fbpx

Minulta kysellään usein liikunta-alalle kouluttautumisesta ja kuinka olen itse päätynyt valmentajaksi / kouluttajaksi, joten kerron hieman omia taustojani valmentaja -näkökulmasta. Tämä postaus on yhteistyössä Spartan Gearin kanssa, jossa itsekin olen toiminut kouluttajana jo vuodesta 2013, joten kerron myös lopuksi millaisia koulutuksia Spartan Gearilla on tarjolla ja missä voit bongata minutkin kouluttajana jo tulevana syksynä! Sisältää myös tarjouksen blogini lukijoille.

KUINKA PÄÄDYIN ITSE VALMENTAJAKSI/ KOULUTTAJAKSI?

Oma liikunta-alalla työskentely on alkanut jo hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä aloitin temppu-/voimistelukerhoissa apuohjaajana jo yläasteaikoina, ehkä noin 13-14 vuotiaana. Olin myös paljon lastenhoitajana esimerkiksi naapureille, joten lasten kanssa työskentely oli tuttua ja oman urheilun myötä oli helppo ohjata lapsia liikunnan parissa. Sen jälkeen olin ohjaajana mm. Vierumäen leiritulilla parina kesänä ensin oltuani itse leiriläisenä ja niihin aikoihin (15-16 -vuotiaana) siirryin myös telinevoimistelussa valmennus puolelle. Ensin pienten lasten valmentajaksi ja viimeiset pari vuotta valmensin myös kilparyhmiä, lähinnä Team Gymin puolella (näytösvoimistelu). Voimisteluvalmennus -aikoihin tuli käytyä muutama lajiin liittyvä koulutus seuran puolesta ja yhden tuomarikoulutuksenkin kävin. Olen käynyt teininä myös jotain PHLU:n (Päijät Hämeen Liikunta ja Urheilu) ohjaajakoulutuksia, mutta en enää kyllä muista mitä.

Talvella 2010-2011 olin aktiviteettioppaana Kanarialla ja siellä oli ensikosketus aikuisille vedettäviin ryhmäliikuntatunteihin. Puolen vuoden aikana tuli suunniteltua ja ohjattua itse vesijumppaa, zumbaa, kehonhuoltoa ja lihaskunto -tunteja sekä näiden lisäksi erilaisia muita urheiluaktiviteetteja sekä lapsille, että aikuisille (beach volley, jalkapallo, vesipelit jne.).

Palattuani Suomeen pääsin syksyllä 2011 Vierumäelle opiskelemaan liikunnanohjaajaksi (Haaga-Helia AMK) ja jatkoin opintojen ohella sekä voimisteluvalmennusta, että sain myös töitä Lahden Fressiltä. Ohjasin siellä ensin lasten liikuntaa, mutta pian myös aikuisten ryhmäliikuntatunteja. Kävin mm. kahvakuula, Les Mills Bodypump ja Bodybalance sekä spinning -koulutuksen. Noita tunteja sekä venyttelyä ja satunnaisia muita tunteja ohjailin 2014 vuoden alkuun saakka. Koulusta valmistuin keväällä 2016 erikoistumisena urheiluvalmennus.

Tammikuussa 2014 muutin Helsinkiin ja aloitin valmentajana Helsinki Core Trainersilla, jossa olin töissä 1,5 vuotta. Tuon 1,5 vuoden aikana vedin paljon pienryhmä ja PT -tunteja. Tuli opittua paljon muilta valmentajilta ja kävin myös itse kouluttautumassa mm. Ido Portalin kursseilla, Crossfit -koulutuksessa sekä kuuntelemassa tunnettuja valmentajia kuten Charles Poliquin ja Layne Norton. Olen valmentanut myös hetken aikaa Crossfit Basementillä Helsingissä ja vetänyt yrityksille tunteja heidän omissa tiloissaan, mm. Supercellillä. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut työskennellä ja oppia niin monilta eri valmentajilta niin urheilijana kuin valmentajanakin.

VALMENTAJASTA KOULUTTAJAKSI

Kesän 2015 jälkeen en ole tehnyt enää viikottaisia valmennuksia vaan keskittynyt kouluttamaan, workshoppeihin ja luentoihin. Tämä siksi, että oman urheilu-uran ja muiden töiden ohella koulutukset ja yksittäiset workshopit tai luennot sopivat paremmin omiin aikatauluihin. Toinen syy on se, että minusta kouluttaminen ja luennointi on vaan aivan mielettömän kivaa!

