fbpx

Haluan tässä joulukalenterissa esitellä teille muutaman minulle tärkeän ihmisen. He kertovat teille asioista, jotka ovat lähellä minunkin sydäntäni! Ensimmäisenä rakas ystäväni ja kollegani Kanerva, joka mm auttaa ihmisiä tekemään parempia valintoja ravinnon suhteen. Nyt hän kertookin teille hieman luomuruoasta ja lopussa myös ihana kilpailu!

Molemmat ollaan koutsailtu mm Helsinki Core Trainersillä.
Molemmat ollaan koutsailtu mm Helsinki Core Trainersillä.

Ole hyvä Kanerva!

Olin iloinen ja otettu kun ihana Eveliina pyysi minua vieraskynäksi bloginsa joulukalenteriin. Eveliina on upea urheilija joka näyttää mahtavaa esimerkkiä nuorille ja vanhemmillekin lukijoillensa siitä, miten positiivisella elämänasenteella ja hyvillä elämäntavoilla voi vaikuttaa myönteisesti elämänlaatuun ja menestykseen.

Olen itse syönyt aina jonkun verran luomuruokaa, opiskeluaikoina tosin monistakin syistä vähemmän mutta luomuviljelijän tyttärenä ja maalaistyttönä luonto ja luonnonmukaisuus ovat aina olleet lähellä sydäntä. Ravintoasioista kiinnostuttuani olen vakuuttunut yhä enemmän siitä miten suuri merkitys ruokamme laadulla on. Itse syön luomua useistakin eri syistä, tässä tärkeimmät:

1. Terveys
Luomuruoassa on useiden tutkimusten mukaan enemmän ravintoaineita ja vähemmän raskasmetallijäämiä ja torjunta-aineita kuin tavallisesti viljellyssä ruoassa, yhden artikkelin aiheesta voit lukea tästä.

2. Eettisyys
Luomuruokaa ei tehoviljellä eikä –kasvateta, luomulihan edellytys on että eläin on saanut kasvaa luonnonmukaisessa ympäristössään (tai ainakin niin lähellä sellaista kuin nykypäivänä on mahdollista) ja syönyt sille luontaista ruokaa, ei rehua. Lihaa on paljon mukavampi syödä kun ei tarvitse ummistaa silmiä eläinten kurjalta käsittelyltä ja huonoilta elinolosuhteilta. Syön myös riistaa vaikka sitä ei virallisesti luomulihaksi lasketakaan seurannan puuttumisen takia.

3. Maku
Luomukasvikset ja –liha on paljon maistuvampaa kuin ei-luomu; maista vaikka! Makuun vaikuttaa toki myös satokausi, sen mukaan syömällä kasvikset ovat aina parhaimmillaan.

kuva Mikko Rasila
kuva Mikko Rasila

Monet kokevat luomuruoan syömisen haastavaksi, eikä vähiten hintatason vuoksi. On kuitenkin ilahduttavaa huomata että monet luomutuotteet ovat vain hyvin vähän, jos lainkaan, tavallisia vastaavia kalliimpia. Kasvishyllyille esimerkiksi on hyvä mennä avoimin mielin ja valita sesongin mukaisia kasviksia, ne ovat paitsi herkullisimmillaan, todennäköisesti myös edullisimpia. Ei läpi vuoden ole välttämätöntä syödä tuoreita marjoja, ne kun pakastaa tuoreina niin arvokkaat ravintoaineet säilyvät, samoin ihana maku. Myös vihanneksia voi pakastaa, mutta useat juurekset säilyvät oikeassa lämpötilassa säilytettynä jopa kuukausia tuoreina, joten talvella voi niistä nautiskella pitkäänkin. Omat lempparini ovat ehdottomasti punajuuri ja palsternakka <3 IMG_2695

Luomuliha on hintavaa, mutta usealta luomutilalta on mahdollista tilata lihaa suuremmissa erissä vaikkapa kimpassa kaverin kanssa, lihan voi sitten säilöä pakastamalla. Kananmuniakin voi tilata edullisesti suuria eriä kerrallaan, luomumuna säilyy hyvin ja maku on herkullinen. Ilahduttavan suuri määrä on erilaisia luomuruokapiirejä joissa tilataan luomuelintarvikkeita suuremmissa erissä säästäen näin toimituskustannuksissa.

