fbpx


Viime viikolla kirjoitin suoliston kunnon vaikutuksista ja nyt heti perään tulee toinen erittäin tärkeä ja liian vähän puhuttu aihe. Nimittäin hormonit ja kuukautiset. Olen näitä asioita tutkinut ja pohtinut tänä vuonna erityisen paljon ja mielessä on ollut pitkään myös niistä kirjoittaminen. Tämän Libressen Red.Fit kampanjan myötä siihen tulikin loistava tilaisuus ja kampanjan ydinajatus on oikeastaan täysin identtinen omien ajatusteni kanssa; kuukautisten ei tulisi vaikuttaa treenaamiseen tai hyvinvointiimme ja kierron eri vaiheiden ja niiden vaikutusten tiedostaminen auttaa paljon niiden kanssa elämiseen.

Tässä tekstissä käydään siis läpi näitä asioita urheilun ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Miten kuukautiskierto vaikuttaa meidän naisten elämään? Onko silloin elämä vaikeampaa vai oletko onnekas ja et edes huomaa kuukautisten olemassaoloa? Tiesitkö, että nainen on kaikkein vahvimmillaan kuukautisten lopulla?

Kuten jo aluksi totesin, niin aiheesta on puhuttu liian vähän. En tiedä onko esimerkiksi nykyään terveystieto sen verran muuttunut peruskoulussa (meillä oli terveystietoa erikseen vasta lukiossa), että näistä puhuttaisiin ja käytäisiin asioita hieman enemmän läpi, mutta omat muistot ja kokemukset näistä ovat aika heikkoja. En muista, että koskaan olisi tarkemmin käsitelty hormonaalisia vaihteluita tai sitä, miten elämästä kuukautisten kanssa voisi tehdä vähän edes helpompaa tai miten kuukautiskierto vaikuttaa urheiluun?

Tosin nyt viimeaikoina olen ainakin itse huomannut aiheen tulleen hieman enemmän esille ja siitä puhutaan rohkeammin. Miksi hormoneista ja kuukautiskierrosta ei voisi puhua, kun ne ovat niin suuressa roolissa naisen elämässä? Ja sitä kautta meidän kaikkien, sillä juuri tuon ansiosta me kaikki olemme tähän maailmaan syntyneet. Vaikka tämä aihe koskettaa meitä naisia enemmän, niin monen miehenkin olisi hyvä tietää asiasta jotain jos naisten kanssa aikoo olla tekemisissä ja haluaisi ainakin yrittää ymmärtää meitä vähän paremmin. Voin siis suositella tämän tekstin lukemista, olit sitten nainen tai mies.

Nyt kuitenkin tässä postauksessa puhutaan siitä kuinka hormonit vaikuttavat naisiin kuukautisten eri vaiheissa varsinkin urheilun näkökulmasta ja miten voisi mieluummin elää niiden kanssa sulassa sovussa, kuin taistella niitä vastaan. Sillä sen taistelun luultavasti häviää ja eikö olisi hienoa ennemmin ajatella naiseutta ja sen mukana tulevia hormonaalisia muutoksia voimavarana? Kierron vaiheet tiedostamalla voi saada enemmän irti omasta elämästä ja treenaamisesta. Hallitsee paremmin omia mielitekoja ja mielialavaihteluja, pystyy treenaaman itselleen sopivammin ja osaa toimia parisuhteessa sekä muissa sosiaalisissa tilanteissa paremmin. En tietenkään voi täysin puhua kuin omasta puolestani, mutta uskallan silti yleistää, että naisen elämä on kuukauden sisällä aika vuoristorataa verrattuna miehen maailmaan. Ja tähän on syynsä. Nimittäin juurikin ne hormonit. Käydään niitä hieman läpi seuraavaksi.

Libressen kampanja Red.Fit on tehty todistamaan, että kuukautisten ei tulisi haitata meidän urheilua – päinvastoin. Vaikka olinkin jo aiemmin kuullut, että nainen on vahvimmillaan kuukautisten aikana, niin tuo väite on vahvistunut entisestään sekä tutkimusten lukemisen, että omien ja muiden naisten kokemusten myötä. Myös muut kierron vaiheet huomaa selkeämmin ja asioihin suhtautumista helpottaa se, että tiedostaa mistä vaikka tietyt mieliteot, väsymys tai kiukku johtuu. Toisaalta taas osaa myös hyödyntää kierron oikean vaiheen siinä, että pistää kovemman vaihteen treeneihin ja hyödyntää ekstravoiman sekä -energian myös muussa elämässä.

