yhtä hyvä kuin minun 🙂

 51. Kiinnostaa! Nukkuminen vaikuttaa todella paljon hyvinvointiin ja mielestäni omaan hyvinvointiin panostaminen ei mene koskaan hukkaan. Itse en ole seurannut omaa untani, mutta olen seurannut vierestä polar M400 käyttöä. Ihan ok laite, mutta varsinkin nukkumisen seuraaminen ei ole aivan tarkkaa. Sillä saa lähinnä yleistietoa nukkumisesta.

 52. Oikeastaan vaan sykkeitä on tullut tarkemmin seurailtua, unta ei oo kyllä ikinä analysoitu! Varmasti ois kyllä hyödyllistä! (:

 53. En oo kokeillu vielä mitään tollasia, mut oon lukenut paljon noista ja kiinnostaa kovasti tollanen kaikenlainen biohakkerointi 🙂 Uskon todellakin, että toi antais apua oman unen analysoimiseen.

 54. En ole moisesta vekottimesta kuullukkaan. Mutta haluaisin ehdottomasti kokeilla! Olen maailman surkein nukkuja, ja nuoren iän myötä on kokeiltu vaikka jos mitä. Joten mielenkiinnosta haluaisin kokeilla ja seurata mitä analysointia!

 55. En ole kokeillut tuollaista laitetta, mutta haluaisin kyllä kovasti! Uni on todella tärkeä asia kun treenaa paljon.

 56. Itse usko myös unen parantavaan voimaan :).
  En ole koskaan mittaillut untani, mutta se on kyllä kiinnostanut kovasti.
  Huomaan esimerkiksi näin talvella, että tarvitsen vähintään 8 tunnin unet – kesällä riittää vähempikin. Olisi mielenkiintoista mittailla onko uniasa eroja.
  Treenaam vaihtelevasti aikaisin aamulla tai illalla ja olisi mielenkiintoista tietää onko tällä vaikutusta uneen 🙂

 57. En ole päässyt kyseistä laitetta kokeilemaan ja varmasti olisikin hyötyä myös oman uneni tarkkailussa ja näin paremmissa yöunissa.
  Minulla on kuitenkin hyvät unenlahjat ja harvemmin kärsin unettomuudesta tai edes liian lyhyistä yöunista. Isosiskoni on kuitenkin tämän syksyn ollut hyvin väsynyt ja stressaantunut, joten hän tuli minulle mieleen tästä. Jos voittaisin lähtisi siis lahja eteenpäin, opiskelijana kun ei kuitenkaan varaa ostaa näin kalliita joululahjoja! : )

 58. En ole ikinä kokeillut kyseistä laitetta mutta olen erittäin kiinnostunut ko.vempeleistä. Fyssarina haluan olla ajanhermolla mitä markkinoilla on milloinkin tarjolla ja annan asiakkaille asiantuntevan kuvan osaamisestani mikäli minulla on omakohtaista kokemusta jonka perusteella pystyn suosittelemaan jotain 🙂

 59. Tää ois kyllä mielenkiintoinen! Mulla ei oo ollut ikinä mitääñ mittareita mut oon kyllä miettiny asiaa koska teen vuorotyötä eli myös yötöitä. se yhdistettynä kovaan treeniin, mietin välillä oonko tarpeeks palautunut ja levännyt. Ois myös mielenkiintosta mitata yövuoron jälkeistö unta, joka jää mulla yleensä vaan 5tuntiin eli aivan liian vähäiseks!

 60. Uui ompa siisti laite kyseessä! Itse suht paljon treenaavana huomaan aika-ajoin, että illalla sängyssä pyöriminen saattaa jatkua joskus jopa useamman tunnin. Se on hirveää ja etenkin kun tietää että kehityksen kannalta olisi tosi tärkeää saada nukuttua tarpeeksi. Itsensämittailua jota kutsun biohackingiksi, olen harrastanut ortostaattisen sykkeen seurannan osalta. Myös mm. Stressitasot ja unitunnit otan ylös silloin kun koen sen tarpeelliseksi. Olisi kyllä mahtavaa päästä seurailemaan oman kehon palautumista myös unen aikana!

