fbpx

Kehonhuolto on aivan super tärkeää ja mitä enemmän treenaa tai vanhemmaksi tulee, niin sen rooli vain kasvaa koko ajan. Itse olen joutunut lisäämään kehonhuoltoa paljon, sillä kehon kulutus on kovaa ja palautumisen sekä vammojen ehkäisyn kannalta se on välttämätöntä. Kehonhuolto ei tarkoita pelkästään venyttelyä vaan nimenomaan suosittelen ennemmin opettelemaan dynaamisempia liikkuvuusharjoitteita ja kehoa vahvistavia liikkeitä. Nämä olen todennut itsekin vuosien varrella kaikkein toimivimmiksi! Venyttelyä teen jonkin verran myös, mutta enemmän rentoutustarkoituksessa, palauttamaan lihaspituutta treenien aikana tai lisäämään notkeutta. Jos tavoitteena ei ole olla supernotkea, niin dynaamiset liikkuvuusharjoitteet ovat aivan ykkösiä.

Sain itse lisää liikkeitä omaan kehonhuoltopankkiin Viiviltä, joka on fysioterapeutti ja toinen FasciaMethod:in kehittäjistä. Tehtiin Viivin kanssa video, jossa näytetään kolme liikettä ja ne kannattaa jokaisen ottaa omaan harjoitteluun mukaan! Voit tehdä liikkeitä vaikka joka päivä. Erityisesti tykkäsin liikkeistä ja Viivin ohjauksesta siinä, että näissä huomioidaan myös hengityksen merkitys.

Mikä on FasciaMethod?

FasciaMethod on siis dynaamista eli liikkeessä pysyvää toiminnallista liikkuvuusharjoittelua. Liikkeissä ei jäädä missään vaiheessa paikalleen tai olla ihan lötkönä, muista hyvä kannattelu. Huomioi, että liikkeet eivät saa tuottaa kipua tai liian kovaa venytystä, ole lempeä itsellesi 🙂

Tavoitteena tämän konseptin liikkeillä on parantaa liikkuvuutta, kehittää liikehallintaa eli syvien tukilihasten vahvistumista ja huoltaa kehoa ja mieltä. Hengityksen rytmissä tehdessä venytys tehostuu, keskittyminen paranee ja saat harjoituksesta myös meditatiivisemman. Kaikki liikkeet on kehitelty kuntouttavasta näkökulmasta, joten niillä voidaan jopa parantaa lieviä tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Konseptin on kehittänyt fysioterapeutit Anne Puranen ja Viivi Kettukangas.

Käy katsomassa videolta yksinkertaiset ja kaikille sopivat tekniikat ja tee liikkeitä 2 x 8-10 toistoa. Alta voit vielä lukea selityksen liikkeistä.

Etureiden ja vatsan alueen venytys (toiminnallinen etulinja)

Etureisi on monilla takareittä vahvempi lihas ja usein kovin kireä aiheuttaen alaselkään tai lantioon kiputiloja. Voimantuotto kärsii ja lantion asento muuttuu virheelliseksi, jos etureisi kiristää liikaa. Myös vatsan alueen lihakset voivat kiristää ja sinne on hankala löytää venytystä. Kokeile pienillä kulman muutoksilla, löydätkö venytyksen tunteen myös vatsan alueella.

Sisäreiden ja rintarangan (eli yläselän) liikkuvuus (Syvä etulinja)

Sisäreiden eli lähentäjälihasten kireys voi vetää reisiluun päätä ulos kupistaan, jolloin lonkka tai lantion alue voi kipeytyä. Tämä kireä alue unohtuu usein kehonhuollossa ja voi olla siksi kovin arka venyttäessä. Liikkeessä tulee loistavasti liikkuvuutta myös yläselän alueelle, jossa nykypäivänä useammin liikkuvuutta jo löytyy ojennussuuntaan, mutta ei pyöristys ja kierto suuntiin. Erityisesti niska-hartia seudun kireyksistä kärsiville tai voimistelijoille hyödyllinen liikesuunta.

Kyljen ja alaselän liikkuvuus (Lateraalilinja)

Kaikissa näissä liikkeissä, mutta etenkin seisten tehdessä, joudumme kannattelemaan kehoamme, jolloin liikkeisiin yhdistyy syvien tukilihasten harjoittelua huomaamatta. Alaselkävaivat ovat todella yleisiä, usein siellä on paljon heikkoutta pakaroiden ja keskivartalon alueella, mutta myös kireyttä. Tämä liike kohdistuu kylkeen, mutta koita löytää kyljestä hieman alaselkää kohti kireä alue. Tässä kohdassa risteää kaikkien vatsa-, selkä- ja kylkilihasten faskiat eli kalvorakenteet, joten pääsemme rentouttamaan niitä kaikkia kerralla. Käy hyvin myös taukojumppaliikkeenä tai alkulämmittelyyn.

Lisää FasciaMethodista FB -sivuilta.

Muista myös tilata mun Youtube -kanava, niin teen lisää videoita! 🙂

<3

Eevsku

SEURAA MYÖS

INSTAGRAM: EEVSKU

SNAPCHAT: EEVSKU

Total
86
Shares

3 kommenttia

  1. Moikka! Osaisitko sanoa, mikä ongelma lonkassa voisi olla, kun siinä tuntuu kipua aina esim. kyykätessä tai tuodessa polvia rintaan. Kipu tuntuu sitä pahemmalta, mitä leveämmällä jalat ovat. Voiko kyseessä olla jokin rakenteellinen vika? Liikkuvuusharjoitteet tuntuvat välillä ikäviltä, sillä mm. syväkyykky tuntuu lonkissa todella pahalle.
    Aurinkoista kesää!

    1. Moi Reetta!

      Näin äkkiseltään on hyvin vaikea sanoa, että mikä voisi olla ongelman lähteenä. Kyse voi olla liikkuvuudesta, hallinnasta tai toki myös jotain rakenteellista. Mulla usein lonkkaan aiheuttaa tuntemuksia liian kireä TFL, pakara tai huono hallinta lantion seudulta. Kannattaa tehdä juurikin jotain dynaamista liikettä sinne sellaisessa kulmassa ettei tule kipua ja jos jatkuu niin käy ihmeessä näyttämässä fyssarille / osteopaatille 🙂

Kommentointi on suljettu.