Red.Fit kampanjassa kierron vaiheet on jaettu neljään osaan ja minusta nämä olivat niin hyvät, että käytän niitä tässäkin esimerkkeinä – BLEED, PEAK, BURN, FIGHT. Päivät ovat esimerkkinä, jos kierto on 28 päivää. Tämä on keskiarvo kierron pituudesta, mutta vaihtelee usein. Itselläni se on noin 35 päivää.

BLEED (päivät 1-5)- kierron ensimmäinen vaihe ja nimikin kertoo mitä tässä vaiheessa tapahtuu. Monesti ajatellaan ja omakin ajatus oli varmaan parikymppiseksi saakka se, että kuukautisten aikana olen kaikkein heikoimmillani ja se on vain kaikinpuolin ”kamalaa aikaa”. Tämä luulo oli väärin ja jos joku on vielä ajatellut näin, niin nyt on aika korjata tuo ajatus. Kuukautisten alku ja ensimmäiset päivät ovat toki vielä kierron haastavimpia hetkiä, mutta itse olen nykyään joka kerta superinnoissani, kun kuukautiset alkavat. Nimittäin silloin tietää, että kierron pahin vaihe on selätetty ja alkaa koko kuukauden parhaat hetket monellakin tapaa!

Kuinka treenata ja syödä kierron ensimmäisessä vaiheessa? Tämä riippuu paljon siitä, millaisia oireita sinulla on kuukautisten aikana. Jos vuoto on runsas ja sinulla on paljon kipuja, täytyy tietenkin elää näiden mukaan, mutta liikkuminen yleensä auttaa kipuihin! Kierron ensimmäiset päivät voi olla vielä parempi liikkua hieman kevyemmin, esimerkiksi kävellä, venytellä tai joogata. Syö rautapitoista ravitsevaa ruokaa, joka nostaa mielialaa, kun taas liika sokeri ja kofeiini voi jopa pahentaa oloa. Täytyy olla itselleen lempeä, mutta kun ensimmäisistä päivistä on selvitty, olet vahvimmillasi sekä henkisesti, että fyysisesti, joten pidä se mielessä nämä vaikeat päivät! Ole siis itsellesi armollinen, mutta mihinkään itsesääliin ei kannata jäädä rypemään. Me kaikki naiset käymme samoja asioita läpi (tietenkin eri tavoilla) ja itse olen myös joka kerta kuukautisten vaikeudesta huolimatta ylpeä ja kiitollinen kehostani, joka toimii. Kaikilla se ei nimittäin myöskään toimi! Olen senkin itse kokenut, mutta kirjoitan siitä vaikka lisää toiste.

PEAK (päivät 6-13) – Naishormonitasot nousevat ja tekevät naisesta vahvemman, hyväntuulisen ja viehättävän. Itsetunto nousee ja mielialat pysyvät tasaisemmin korkealla. Tässä vaiheessa kuukautta kannattaa panostaa koviin ja haastaviin treeneihin, sillä nyt kropassa on energiaa ja voimaa. Lisäksi keho kuluttaa nyt eniten hiilihydraatteja, eli niitä voi lisätä ruokavalioon! Näin taas treeni kulkee paremmin ja palaudut myös rasituksesta. Tässä vaiheessa nainen on tietenkin myös hedelmällisin, sillä keho valmistautuu mahdolliseen raskauden alkuun.

Miten treenata ja syödä kierron toisessa vaiheessa? Nyt on aika kunnon kohottamiseen ja itsensä haastamiseen. Tässä vaiheessa kannattaa tehdä rankimmat voimatreenit ja myös opetella uusia liikkeitä sekä kokeilla omia rajojaan. Kun kulutus lisääntyy, voi myös syödä runsaammin ja varsinkin hiilihydraatteja, jotta jaksaa liikkua.