Toivoisin että mahdollisimman moni haastaisi itsensä ajattelemaan näitä asioita ja miettimään ruokakaupassa valintojaan. Kaikkea ei tarvitse heti ostaa luomuna vaan liikkua askel kerrallaan ja miettiä mitkä syyt ovat itselle tärkeitä ja mihin haluaa panostaa. Nyt jouluna on hyvä tilaisuus testata miltä maistuu luomujuureksista tehdyt laatikot ja vaikkapa rosolli, rohkeasti vaan kokkailemaan!

Mistä syistä Sinä syöt tai et syö luomuruokaa? Kerro meille ajatuksiasi aiheesta ja voit voittaa yhden kolmesta Satokausikalenterin tai Svarfvarsin luomutilan herkkukorin itsellesi! Tässä myös hyvä joululahjaidea, tilaa itsellesi tai ystävällesi Satokausikalenteri ja luomuruokaa.

EDIT: Kilpailu päättynyt. Onnea voittajille! Herkkukori lähti Alexandralle ja Satokausikalenterit Evy, Heidi V. ja Tuulia, teitä kontaktoidaan henkilökohtaisesti!

IMG_2545

Ihanaa joulua kaikille!

-Kanerva

//

Kiitos ihana Kanerva,

<3

Eevsku

Total
99
Shares

61 kommenttia

 1. Söisin kyllä ehdottomasti luomuruokaa jos budjetti antaisi myöten. Nyt ostan luomuna kaiken mihin opiskelijan budjetti joustaa, esim. kaurahiutaleet ja kananmunat. Kun valmistun niin aion kyllä laajentaa tätä luomuruoan repertuaaria 🙂

 2. Joskus muutama vuosi takaperin en olisi koskaan uskonut pystyvän syödä edes salaattia päivittäin. 3 vuotta olen tätä nyt puuhaillut ja valinnut aina luomua. Aluksi halusin muokata kroppaa eli se oli ”pakkoa”. Myöhemmin, vaikka tavoitteet muuttuisi jatkan samalla linjalla. Se on tuonut minulle satoja mahdollisuuksia ja tilaisuuksia, itsensä löytämisen, jokapäiväsen energisyyden, ja täysin uuden puolen elämästä. Olen päässyt kokemaan asioita joita en olisi koskaan kuvitellut maailmassa olevankaan. Siis pelkän ruoan avulla? Kyllä, koska se vaikuttaa omaan olotilaan ja sen kautta kaikkeen ympärilläsi. Harva tätä ymmärtää miten paljon pelkällä ruoalla voi vaikuttaa ja onneksi jotkut kuten sinä viet tätä ilosanomaa eteenpäin! Kumpa kaikki maailmassa pääsisivät kokemaan saman..

 3. Syön luomuruokaa koska se on yleensä oikeestikkin parempaa eikä niissä ole mitään turhaa.. 🙂

 4. Syön luomua aina mahdollisuuksien ja saatavuuden mukaan. Jos on saatavilla lähiruokaa niin se voi olla joskus parempi vaihtoehto. 🙂

 5. Syön luomua aika vähän. Syy tälle on että luomuruoka on hintavampaa ja opiskelijana ei oo vara aina valita luomua. 😀

 6. Syön luomuruokaa aina mahdollisuuksien mukaan juuri yllä olevien syiden takia 🙂

 7. Pyrin käyttämään luomua aina kun se on mahdollista, kuitenkin järkevään hintaan. Yli kolminkertaista hintaa luomu vs tavallisen välillä en pidä enää kohtuullisena. Olen samaa mieltä siitä, että monesti luomu maistuu myös paremmalta.

