fbpx

Olen kuullut jo joskus lapsuudessa, että lujat luut syntyvät pomppimalla ja saamalla tarpeellisen määrän kalsiumia. Muistan, että joku (ehkä äitini) on sanonut telinevoimistelu -harrastukseni tekevän luuni vahvoiksi, koska tärähtelyjä tulee paljon. Elimistömme toimiikiin juuri niin, että siitä tulee niin vahva kuin sen tarvitsee olla. Sama koskee tietenkin myös mieltämme, aivojamme. Jos emme haasta itseämme, ei meidän kehomme tai mielemme halua turhaan kehittyä. Itse kehittyminen ja eteenpäin meneminen tapahtuu levossa, mutta ensin tarvitsee tapahtua jotain, mikä pistää nuo pyörät pyörimään ja aikaan saa kehityksen. Jos siis haluat vahvan mielen, kehitä sitä. Jos haluat vahvat luut, kehitä niitä. Miten vahvat luut oikein sitten saa tai miten niitä voi pitää vahvoina?

Luuston hyvinvointi on erittäin tärkeää, sillä vahva luusto pitää meidät pitkään toimintakykyisinä ja vältymme loukkaantumisilta, rasitusmurtumilta ja myös hampaat pysyvät hyvässä kunnossa. Luuston vahvistaminen on tärkeää kaikenikäisinä, niin kasvuiässä kuin sen jälkeenkin, sillä ilman huolenpitoa luusto haurastuu ja ongelmia ilmenee herkemmin. Luustoon vaikuttavat paljon ravitsemus ja liikunta, mutta naisten kohdalla myös esimerkiksi hormonitoiminnalla on oma osansa luuston terveyteen. Näin ollen on hyvä pitää huolta oman kroppansa hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti, sillä yksi asia voi vaikuttaa aina moneen muuhun.

Luusto tarvitsee ravinteita ja ärsykettä pysäkseen vahvana. Sopiva määrä liikuntaa ja kalsiumin saanti edesauttaa luuston uusiutumista ja vahvana pysymistä. Kalsium on elimistön yleisin kiveinnäisaine ja aikuisella sitä on elimistössään noin 1kg. Yli 99 prosenttia kalsiumista on luiden ja hampaiden mineraaliaineksessa, joka vastaa luuston puristuslujuudesta. Näiden lisäksi kalsium vaikuttaa mm. normaaliin energia-aineenvaihduntaan, veren hyytymiseen, hermovälitykseen ja ruoansulatusentsyymien toimintaan. Kalsiumin imeytyminen on parhaimmillaan kasvuiässä sekä raskauden ja imetyksen aikana, mutta muuten sen imeytyminen vähenee iän myötä. On siis huolehdittava riittävästä kalsiumin saannista kaikenikäisenä.

Novelle Plus Kalsium on mukana Suomi 100 -juhlavuoden ”Lujaa Luuta” -hankkeessa ja tavoitteena on kasvattaa varsinkin naisten tietoisuutta luuston terveydestä ja hyvinvoinnista. Minut haastettiinkin miettimään kalsiumin tärkeyttä luuston terveydessä ja haluan tuoda asiaa esille myös liikunnan näkökulmasta. Luustomme terveyteen tai hyvinvointiimme ylipäätänsä kun ei vaikuta mikään yksittäinen asia, vaan kyse on aina kokonaisuudesta. Kuitenkin tiedetään nimenomaan kalsiumilla olevan positiivinen vaikutus luuston terveydessä ja sitä tarvitaan kaiken ikäisenä. Luusto uusiutuu koko ajan ja kalsiumin puute voi aiheuttaa luuston haurastumista ja pahimmassa tapauksessa osteoporoosia. Tähän voi vaikuttaa huolehtimalla kalsiumin saannistaan ja lisäksi auttaa kalsiumia imeytymään d-vitamiinin avulla. Lisääntynyt kalsiumin tarve on esimerkiksi runsaan hikoilun vuoksi, joten urheilijoiden ja paljon liikkuvien tai muuten hikoilevien on hyvä ottaa tämä huomioon.

Luusto tarvitsee siis vahvistuakseen myös liikuntaa. Kaikenlainen liikunta kevyestä raskaaseen tekee hyvää, mutta luusto nauttii varsinkin saadessaan ärsykettä tärähtelystä ja nopeista suuntavaihdoista (tanssi, juoksu, hypyt). Tärähtelyn vastapainona luusto tarvitsee tietenkin myös sopivassa määrin palautumisaikaa, jotta se pääsee vahvistumaan rasituksen jäljiltä. Vähäinen liikunta tai liikkumattomuus lisää luunhajotusta, minkä vuoksi esimerkiksi loukkaantumistapauksissa on myös hyvä ottaa huomioon riittävä kalsiumin (ja D-vitamiinilisän) saanti. Luuston hyvinvoinnin näkökulmasta sitä rasittavaa liikuntaa tulisi harrastaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Tällaista liikuntaa voisi olla esimerkiksi tanssi, voimistelu, jumpat, juoksu, hyppyjä sisältävät treenit, pallopelit ja kuntosaliharjoittelu. Vaihtelemalla liikuntamuotoa oman fiiliksen mukaan saa fyysisen hyödyn lisäksi paljon hyvää mieltä!