Eli kuukautisten lopulla ja niiden jälkeen on aika painaa hieman kaasua treeneissä!

BURN (päivät 14-22) – Kierron kolmannessa vaiheessa elimistön hormonimäärät ovat korkealla ja tämän vuoksi nainen voi olla tavallista tunteellisempi. Aineenvaihdunta kiihtyy ja rasvan käyttö energianlähteenä nousee. Kun munasolu ei hedelmöity, keho alkaa valmistautumaan taas uusiin kuukautisiin. Vaikka kierron huippuvaihe on ohitse, ei siitä kannata olla harmissaan vaan koittaa ottaa kaikki vaiheet upeina osotuksina meidän kehomme hienoudesta! Kaiken lisäksi tunteellisuus on vain hieno asia ja tämä voi olla hetki syvällisemmälle ajattelulle sekä keskustelulle.

Miten treenata ja syödä kierron kolmannessa vaiheessa? Nyt olisi parasta aikaa kestävyyspainotteiselle treenille, jossa saat paljon happea ja rasvan käyttö energiana onnistuu parhaiten. Toisessa vaiheessa nostettuja hiilihydraatteja voi hieman vähentää ja sen sijaan nostaa rasvojen käyttöä ruoassa eli esimerkiksi öljyjä, avokadoa ja pähkinöitä.

FIGHT (päivät 23-28) – Tämän jakson nimi oli mielestäni aika osuva, sillä itse ainakin välillä koen näiden päivien olevan todellista taistelua. Vaikka kuinka yrittää olla hyvällä tuulella, ajatella positiivisesti ja tehdä parhaansa, voi olo tuntua jopa todella masentuneelta, väsyneeltä ja itsetunto olla nollissa. Saatan näinä päivinä epäillä itseäni eniten ja miettiä omista tekemisistäni, että ne ovat turhaa ja kuinka edes olen ajatellut pystyväni johonkin tavoitteisiini? Seuraavassa hetkessä kuitenkin nauraa itselleen, kun piti melkein itkua vääntää jonkun tavaran lattialle putoamisesta. Mutta hei – tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa itselleen joka hetki, että pian se on ohi ja fiilisten vaihtelu johtuu hormoneista! Yritän myös ajatella, että mikään negatiivisuus ei ainakaan auta asiaa, mutta myönnettävä on se, että se ei joka hetki auta. Joskus pieni kiukku- tai itkupurkaus voi helpottaa tilannetta paljon enemmän, kuin positiivinen ajattelu. Kuitenkaan sitä ei kannata purkaa muihin, koska luultavasti syy ei todellakaan ole heissä. Pura se siis mieluummin vaikka tyynyyn tai huutamalla keskellä metsää :’D

Miten treenata ja syödä tässä vaiheessa? Mikään kuukautiskierron vaihe ei ole syy jättää urheilua tai terveellisesti syömistä välistä vaikka haastavampaa se olisikin. Jos se olisi hyvä syy maata sohvalla ja syödä suklaata, niin aika paljon menisi päiviä ja viikkoja elämästä hukkaan! Elämässä tulee muutenkin vaikeita hetkiä ja vastoinkäymisiä, joten kyllä tästäkin selviää. Ja miten naisurheilijoiden kävisi, jos he joka kuukausi pitäisivät tässä välissä taukoa? Nyt olisi erityisen tärkeää saada itsensä liikkeelle tavalla tai toisella, sillä se helpottaa turvotusta ja huonoa fiilistä. Lisäksi kannattaa pitää itseään niskasta kiinni ja valita smoothie mieluummin kuin karkkipussi, koska sokeri pahentaa myös oloa sekä jo luonnostaan alempana oleva itsetunto ei varmasti kohoa karkkia syömällä. Nyt siis pidä kiinni hyvistä ateriarytmeistä ja vaikkapa luontokävelyistä – tee jotain mikä saa mielesi kohoamaan! Ja pahimpaan herkkuhimoon ja ärsytykseen auttaa enemmän raakasuklaa kuin irtokarkit.