 8. Moikka! Olen jo useamman vuoden syönyt budjettini mukaan luomuruokaa, ja tilannut ruokaa myös ruokapiirin kautta. Koko sen ajan olen ollut opiskelija tai työtön, ja omistanut vielä koirankin. Enkä edes tiedä tarkkaa siitä mistä se alkoi, kai netissä tuli vastaan joku juttu luomuruoan terveyteen liittyen ja taisimpa katsoa jonkun dokkarinkin kasvisten tehoviljelystä ja siitä järjettömästä myrkkyjen käytöstä. Sitten vihreiden järjestämällä palstaviljelykurssilla mihin osallistuin tuli hyvin selväksi vuoroviljely. Ja olimpa tainnut jo aikoja sitten kuulla, että ennen vanhaan tehtiin niin.. Niiiiin mitä järkeä oikeesti on käyttää kemiallisia lannotteita ja torjunta-aineita kun ilmankin pärjää. Terveellisyyden lisäksi myös ekologinen puoli korostuu.
  Noh, sitä enempää kuitenkaa miettimättä aloin valitsemaan kaupassa luomu tuotteita.
  On niin ihana tehdä ruokaa ja nauttia siitä kun tietää, että se on puhtaista raaka-aineista. Tietysti muistan olla kiitollinen aina syödessä. Mutta esim. tänään olen syönyt vasta aamupalan mikä sisälti vain luomua. Kaurapuuro kananmunalla ja banaanilla, ceylon kanelilla ja hunajalla. Eikä se niin paljon kalliimmaksi tullut kuin jos olisi ollut halppis kanelilla yms, koska ei ne luomutuotteet paljoa sen kalliimpia oikeasti ole! Mun mielestä, siitä fiiliksestä ja mausta niinku maksaa mielellään ja säästää sit jossain muussa..
  Pyrin myös syömään satokauden mukaan ja tänä vuonna multa löytykin tuo satokausikalenteri seinältä!
  Mikäköhän se kysymys oli… Heh:D
  Rauhaisaa joulunaikaa teille molemmille!:)

 9. Tahdon rakentaa itseni mahdollisimman puhtaista raaka-aineista. Satun pitämään itsestäni niin paljon, etten tahdon sallia itselleni vain hyviä raaka-aineita! 😉

 10. Pyrin aina mahdollisuuksien mukaan valitsemaan luomu-ja lähiruokaa. Voin yhtyä kanervan lauseeseen että hedelmät ja kasvikset ovat vain niin paljon paremman makuisia luomuna! Herkkukorin voittaminen olisi ihana lahja näin joulunalla tai antaa lahjaksi vanhemmille!

 11. syön luomuruokaa aina kun mahdollista. Maku on yksinkertaisesti parempi ja tietää ettei mitään torjunta aineita ym. Ei ole käytetty. Toki se on paljon kalliimpaa mutta usein lähiruokaa, joten ehdottomasti olen luomuruoan kannattaja!!

 12. En syö koska asun vielä kotona ja on muutenkin taistelua nykysestä ruokavaliosta. Haluaisin kyllä luomua!

 13. Syön luomuruokaa koska se on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto. Uskon sen myös olevan itselleni terveellisempää. Hinta vain tulee silloin tällöin vastaan, valitettavasti.

 14. Valitsen mahdollisuuksien mukaan luomua koska se on parempaa sekä itselle että eläimille.

 15. Syön luomua vaihtelevasti. Tärkeämpänä pidän ruuan tuloa lähialueelta.

 16. Yksinkertaisesti siitä syystä, että se on terveellisempää ja lisäaineita on tullut tankattua jo ihan tarpeeksi!

 17. Terveellisyyden ja paremman maun takia! En halua mittään ylimääräsiä metalleja syyä !

 18. Syön luomuruokaa, koska koen sen olevan useimmiten puhtaampaa ja terveellisempää kuin ns. tavallinen ruoka. Luomun käyttöä taas rajoittaa joidenkin tuotteiden osalta korkea hinta, mutta muita syitä olla ostamatta luomua en keksi.

 19. Pyrin ostamaan luomua taloustilanteen niin salliessa. Maku on aivan toisenlainen (kananmunat, kasvikset, yrtit) ja luotan siihen, että luomutuotteet ovat eettisiä.

 20. Ei kovin usein raaski luomua ostaa. Hirvittää ne hinnat pitkäaikaistyöttömänä kun kaupassa katselee. Ei vaan anna budjetti periks. Varmaan tutustusin luomuun paremmin ja söisin sitä jos hintoja vaan sais alas. Nyt ihan liian kallista kaikki ”tavalliselle tallaajalle”…. :/

 21. Söisin enemmänkin luomua, jos olisi paremmin varaa. Tai jos olisi mahdollisuus, voisin viljellä jotain itsekin. Ehkä vielä jonain päivänä 🙂 Suosi(si)n luomua, koska mitä puhtaampaa ja vähemmän käsiteltyä ruoka on, sitä parempi. Syömästämme ruoasta tulee osa meitä, joten sillä on melkoisen paljon väliä, mitä suuhunsa laittaa!