Ensimmäiset koulutukset Spartan Gearilla tein 2014 vuoden alussa ja nyt koulutuksia on takana useita kymmeniä. Suurin osa Suomessa, mutta ollaan oltu myös kouluttamassa Nurmen Antin kanssa Ruotsissa ja Kuwaitissa sekä vetämässä bootcampeja Thaimaassa. Kehitimme yhdessä Bodyweight training -ohjaajakoulutuksen ja lisäksi olen mukana Spartan Gear PT -koulutuksessa ja satunnaisesti myös muissa koulutuksissa.

MITÄ KANNATTAA OTTAA HUOMIOON, JOS HALUAA LIIKUNTA-ALALLE?

 • Eniten tarvitaan halua auttaa muita, aitoa innostusta ja kiinnostusta alaa kohtaan
 • Omaan hyvinvointiin panostaminen / terveelliset elämäntavat tuovat uskottavuutta, mutta missään super hyvässä kunnossa ei tarvitse olla. Kaiken tasoisia ja eri näkökulmista ajattelevia valmentajia/ ohjaajia tarvitaan
 • Yrittäjähenkisyys on tällä alalla tärkeää, sillä aika vähän on tarjolla perinteisiä palkkaduuneja (tietenkin on joitain mm.; liikuntakeskukset, kunta, järjestöt, seurat)
 • Mieti mihin haluaisit suuntautua / erikoistua (esim. haluatko mieluummin työskennellä urheilijoiden, vanhusten, lasten jne. parissa), mutta monipuolisuus ja asioiden katsominen oman kuplan ulkopuolelta kannattaa myös huomioida
 • Kouluttaudu, opiskele, opi, ole avoin, TEE! Eniten olen itse oppinut nimenomaan tekemisen kautta ja olemaan sellaisessa seurassa / ympäristössä, joka tukee sitä mitä haluan tehdä. Olen oppinut myös paljon myös lukemalla ja katsomalla, miten muut tekee. Ihan arjessa, mutta myös koulutuksissa, koulussa, kirjoista ja vaikka ihan youtube -videoita katsomalla! Toisilta ihmisiltä oppii eniten.
 • Tee asiat omalla tyylillä – se löytyy pikkuhiljaa ja kokemuksen sekä varmuuden lisääntyessä
 • Haastavat tilanteet kehittävät eniten, eli rohkeasti vain oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Itsekin olen jännittänyt aivan älyttömästi jokaista ensimmäistä kertaa ohjauksissa, valmennuksissa, koulutuksissa, mutta kun vaan uskaltaa mennä ja on itsevarma, niin kaikki menee lopulta hyvin!
 • Uskalla epäonnistua! Se on avain oppimiseen. Voit myös ajatella niin, että ei ole onnistumista ja epäonnistumista vaan vain tilanteita joissa joko onnistut tai OPIT 🙂

MIKSI KOULUTTAUTUA?

Rakastan koulutuksia – sekä kouluttamista, että kouluttautumista. Parhaita sijoituksia elämässäni ovat matkustelun ja urheiluun pistämieni eurojen ja ajan lisäksi kaikki kouluttautumiseen sijoitetut. Me olemme tietenkin Suomessa etuoikeutettuja, kun pääsemme opiskelemaan ilmaiseksi eri tutkintoja, mutta AMK -tutkinnon lisäksi olen kouluttautunut kymmenillä eri kursseilla, yksityistunneilla ja itseopiskelemalla.

Koulutuksen taso on toki Suomessa korkea, mutta ajattelen itse, ettei pelkkä yksi tutkinto kerro vielä välttämättä mitään. Loppujen lopuksi nuo nimikkeet eivät itsessään välttämättä todista kenenkään osaamista, sillä koulujakin voi suorittaa niin monella eri tavalla. Eniten vaikuttaa oma panostus ja kiinnostus asioihin ja vaikka voinkin tuota liikunnanohjaaja AMK -tutkintoa suositella, niin sanoisin silti, että se ei pelkästään riitä jos haluaa tosissaan kehittyä ja olla hyvä siinä mitä tekee.