Kuvat: Siiri Saarela

Kun FIGHT -vaihe PMS -oireineen on selätetty, alkaa tietysti koko homma alusta. Huh! On se naisen kroppa aikamoinen. Ja sitä ei voi korostaa liikaa, että me kaikki olemme todella erilaisia. Joku kokee nämä vaiheet vahvasti, toinen ei huomaakaan. Ja se kaikki vaihtelee ja muuttuu elämän aikana sekä lisäksi niihin vaikuttavat esimerkiksi ehkäisyvalmisteet ja myös rankka treeni sekä ruokavalio. Olen itse kokenut muutoksia ja erilaisia vaiheita myös kaikkien näiden vuoksi, mutta voisin niistä kirjoitella lisää toisella kertaa.

Tämän tekstin myötä haluan rohkaista kaikkia ajattelemaan ja puhumaan näistä asioista enemmän! Naiseus ja siihen liittyvät asiat ovat voimavara sekä upea asia, eikä häpeän aihe. Me keskustelemme näistä asioista ja niiden vaikutuksista myös valmentajani kanssa, sillä ne vaikuttavat naisurheilijan elämään ja ne pitää ottaa huomioon. Se ei tarkoita, että mitenkään tarvitsisi erityistä ymmärrystä jokaisesta huonosta hetkestä, sillä niitä on kaikilla eikä se aina liity naiseuteen, mutta on silti asioita, joita on hyvä tiedostaa. Urheilun lisäksi kierron vaiheet vaikuttavat myös muuhun elämään, niin parisuhteeseen kuin työhönkin ja näissäkin ymmärrys voi estää useat konfliktit.

Miten te muut naiset koette nämä kierron eri vaiheet ja millaisia keinoja olette löytäneet haasteiden helpottamiseksi? Oletko hyödyntänyt aiemmin tuon kierron ensimmäisten vaiheiden vahvuuden vai tuliko tämä tieto uutena?

Olisi mahtavaa, jos uskallatte jakaa omia kokemuksia tänne kommentteihin tai vaikka snapchatissa, sillä ajattelin kirjoittaa näistä aiheista tulevaisuudessa lisää. Mainitsin tästä postauksesta jo eilen snapchatissa ja heti positiivinen vyöry sekä kiinnostus tuli siellä esille! Jatkankin tänään hieman asiasta puhumista myös snapchatin mystoryssa (löydät sielläkin mut nimellä eevsku), joten tule ihmeessä keskustelemaan lisää sinne tai jätä ajatuksesi alas kommenttikenttään! Kannattaa myös vinkata kaverille tai poikaystävälle lukemaan teksti, niin ymmärrys ja tieto lisääntyy.

Kiitos Libresse tästä tärkeästä aiheesta puhumisesta ja todella ammattimaisesti sekä mielenkiintoisesti rakennetuista kampanjasivuista! Kannattaa ehdottomasti käydä niihin tutustumassa lisää, sillä sieltä löytyy hyviä videoita, tekstiä, treeni- ja reseptivinkkejä ja podcasteja näihin kierron eri vaiheisiin liittyen aivan ilmaiseksi. Red.Fit -sivuille tästä.

Vahvaa ja energistä päivää kaikille!

<3

Eevsku

Vaatteet: Adidas

SEURAA MYÖS:

INSTAGRAM: EEVSKU

SNAPCHAT: EEVSKU

FACEBOOK

YOUTUBE

Total
78
Shares

23 kommenttia

 1. Tunnistan kaikki nuo vaiheet kierrossani (kun kuukautiset tulivat, nyt jostain syystä niitä ei ole näkynyt yli vuoteen) tunnetilat ja energisyys näkyy ihan erilailla kuukautisten jälkeen, kun taas pari päivää ennen kuukautisia olo on väsynyt ja kiukuttaa ihan kaikki, mutta onneksi tuolle löytyy syy, hormonit.

  Kun kuukautiset taas alkavat, osaan ehkä mukautua kierron eri vaiheisiin ja saisin itsestäni enemmän irti.

  Tästä asiasta saisi mielestäni puhua enemmän ja avoimemmin, kuitenkin luonnollinen asia, jonka jokainen nainen (ja miehet siinä sivussa) kokevat.