 22. Söisin luomuruokaa, mutta hinnat ovat niin kalliita, että rahat eivät yksinkertaisesti riitä! Kaurahiutaleet ostan kyllä luomuna, koska ne ovat paremman makuisia 🙂

 23. Syön luomua koska se maistuu paremmalta, siinä on vähemmän ”myrkkyjä” eikä sitä tehotuoteta 🙂

 24. Samat syyt kuin artikkelissakin! Terveys, turvallisuus, eettisyys ja maku.

 25. Syön luomuruokaa mahdollisuuksieni mukaan lähinnä juuri koska tiedän ettei niihin ole lisätty mitään ylimääräistä. Luomutuotteita käsittääkseni myös valvotaan tehokkasti. Monesti valintoihini kyllä vaikuttaa opiskelijana juuri hinta. Tietyissä tuotteissa ero on kuitenkin onneksi melko pieni ns. tavanomaisiin vastaaviin tuotteisiin verrattuna. Myös tarjonta on mielestäni laajentunut viime vuosien aikana. Varsinkin hedelmissä ja kasvinsissa tulee monesti valittua luomua. Tämän jutun innoittamana ajattelin nyt paikkakunnanvaihdoksen myötä kartoittaa mahdollisuutta liittyä johonkin luomurinkiin, jota kautta voisi luomutuotettua lihaakin saada budjettiin sopivin hinnoin. Välillä harmittaa että joutuu rahan vuoksi joustamaan omista periaatteista.

 26. Syön luomua mahdollisuuksien mukaan koska tiedän ettei tuotteisiin ole lisätty mitään ylimääräistä. Luomutuotteiden valvonta on myös ymmärtääkseni melko hyvää. Varsinkin hedelmien ja kasvisten kohdalla tulee usein valittua luomua. Opiskelijabudjetti vaikuttaa monesti ostopäätöksiin ja välillä harmittaakin että joutuu rahan vuoksi joustamaan periaatteistaan. Onneksi monissa tuotteissa hintaero ei ole kovin suuri. Myös tarjonta on mielestäni viime vuosina kasvanut. Tämän jutun innoittamana ajattelin selvittää uudelta paikakunnaltani olisiko täällä jotakin luomurinkiä josta voisi mahdollisesti saada myös luomutuotettua lihaa budjettiin sopivin hinnoin. Pitäisi kokeilla huomaanko todella lihan maussa eroa 🙂

 27. No jopas on liioiteltu nyt luomun paremmuutta. Luomun terveysvaikutuksia ei olla voitu todistaa. Siitä ei ole lainkaan väestötason tutkimuksia. Tässäpä luomuruuan sivuilla myös puolueeton tiivistelmä niille, jotka eivät itse osaa tutkimuksia lukea:
  http://www.luomuruoka.fi/?id=890

  Vähän kriittisyyttä kiitos tähänkin asiaan.

 28. Syön luomua mahdollisuuksien mukaan aina kun budjetti sallii. Etenkin kasvisten osalta katson aina ensin luomuhyllystä. Lihaa on vielä varsin vähän markettien ruokahyllyllä, ainakin kun lähialueella olevat marketit eivät ole kovinkaan suuria. Valikoima luomutuotteiden osalta on siis valitettavan suppea 🙁

  Syy miksi olen alkanut syömään luomua on juuri luomun maku, terveellisyys ja eettisyys. Pyrin pitämään ruokani mahdollisimman puhtaana ympäristömyrkyistä ja lisäaineista yms. tämä on siis painavin syy luomutuoteiden ostossa, mutta kyllähän sitä lihaakin on toki miellyttävämpi popsia kun tietää että eläin on joskus saanut viettää elämänsä luonnonmukaisissa oloissa.