Urheilijoilla on keskimäärin muuta väestöä vahvempi luusto, mutta monia vuosia kestävä rankka harjoittelu saattaa toki myös altistaa luuston heikentymiselle varsinkin jos kalsiumin saanti on liian vähäistä. Myös pieni luuntiheys, kuukautisten epäsäännöllisyys, niukka energiansaanti ja niukka ruokavalio altistavat varsinkin nuoret naisurheilijat rasitusmurtumille. Tässä kuulun itse molempiin ryhmiin – urheilijana minulla on varmasti keskimääräistä vahvempi luusto, mutta kilpaurheilu on myös altistanut epäsäännöllisille kuukautisille sekä varsinkin kilpailukaudella niukempaan energiansaantiin. Nämä asiat ovat onneksi hyvässä balanssissa kilpailukauden ulkopuolella ja haluan viedä asiaa koko ajan vielä parempaan suuntaan. Hormonitoiminnan kanssa minulla ei onneksi ole itselläni juurikaan ollut ongelmia, mutta tiedän paljon naisia ja varsinkin naisurheilijoita, kenellä on. Omalla terveydellään ei kannata leikkiä ja tällaiset asiat tulee ottaa aina vakavasti. Ei välttämättä tule mieleen myöskään juuri se, että hormonitoiminnan häiriöt voivat altistaa hauraammalle luustolle ja se ei ole mikään leikin asia. Kuten ei tietenkään mitkään hormonitoiminnan häiriöistä johtuvat asiat, mutta ei paneuduta siihen tällä kertaa sen enempää.

Luiden normaalia runsaampi haurastuminen tunnetaan nimellä osteoporoosi ja sen syntymiseen vaikuttavat myös useat eri tekijät. Osteoporoosiin vaikuttavat perintötekijät jossain määrin, mutta me voimme itse vaikuttaa sen syntyyn ja paranemiseen kiinnittämällä huomiota elämäntapoihimme. Osteoporoosin riskiä lisäävät esimerkiksi alipaino, kuukautishäiriöt (luusto tarvitsee myös estrogeenia pysyäkseen vahvana), tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, osteoporoosia edistävä sairaus tai jo puhutut kalsiumin, d-vitamiinin ja liikunnan liian vähäinen saanti.

Kalsiumin saantisuositus on 800mg /vrk, pienin suositus 400mg ja suurin 2500mg/vrk. Liikasaanti on harvinaista, mutta ei mahdotonta, joten ei kannata näidenkään suhteen liioitella. Kalsiumia saamme ravinnosta esimerkiksi marjat, pähkinät, tumman vihreät kasvikset ja maitotuotteet. Kalsiumlisän saanti perusruokavalion ulkopuolelta voi olla hyvä idea varsinkin jos kuuluu riskiryhmään, syö maidotonta ruokavaliota tai liikkuu paljon. Novelle Plus Kalsium sisältää kalsiumia 64mg /100ml eli puolen litran pullo sisältää kalsiumia 40% päivän saantisuosituksesta. Juoma on luontaisesti maustettu karpalolla, ei sisällä kaloreita tai makeutusaineita ja iso plussa Salpausselän harjuista suodatetulle vedelle näin entisenä lahtelaisena 🙂


Koen itse omaavani vahvan luuston ja se onkin rakentunut vahvaksi monipuolisen liikuntataustan, ruokavalion ja terveellisten elämäntapojeni kautta. Minulla ei ole koskaan mm. ole ollut murtumia ja siitä saa kyllä olla erittäin kiitollinen! Oma kulutukseni on normaalia suurempaa ja olen itse pitänyt huolen tarvittavasta kalsiumin saannistani ruokavalion lisäksi saamalla sitä myös lisistä. Tämä kampanja sai miettimään vielä tarkemmin oman luustoni hyvinvointia ja kalsiumin saantia. Pidän jatkossakin huolen omasta luustostani pitämällä yllä monipuolista liikuntaa, ruokavaliota ja kalsiumlisää (sekä varsinkin näin talvella D-vitamiinia). Tällä reseptillä pääsee varmasti pitkälle ja pitää luunsa vahvoina.

Lisätietoja kampanjasta ja Novelle Plus Kalsium -juomasta saat täältä. Voit käydä myös tekemässä ilmaisen luustotestin Terveystalon sivuilta, jonka avulla saat pikaisen arvion luustosi hyvinvoinnista. Oma tulokseni oli “et kuulu riskiryhmään”, kuten ajattelinkin, mutta asia on silti hyvä pitää mielessä ja ylläpitää tätä hyvää tilannetta!

<3

Eevsku

Kuvat Annette Evokari

 

 

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*