 61. En ole aikasemmin kokeillut tällaisia laitteita, mutta mielenkiintoa riittää! Herään nimittäin aina väsyneenä vaikka kuinka pitkään nukkuisin. Tuntuu siltä ettei millään saa kunnolla lepoa yön aikana.

 62. Tätä laitetta olen jo pitkään halunnut kokeilla. 🙂 Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Toisinaan olen pirteä, vaikka en olisi kahdeksaa tuntia nukkunutkaan ja toisinaan taas pitkätkään unet eivät piristä. Joskus jaksaa päivän hyvin ja välillä tarvii päiväunet tai paritkin. Olisi kiinnostavaa tutkia, mitkä asiat itsellä vaikuttavat uneen. Esimerkiksi urheiltua tulee useamman kerran viikossa ja yleensä iltaisin. Jos aikaa on niin saatan harrastaa aikaisemminkin päivästä. Olisi hyödyllistä tietää, kuinka myöhään urheilu ei itsellä vaikuta enää haittaavasti uneen. Samalla tulisi selville miten erilaiset ruuat ja muut illan aktiviteetit vaikuttavat ja kuinka paljon.

 63. En ole koskaan miettinyt sen suuremmin uneen liittyviä asioita. Ainoastaan seuraillut lenkeillä sykkeitä silloin tällöin. Olis kyllä ihan mielenkiintoista päästä seuraamaan omia unen vaiheita ja esimerkiksi just iltatreenien vaikutusta uneen ja sykkeeseen 🙂

 64. Tuo laite ei oo sinänsä tuttu mutta kovasti kiinnostais päästä kokeilemaan tuollaista laitetta. Varmasti tuosta laitteesta olisi hyötyä! Olisi kiva päästä näkemäänmm. kuinka myöhäinen treenaaminen ja myöhään nautittu lämmin ruoka vaikuttaa unenlaatuun:)Itse nukun vähän vaihtelevasti. Ja unenlaatukin varmasti on erilainen joka yö.

 65. Olisi tosi mielenkiintoista saada tämä laite kotiin! Paljon treenaavana unen seuraaminen auttaisi varmasti nimenomaan siinä kannattaako treenata vai pitää lepopäivä. Ehkä hieman liiankin usein tulee lähdettyä salille vaikka olisi levon aika. Tämä olisi huippu juttu!

 66. En ole aiemmin tällaisesta tiennytkään, mutta mielenkiintoista olisi tietää omasta unesta. Uskon että voisi olla hyötyäkin, sillä olen hiukan levoton nukkuja. Herätys sopivaan aikaan unisykliä voisi auttaa aamuheräämistä.

 67. joskus lukioaikana puhelimessani oli hieman vastaavanlainen sovellus jossa puhelin laitettiin tyynyn viereen ja painettiin se vain päälle. sovelluksesta näki kätevästi juuri unen vaiheet ja heräämiset, mutta käyttö jotenkin jäi, enkä enää muista sovelluksen nimeäkään 😐 oli kyllä kätevä ja oikeastikin motivoi aikasempaan nukkumaan menoon mutta varmasti hieman epätarkka verrattuna tähän. olisi jännä nähdä miten omat elämäntavat ja liikunta vaikuttavat omaan uneen nykyään lajin ja elämäntilanteen nuutenkin muututtua

 68. En ole vielä tähän mennessä mittaillut unta mitenkään, vaikka ajatuksissa on ollut sekä syytäkin olisi. Itsellä kun uniongelmat alkoivat jo muutama vuosi sitten ja vieläkään niihin ei ole oikein kuria tullut, vaikka kaikenlaisia niksejä on kokeiltu ja lääkkeetkin tarvittaessa käytössä.