 29. Valitsen aina luomutuotteen, jos on mahdollista. Jos kananmunia tai kaurahiutaleita ei saa luomuna, ne jäävät hyllylle. Kasvissyöjänä satsaan kasvisten laatuun aika paljon. Poikaystävällekin ostan vaan luomulihaa. Ei se paljon kalliimmaksi tule, koska lihaa ei saisi päivittäin edes syödä 🙂
  Olen seurannut paljon tuotantoeläinten oloja, ja jos niistä enemmän tiedettäisiin, niin monet vähentäisivät lihankulutusta. Luomutilan eläimet (tilalla, jossa olen vieraillut) ovat olleet elinvoimaisia. Luomusta en siis aio luopua, ja ihana olisi voittaa noin mehevä palkinto 🙂

 30. Valitettavasti en syö luomua. Haluaisin kyllä kovasti, mutta opiskelijan budjetti ei vaan millään anna periksi. Myöhemmin haluan kyllä alkaa käyttäämään luomutuotteita!

 31. Pyrin ostamaan luomua aina mahdollisuuksien mukaan:) enemmänkin voisi ostaa mitä tällähetkellä. Pitääkin kiinnittää huomiota kaupassa asioidessaan tuohon asiaan. Jonkin verran luomutuotteet osassa tuotteissa maksaa enempi niin ei voi siksi kaikkea ostaa luomuna vaikka kuinka haluaisi mutta pyrin mahdollisuuksien mukaan ostamaan:)

 32. Luomua tulee ostettua aina kuin vaan mahdollista taloudellisesti. Syynä puhtaus ja mielestäni luomu on myös maukkaampaa kuin tehotuotettu. Eläinten kohdalla tosin saattaa muut asiat olla tärkeämpiä; esim. ostan ennemmin ulkoilevien kanojen munia, vaikka ne eivät olisikaan luomua.

 33. En ennen osannut arvostaa luomuruokaa, mutta sitten pääsin töihin luomuruokakauppaan. Ja jessus – eroja on. Luomuliha verrattuna tavalliseen, ihan eri makuista, kuten koostumuskin! En aina syö luomua, mutta mahdollisuuksien mukaan tuen mieluummin luomutuottajia, koska tiedän ettei se ole aina helppoa 🙂

 34. Pyrin syömään luomuruokaa aina kun mahdollista. Luomukasvikset ja -liha ovat mielestäni paljon maukkaampia luomuna. Mikään ei ole parempaa kuin lähitilalta kotiovelle tuotu luomuliha ja porkkanat. Uskon myös luomuruuan olevan keholleni ja terveydelleni parempi vaihtoehto ja on ihanaa tarjota keholleen parasta. Tuotteet saattavat olla hintavia mutta ruoan maku korvaa jo hintaa takaisin (; haluan tukea lähimaatiloja 🙂

 35. Totta on, että luomuruoka on paljon parempaa ja maukkaampaa. Itse poimittuna tai kasvatettuna sen saa edullisemmin, esim. kuten viinimarjat, mansikka, omenat omalta tai tuttavien/ystävien tontilta vaihtokauppana. Myös juureksia voi kasvattaa itse. Kun ne myös käsittelee, mehustaa, pakastaa ja kuivattaa niin saa vielä edullisempaan hintaan kuin kaupasta. Kaupasta en raski ostaa esim. hedelmiä luomuna ellei hinta ole lähellä normaalin hintaa.

 36. Yritän entistä enemmän panostaa luomu-ruokaan, hinta on vaan monesti esteenä.
  Hyvähän se olisi, jos ruokavalio koostuisi pääosin luomuruoasta.

 37. Syön luomuruokaa juurikin sen takia, että sen tietää olevan paljon puhtaampaa kuin ”ei-luomu” ja makukin on aivan eri. Kaikkea en luomuna osta, mutta pääosin pyrin suosimaan sitä. Musta luomun kannattaminen on niin tärkeetä, kun tänäpäivänä ruokiin/raaka-aineiden kasvatukseen saatetaan tunkea vaikka sun mitä myrkkyä, joista ei normaali ihminen ole todellakaan tietoinen. Joten luomua siis! <3

 38. Luotan siihen että luomu on puhtaampaa, eikä sisällä niin paljon ”ylimääräistä”.

 39. Olen useamman vuoden jo katsonut syöväni terveellisesti mutta vasta hiljattain olen alkanut kiinnittää huomiota ruokani laatuun,kasvatus- ja viljelymenetelmiin. Syön nykyään osan ruokani luomuna, yleensä kaupan tarjonnan mukaan. Haluaisin syödä enemmän luonua. Olen myös pyrkinyt kohtuullistamaan lihan syöntiä, joten satokausikalenteri olisi huippu juttu; olen vielä aika surkea mm. Juuresten kanssa 🙂