  1. Moikka Laura!

   Toivottavasti kuukautiset palaa takaisin. Onko sulla liikaa stressiä tai syötkö liian vähän? Nämä asiat ainakin itsellä on saattanut jättää kuukautiset pois. Mutta kyllä ne sieltä palaa, kun on oikea hetki!

   Kiitos paljon kommentista ja ihanaa kesää 🙂
   -E

 2. Mahtava teksti! Asiasta puhutaan todellakin liian vähän, mikä on aika harmillista, sillä tämäkin on vain tavalliseen elämään kuuluvia asioita. En ole osannut ajatella, että kierron aikana olisi noinkin monta vaihetta, hassua!:) Ja hei, aivan ihania kuvia koko postaus täynnä!

  1. Näin just, normaaleja asioita, joista ei vaan puhuta! 😀 Mutta mä nyt sit päätin avata suuni – tai no kirjoittaa, mutta kuitenkin.

   Kiitos super paljon, Siiri otti kyllä kivat kuvat <3
   -E

 3. Oon kyllä huomannut että kuukautisten loppuvaiheilla olen todella energinen ja tuntuu siltä että nyt pystyy mihin tahansa!

  Alkoi kauheasti kiinnostamaan, että miten omalla kohdalla näkyy noi eri vaiheet, kun en ole sitä sen tarkemmin aikaisemmin huomioinut. Harmi vaan että itsellä käytössä tällä hetkellä e-pillerit, mikä vaikuttaa todella paljon omaan kiertoon (menkat 4-5 kertaa vuodessa).

  Pakko sanoa että ainut mikä omiin menkkakipuihin auttaa on liikunta. Harvoin mulla kipuja on, mutta silloin kun niitä on ne on sietämättömät. Särkylääkkeetkään eivät yleensä auta.
  Niinä päivinä paras tapa saada kivut on mennä salille aamupäivällä, jonka jälkeen melkein koko loppupäivän saa olla ilman kipuja! Oon myös huomannut miten roskaruuan ja herkkujen syöminen pahentaa omaa oloa menkkojen aikana. Silti siihen vain aina sortuu varsinkin ekoina päivinä, kun on kurja olo.

  Kiitos todella hyvästä tekstistä ja toivon todella, että tästä saadaan hyvät keskustelut aikaiseksi!

  1. Joo mä huomaan kans ihan saman, sellainen superenerginen olo! 🙂

   Kierron vaiheita alkaa tuntemaan, kun sen ensin tiedostaa. Toki hormonaalinen ehkäisy voi vähän vaikuttaa tuntemuksiin, mutta kuitenkin.

   Kiva kuulla, että sulla treeni vaikuttaa noin positiivisesti kipuihin! Ja sama mulla, että jos syö huonosti niin olo ja kivut pahenee. Ei oo silti helppoa olla syömättä mitään herkkuja 😀

   Kiitos paljon kommentista!

 4. Itse en huomaa kierron vaiheita treenaamisessa kovin hyvin muuten kuin kuukautisten alkupäivinä. Musta tuntuu, että kuntosaliharjoittelu enemmänki aiheuttaa kramppeja kuin lievittää kipuja. Lisäksi rasittavaa, että kesken treenin joutuu yleensä käymään vessassa, koska kuparikierukan takia vuoto muistuttaa lähinnä jokea, joka erityisesti noiden kramppien lisääntyessä tuntuu vain riehaantuvan. Eli joku kevennys olis varmaan paikallaan…

  Olen harkinnut kierron mukaan treenaamista kokeilumielessä, mutta oma luonnollinen kierto ei ikinä oo ollu kovin säännöllinen, joten treeniohjelmaa on vaikea tehdä sen mukaan. Tosin oon miettiny, että kovaa nousujohteista lihastreeniä vois aina jatkaa ovulaatioon asti, koska juuri se on se vaihe, jonka pituus vaihtelee ja huomaan kyllä, milloin ovuloin. Ja sitten vois kevennellä menkkoja kohti. Mutta en tiedä olisko aika ennen ovulaatioo tarpeeksi pitkä aika kehittymiselle, koska toisinaan se on vain sen pari viikkoa. Välillä myös huomaan, että en ole ovuloinut, mutta saan ’valemenkat’ ja oletan, että noissa kierroissa voisi koko ajan keskittyä lihasten kehittymiseen kun hormonitoiminta ei oo kovinkaa kummmoista 🙂

  1. Joo ei niitä treenejä liikaa kannata sen kierron mukaan laittaa, mutta jotain muutoksia sen mukaan, miten olo vaihtelee! Että just kovimmat voimatreenit kierron alkuun ja tekee vaikka sit kevyemmillä painoilla pidempää sarjaa kierron lopulla 🙂 Mutta tän kaiken oppii vaan ajan ja kokemuksen myötä, ja tietysti jos on epäsäännöllisyyttä niin se vaikeuttaa vähän.