 69. Vau, aikaisemmin en ole kuullutkaan tästä! Olisi tosi mielenkiintoista saada tietoa kuinka oikeasti nukun yöni 🙂 olen nimittäin aika levoton nukkuja.. Ja myös palautumisen kannalta kiinnostaisi seurata unenlaatua! Hieno keksintö, jota tosi mielellään testaisi ja ottaisi myös aktiiviseen käyttöön. 🙂

 70. olen aikaisemmin vaan käyttänyt askelmittaria. tuntuu, että viimeaikoina uneni on ollut huonolaatuista ja katkonaista. niitä olisi kiva seurata tuon mittarin kanssa 🙂

 71. Riittävä unen saanti ja veden juominen ovat juuri minun kompastuskiveni, tästä voisi saada apua toiseen, olen niin mukana kilpailussa!

 72. En ole kokeillut kyseistä laitetta, mutta paljon olen siitä kuullut ja suurella mielenkiinnolla kokeilisin jos mahdollisuus tulisi! Parin vuoden takaisin lisämunuaisuupumuksen tuoman hyvinvoinnin romahduksen jälkeen unesta tuli yksi tärkeimmistä asioista joita priorisoin yhä. Kehnojen unien vaikutukset näkee ja varsinkin tuntee olotilassa heti. Aika hyvin jo tunnen omat unirytmini, mutta olisi mielenkiintoista trackata unta vielä lisää! Tavoitteena optimaalinen ja paras mahdollinen hyvinvointi, eli biohakkerilinjalla elämässä muutenkin mennään. 🙂 Beddit olisi täydellinen lisä.

 73. Tämä kuulostaa niin mun jutulta! Monesti huomaan suorastaan säikähtäväni herätyskelloa ja syke tuntuu säikähdyksen jäljiltä olevan pilvissä. Joitakin kertoja olen koittanut selvitellä yön aikana sykealueita siinä kuitenkaan onnistumatta. Mielenkiintoista olisi myös herätä siihen kaikista sopivimpaan aikaan suhteessa unen vaiheeseen.

  -Kirsi

 74. En ole aikaisemmin kokeillut/ tutustunut sen enempää oman hyvinvoinnin mittaamiseen. Nyt se tulisi erityisesti tarpeeseen, koska tällähetkellä elämässäni on menossa ensimmäistä kertaa sellainen jakso, että nyt jos koska se olisi paikallaan. Olen siis elämäni ensimmäistä kertaa body fitness valmennuksessa, ensivuoden syksyllä pitäisi kilpailla. Tässä lajissa kun on erittäin tärkeä se levon määrä. Nyt olisi hyvä aika ottaa itseään niskasta kiinni, ja ottaa selvää siitä, miten pystyisi parantamaan omia suorituksia vielä. Uskon siis, että unen laadun mittaaminen olisi minulle tärkeää, sillä teen vielä vuorotyötä, ja olisi tärkeää tietää tuleeko tarpeeksi nukuttua. Se myös kiinnostaa, että miten hyvin nukun.

 75. Itse tajusin unen tärkeyden yliopistossa, kun kerrankin luennot alkoivat vasta yhdeksältä eikä kasilta aamulla, jolloin automaattisesti sain aina tunnin enemmän nukuttua kuin lukioaikoina. Nyt tiedän, että ei enää ikinä lyhyillä yöunilla kitkuttelua, se pilaa koko päivän ja vaikuttaa mielialaan niin paljon… Vasta jälkeenpäin tajusin, että mun vähäiset yöunet vaikutti todella moneen asiaan, mm. ystävyyssuhteisiin.

  Mutta jos voittaisin, en ottaisi Beddittiä omaan käyttööni, vaikka sille kyllä olisi minullakin käyttöä… Vaan tuolle vieressäni nukkuvalle rakkaalle herrasmiehelle. Hän treenaa jopa yli viisi kertaa viikossa ja paiskii kovasti töitä, joten stressi aiheuttaa ongelmia palautumisessa ja unen laadussa. Ja vaikka kuinka olisi treeni ja ravinto kunnossa, niin ei sitä vaan kehitytä jos ei palauduta… Ikävän usein hänen unirytminsä on tällainen: klo 12 nukkumaan, herätys ilman kelloa neljältä ja sen jälkeen uni ei enää silmään tule, mutta ysiltä aamulla väsyttää taas. Ihan rehellisesti sanottuna hänen jaksamisensa vähän huolettaa, kun joka päivä pitäisi ehtiä nukkua päikkärit…