 40. omalla kohdallani peukutan luomuruokaa aivan samoista syistä kuin Kanervakin! Olen opiskelija ja pyrin suoltamaan sisääni mahdollisimman puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa, jotta jaksan kehossani nyt ja myöhemmin. Minulle tulee hyvä olo kun pidän itsestäni hyvää huolta tarjoamalla kropalleni laadukkaita ja välttämättömiä rakennusaineita ja arvokkaita ravinteita. Ja eläin luomutuotannon suosiminen kohottaa mielialaani entisestään, kun tiedän eläinten kohtelun olevan edes jonkin verran eettisempää, ja näin tuotetun lihan olevan puhtaampaa.

 41. Syön luomua aina, kun vain suinkin raaskin ja budjetti antaa periksi. En suostu maksamaan moninkertaista hintaa normituotteeseen verrattuna, mutta usein esim. mausteista löytyy luomua jopa valtamerkkejä halvemmalla. Muutamia tuotteita käytän aina luomuna, kuten leivonnassa kuorien vuoksi käytettävät sitrukset. Harmikseni pieni pakastin rajoittaa luomulihan hankkimista suoraan tiloilta, mutta ehdottomasti pitäisi paremmin perehtyä paikallisiin ruokarinkeihin. Toivottavasti jonain päivänä olisi mahdollisuus käyttää pelkkää luomua, niin ruokapöydässä kuin meikkipussissakin.

 42. Syön luomua, koska se on puhtaampaa. Tosin hinnan takia luomun ostamista täytyy rajoittaa.

 43. Olen vähävarainen ja syön pelkkää luomua niin pitkälle kuin valikoimat sen sallivat. Tämä onnistuu minulta pienellä suunnittelulla ja kauden tuotteita suosimalla. En syö muuta koska ravitsen ruoalla myös sielua – oikea ruoka, parempi mieli – en tahdo kantaa huonoa omatuntoa siitä, että kuluttamalla tukisin etiikkani vastaista toimintaa. Työni puolesta tiedän yksinkertaisesti ”liikaa” tämän päivän elintarviketuotannosta…

 44. Ehdottomasti luomua! Onneksi on kotona opittu syömään oikein kun ei lapsena ollut sokerimuroja ja äidin kanssa kahesti kuussa raahattiin pahvilaatikoittain luomuruokaa luomupiiristä 🙂 Oon samaa mieltä, että luomuruoka maistuu paljon paremmalta enkä haluais tulevaisuudessa syöttää lapsilleni muuta kuin luomua. Kotona opitut tavat on tärkeitä ja kuulemma jo lapsena valitsin parsakaalin ennemmin kuin suklaakakun, näin ainakin isä on naureskellen muistuttanut! 😀

 45. Luomua tulee syötyä monessa muodossa ja kun opiskelijasta siirtyy työelämään tässä piakkoin niin toivoisin että luomulihakin löytäisi tiensä tähän kotiin! Luomulihaa ei ole tullut tilattua tiloilta hinnan ja liian pienen pakastimen takia, vaikka mieli olisi tehnytkin. Muissa tuotteissa terveellisyys ja maku voittavat ei-luomun, joten eiköhän lihassakin. Ja onhan sitä aina mukavampi syödä maistuvampaa ja parempaa ruokaa. 🙂

 46. Luomutuotteita en syö, vaikka kyllä haluaisin. Syy tähän on luomutuotteiden kalliimpi hinta..

 47. Olen siirtynyt luomuun pikkuhiljaa noin vuoden ajan, tietenkään kaikkea ei saa luomuna..kauppaan mennessä kipitänkin aina hevi osaston luomuhyllylle,ja sen jälkeen funtsitaan mitä jäi puuttumaan ja kerätään puuttuvat ei luomuna. Onneksi jaamme poikakaverin kanssa kulut puoliksi,sinkkuna ostokseni veisivät minut varmasti konkurssiin 😀 äitini motkottaa minulle aina ostosteni kalleudesta,mutta vastaan aina että tässä on mun henkivakuutus 😀 luomusta tulee hyvä mieli.. Plus tulee tuettua pienempiä tuottajia ja tekijöitä. <3