   Oon kuullutkin, että joillekin toi kuparikierukka aiheuttaa vähän ongelmia kuukautisten aikana. Jos salitreeni pahentaa, niin ehkä parempi olis just joku kevyempi liikuntamuoto! 🙂

   Kiitos kommentista Sini!

 5. Moikka! Kiitos mahtavasta tekstistä! Olen taas vähän viisaampi luettuani tämän jutun ja voin ehkä ymmärtää kehoani paremmin, kiitos siitä!

  Itselläni kuukautiset ovat todella epäsäännölliset. Viimeisen vuoden aikana ollut vain kahdet. Aiemmin ovat kuitenkin tulleet tiuhemmin. Olen miettinyt voiko lisääntynyt treenimäärä vaikuttaa tähän? Olisi kiva jos voisit joskus kirjoittaa epäsäännöllisistä/pois jääneistä kuukautisista. 🙂

  1. Moi Jenni, kiitos kommentista! Kiva kuulla, että tästä oli konkreettista hyötyä 🙂

   Lisääntynyt tai raskaampi treenimäärä / stressi ja liian niukka ruokavalio voivat tosiaan vaikuttaa kiertoon. Täytyy näistä kirjoitella taas lisää toiste 🙂

   -E

 6. Ihan huippu teksti, sitä oli kiva lukea <3 Todella paljon uutta tietoa sain tästä ja ehkä myös tsemppiä siihen että myös vaikeat kuukautiset voi kääntää voimavaraksi. Tosiaan kun oppii tuntemaan oman kehon niin oppii myös ne tavat miten suhtautua kierron mukanaan tuomiin vaiheisiin ja toimia niissä oikein. 🙂 Sen olen kyllä tunnistanut myös itselläni että kevyt liikunta, venyttely tai kevyt kävelylenkki, oikeasti auttaa pahimpina päivinä. Ja roskaruoka ei ainakaan helpota sitä turvotusta 😛

  Hei aivan ihanaa kesää sinulle!

  1. Voi kiitos paljon Katariina! Näin se on, että oikea suhtautuminen auttaa vaikeampiinkin tilanteisiin 🙂 Joo roskaruoka vaan pahentaa tilannetta vaikka siihen silti helpommin sortuisi 😀

   Ihanaa kesää myös sinne <3
   -E

 7. Itselläni oli nuorempana, sanoisin ehkä vuoden-1.5 vuotta menkkojen alkamisen jälkeen selkeästi havaittavissa kierron vaikutus ja mukana riivasi myös kivut. Kierto epäsäännöllistyi jossain kohtaa niin, että sitä oli mielialat jatkuen sitäsuntätä ja välillä oli väsynyt ja ahmi jääkaapin tyhjäksi ja välillä oli virtaa kun pienessä kylässä.
  E-pillereillä kierto sitten tasattiin, joista vaihdoin toisiin ja nyt vuotoa näkyy muutaman kerran vuodessa. Mielialat on tasaantunut vuosien varrella sen mitä tällä impulsiteetillä ne voivat, haha 😀 Ehkä joskus vielä kokeilen lisähormoonitonta elämää, mutta se on vielä ajatuksen tasolla pitkälti.