  Toivon, että Bedditin avulla hän innostuisi seuraamaan enemmän untaan ja miettimään, mitä hän voisi tehdä päiväjärjestyksessään toisin, jotta tästä kurjasta kierteestä päästäisiin pois. Se vaikuttaisi meidän molempien elämään suuresti. 🙂

 76. En ole seurannut unen laatua, mutta se tulisi ehdottomasti tarpeeseen. Olen huono nukkuja ja vaikutukset on havaittavissa ihan selvästi, haluaisinkin lisäksi selvittää, minkälaatuista se vähäinen uni on ja ehkä tälläiset ”konkreettiset” tulokset painostaisi tekemään muutoksia esim. unihygieniaan (vaikka olen tosi huono nukkuja, kalliin tyynyn tai patjan investointi tuntuu suurelta asialta, vaikka se olisi tosi tärkeää nyt)

 77. Tämä olisi niin tärkeä ja olen harkinnut jonkun unisovelluksen hankkimista 🙂 Etenkin unen laadun mittaaminen on kiinnostavaa, koska se vaikuttaa niin paljon seuraavaan päivään.

 78. Olisi varmasti suuri hyöty;) ei ole aina tullut tarpeeksi annettua painoarvoa unelle:/

 79. En ole koskaan mitannut mitään aikaisemmin, mutta nyt on kylille tulossa ihan ammattilainen ja pidetään naisten viikonloppu, missä käydään kaikkia mahdollisia hyvinvointiin liittyviä asioita läpi. Luulen että hyötyisin paljonkin unen laadun mittauksesta.

 80. Ainoa kosketus hyvinvointimittauksiin oli, kun siskolleni tehtiin stressitasomittaus – sekin oli mielenkiintoista nähdä, kuinka päivän tapahtumat vaikuttavat ihmiseen.

  Unen laadun mittaamisesta olisi taatusti hyötyä itselleni vuorotyötä tekevänä, kun päivät ovat töiden ulkopuolella muutenkin hektisiä.

 81. Olen käyttänyt sleep cycle -puhelin appia jo lähes vuoden. Se mittaa unen laatua ja sillä voi myös kirjata ja saada tuloksia unen laatuun vaikuttavista asioista. Sitä on ollut ihan mielenkiintoista seurata. Stressaavamman jakson huomaa vaikuttavan unen laatuun.
  Tähän verrattuna Beddit kuulostaa ja vaikuttaa huomattavasti paremmalle ja tasokkaammalle.

 82. En ole aiemmin tällaista mittausta kokeillut, mutta monesti on mielessä käynyt. Varsinkin tänä syksynä on ollut ongelmia unen laadun kanssa, joten mittaus varmaan olisi tarpeen ihan yleisen jaksamisen ja palautumisen kannalta. 🙂

 83. Olen aina ollut melko huono nukkuja, eikä työ- ja muu stressi ainakaan auta asiaa. Olisi mielenkiintoista nähdä miten retuperällä hommat todella ovat 😉

 84. Joskus kilpaurheilu aikoina tuli seurattua aamusykkeitä palautumisen tarkkailemiseksi, nykyisin ainoastaan treenisykkeitä. Aktiivisuusrannekettakaan en ole vielä(kään)saanut hommattua). Olen kuullut ja lukenut jonkun verran tämän kaltaisista mittaajista, ja ne kuulostavat erittäin mielenkiintoisilta.

  Bedditin avulla uskoisin pystyväni paremmin optimoimaan herätystäni (jopa useiden tuntien torkutuksesta on jälleen tullut paha tapa) sekä treenaamistani. Sillä välillä aamun treeneissä on saanut nimittäin huomata, että yö ei ole ollut riittävän pitkä aika illan treeneistä tai useamman päivän treeniputkesta palautumiseen. Uskoisikin hyötyväni paljon Bedditistä.

 85. En ole mitään laitteita/mittauksia käyttänyt. Mielenkiintoista olisi tietää unenlaadustani ja varsinkin miehelleni tällainen mittaus olisi todella hyödyllistäkin jonkinasteisen uniapnean takia.

Kommentointi on suljettu.