 48. Vihannekset ja hedelmät maistuvat usein paremmilta luomuversioina! Lihaa ja munia pyrin ostamaan luomuna eettisyyden vuoksi. Suosin luomua aina kun mahdollista 🙂

 49. Minä käytin opiskelijana lähes pelkästään luomutuotteita. Valmituttuani jäin työttömäksi ja oma taloudellisen tilanteen epävarmuus on nyt johtanut siihen, että on pitänyt vähän joustaa periaatteista. Edelleen pyrin käyttämään pelkästään luomua eläinperäisissä tuotteissa (maito, munat ym.). Itse olen kasvissyöjä, joten kovin paljoahan näitä en ostakaan. Käytän luomua myös muissa tuotteissa mahdollisuuksien mukaan vertaillen vähän hintoja. Haluaisin kyllä ostaa kaiken luomuna, joten tilanne harmittaa. 🙁 Toivoinkin jo äidiltäni Satokausikalenteria joululahjaksi ja äitini ostikin sen jo minulle ennakkoon, joten sellainen on nyt odottelemassa vuoden vaihtumista. ;D

 50. SYÖN LUOMUA KOSKA EN KÄRSI TORJUNTA-AINEIDEN, E-KOODIEN YMS. VAJAUKSESTA ELIMISTÖSSÄNI!

 51. valitsen luomua erityisesti hedelmissä ja kasviksissa, joita yritän syödä enemmän. Maatilan kasvattina arvostan lähellä tuotettuja ja kotimaisia tuotteita muutenkin. Luomua olen alkanut suosia pari vuotta sitten kun jotenkin ”heräsin” muutenkin siihen miten ja mitä syön.

 52. Kasvisten puolesta syön luomua siksi, että niissä olis vähän vähemmän myrkkyjä ja torjunta-aineita ja ties mitä mömmöjä.
  Ja sitten en syö lihaa ollenkaan, niin maitotuotteissa ja kananmunissa valitsen luomun siksi, että niillä tuotantoeläimillä olisi vähän paremmat olot ja se lyhyt surkea elämä. Ja luomutuotantoahan myös valvotaan ihan eri tasolla kuin muita tuotantomuotoja, joten sekin tuo luottamusta luomuun enemmän.
  Ja toivottavasti myös maaperä ja vesistöt säästyisivät enemmän luomutuotannossa.

 53. Ihana postaus! Oon vasta tässä parin vuoden sisällä alkanut tajuamaan kuinka suuri merkitys luomutuotteilla on hyvinvointiini. Olen ammatiltani kosmetologi ja kiinnostuin ensin luonnon- sekä luomukosmetiikasta ja siitä pikku hiljaa tajusin luomutuotteiden tärkeyden myös ruokavaliossa. Haluan käyttää puhtaita tuotteita ja hyviä raaka-aineita niin kosmetiikassa kuin ruoassakin! Mielestäni kaikki luomu on vain hyvä asia! 🙂 Terveellinen, tasapainoinen ja onnellinen elämä lähtee ihmisestä itsestä. Haluan hyvällä ja laadukkaalla ruoalla ruokkia kehoani: lihaksia, luustoa, mieltä ja sielua.

 54. Syön luomuruokaa lähinnä maun ja eettisyyden takia. Erityisesti hedelmissä, vihanneksissa, lihatuotteissa, kanamunissa ja kahvissa huomaa selkeän eron maussa. Luotan siihen, että luomutuotantoa valvotaan tiukemmin, ja näin voin olla turvallisemmin mielin ostamastani ja syömästäni ruoasta.

 55. Syön luomua sen takia, että haluan pitää niin omasta kuin perheeni hyvinvoinnista mahdollisimman hyvää huolta: uskon vakaasti, että luomu on keholle parempaa ravintoa kuin ei-luomu.

 56. Meidän perheessä on allergioita, mutta monia luomuruokia siedämme, esim. luomupäärynä ei aiheuta minulla oireita.

 57. Luomu maistuu paremmalta, raikkaammalta ja tärkeintä tieto siitä, että se tekee hyvää terveydelleni ja keholleni.

Kommentointi on suljettu.