  1. Kiitos kommentista Emilia!

   Joo e-pillerit ym tekevät juuri tuon, että tasaavat koko vaihtelun, mikä on tietenkin hyvä jos on paljon ongelmia kierron ja PMS oireiden kanssa! Silloin toki uupuu huonojen hetkien lisäksi ne kaikkein parhaimmat, mutta parempi tietenkin elää tasaisesti kuin aivan hullunmyllyä 🙂

   -E

 8. Aivan mahtava teksti! Oman kehon kuunteleminen on tässäkin suhteessa erittäin tärkeää. Itse juuri odottelen kierron uudelleen alkua, eli pahimmat päivät meneillään. Kiitos siis super tsemppaavasta kirjoituksesta! <3 …ajattelin lähteä extra kävelylle koirien kanssa. 😉

  1. Voi kiitos Moona! 🙂

   Joo tämä kirjoitus varmasti tsemppasi varsinkin juuri tuon vaiheen kanssa kamppailevia ja tämä oli kiva vahvistus siitä! 😀 Toivottavasti kävely jelppasi oloon, ihanaa kesää! <3
   -E

 9. Ooh mikä infopläjäys! Minua kiinnostaisi kovasti tuo aihe siitä miten treenillä/vähällä ruoalla voi myös pilata/sekoittaa kuukautiskierron. Itse kärsin kyseisestä vaivasta jo.. noh. Monelta vuotta ja olisi kiva kuulla siitä sun kokemuksia ja miten selätit sen – ja etenkin se, mitä se sinussa kehitti tai mitä siitä opit 🙂 Aurinkoista viikonloppua!

  1. Kiitos Jossu 🙂

   Näistä ongelmista olen miettinyt erillistä kirjoitusta ja monien toiveiden vuoksi voisikin sen toteuttaa! Näinhän se nimittäin juuri on, että liiallinen treeni ja vähäinen ruokavalio vaikeuttaa normaalia kiertoa. Mutta ne tasaantuvat, kun nuo kohdat tasataan myös 🙂

   Kivaa viikonloppua sinne myös!
   -E

 10. Moikka, toivoisin myös postausta menkkojen pois jäännistä ja miten oot saanut ne taas pyörimään… Toivoa mullakin niiden paluusta on, kun muutamat todella niukat tulleet ja hormooni arvot parempaan päin. Kuitenkin liikuntaa edelleen runsaasti, mutta ruokaa on kyllä kulutukseen nähden nykyään riittävästi!

 11. Moi ihana! Kiitos tästä postauksesta, oon niin iloinen että hormonitoiminnasta ja kuukautisista kirjoitetaan nyt niin paljon enemmän.

  Oon parikymppinen ja mulla oli kuukautiset pois kolmisen vuotta lukioaikana kun pistin kroppani liian koville ja sairastuin jonkin asteiseen syömishäiriöön. Viime vuoden lopulla sain kuukautiseni takaisin lokakuussa, kun uskalsin syödä reippaammin, pitää taukoa treenistä ja sitä kautta saada lisää välttämätöntä rasvaa. Sen jälkeen menkat tulivat tänä vuonna tammi- ja helmikuussa. Nyt pääsykokeisiin valmistautumiskeväänä niitä ei taas kuulunut ja aloin taas vaipua epätoivoon, että miksi mun kropan on oltava näin herkkä stressille ja reagoitava heti näin.. Kunnes toissapäivänä menkat tuli taas! Voi että oon ollut onnellinen viimeiset pari päivää. Ihanaa, että keho alkaa taas pikkuhiljaa luottaa muhun etten treenaa liikaa, syön tarpeeksi ja osaan myös levätä.

  Olisi kiva, että kirjoittaisit myös kuukautisten puuttumisesta koska uskon että siitä kärsii ihan liian moni nykyään. Itsekin vielä tasapainottelen sen kanssa, kuinka paljon voin treenata, onko mun mahdollista edes olla tietyssä rasvaprosentissa jotta mun hormonitoiminta pysyy kunnossa jne.. Itselleni suurin kamppailu on ollut ehkä hyväksyä se, että mun keho ei toimi välttämättä oikein alle 20% rasvoissa tai jos oon liian stressaantunut (treeni, työt, ihmissuhteet jne). Ollaan kaikki niin yksilöllisiä ja meidän kehot on erilailla herkkiä.

  Tuli pitkä kommentti, mutta halusin jakaa mun oman kokemuksen. Naiseus ja hormonit kunniaan, niitä oppii arvostamaan ihan hirveästi sen jälkeen kun ne hetkeksi menettää <3

Kommentointi on suljettu.