Vaikka aina korostan sitä, että kaikki kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen tai hyvinvointiin pistetyt eurot kannattaa sijoittaa, niin toki aina pystyy kouluttautumaan myös pienemmällä budjetilla. Joko ihan ilmaiseksi netin kautta tai kirjastosta kirjoja lainaamalla. Mutta jos vain on yhtään mahdollisuutta, niin suosittelen kyllä johonkin koulutukseenkin menemistä, sillä kuten jo aiemmin mainitsin, niin eniten oppii ihmisten kautta ja tekemällä. Toki on myös mahdollista ilmottautua esimerkiksi vapaaehtoiseksi ohjaamaan johonkin ja mennä sitä kautta oppimaan muilta ohjaajilta ja valmentajilta. Mahdollisuuksia on siis aina monia, oli budjetti minkälainen tahansa! Ja muistutan myös siitä, että minullakaan ei ole koskaan ollut itselläni mitään hurjia säästöjä tai rahoitusta mihinkään, vaan ihan omalla työllä ja olemalla ahkera ja aktiivinen olen koulutukseni hankkinut. Kyse on myös asioiden priorisoinnista sekä omasta asenteesta. Kaikki ei myöskään välttämättä tapahdu juuri nyt tai ensi vuonnakaan, mutta Suomessa meillä kaikilla on aika hyvät mahdollisuudet kouluttaa itseämme 🙂

Koulutuksista saa aina mukaan muutakin kuin tietoa, taitoa, osaamista ja nimikkeen tai tutkinnon – nimittäin hyviä kontakteja, ideoita ja mahdollisesti jopa uusia yhteistyökumppaneita! Koulutukset ovat ennen kaikkea myös verkostoitumistapahtumia ja itsekin voisin sanoa monien koulutusten olleen elämäni hauskimpia aikoja. Niin mahtavia tyyppejä näihin aina eksyy!

MIHIN KOULUTUKSEEN KANNATTAA MENNÄ?

Koulutuksia ja koulutustarjontaa on paljon, joten sieltä voi olla välillä vaikea tietää mitä valita. Vaikeaa on myös sanoa, mikä olisi juuri kenellekin täysin oikea valinta, koska joku koulutus on toiselle täydellinen ja toiselle se ei sovi. On erilaisia ”koulukuntia” ja kouluttajia, mikä jo itsessään erottaa koulutuksia toisistaan. Minulle on itselleni ainakin todella tärkeää, että kuka kouluttaa, koska se voi tehdä koulutuksesta joko ihan mielettömän tai todella laimean – vaikka aihe olisi sama. Kouluttajan tulee olla kokenut ja tietää hyvin asiansa, mutta olla myös inspiroiva! Koen ainakin itse, että informaation lisäksi haluan koulutuksista inspiraatiota ja sellaisen fiiliksen, että ”haluan oppia tuolta ihmiseltä paljon”. Nykyään on usein koulutuksissa sellainen olo, että saattaa suurimman osan asioista jo tietää ennestään, mutta sekään ei haittaa, koska aina voi tutuistakin asioista oppia jotain lisää ja jos oppii yhdenkin hyödyllisen asian niin koulutus on ollut sen kaiken arvoinen. Se yksikin oivallus, oppi tai uusi tuttavuus voi muuttaa oman elämän ja uran suuntaa.

KENELLE SPARTAN GEARIN KOULUTUS SOPII?

Spartan Gearin koulutukset ovat toiminnalliseen harjoitteluun perustuvia koulutuksia. Eli ei perinteistä kuntosaliharjoittelua vaan omalla kehonpainolla, kahvakuulalla, tangoilla ja muilla toiminnallisilla treenivälineillä tehtävää harjoittelua. Spartan Gearin koulutuksia on yksittäisiä viikonloppuja tai päiviä (bodyweight training, kahvakuula, voimaharjoittelu, kehonhuolto jne..) tai sitten kokonaisvaltainen PT -koulutus, jossa näitä kaikkia osa-alueita käydään yhteensä 16 päivän ajan (viikonloppuja), kesto n 3 kk. PT -koulutus sisältää myös mm. EA- koulutuksen, asiaa ravitsemuksesta ja henkisen valmennuksen läpikäyntiä.

Nämä koulutukset sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita liikunta-alasta ja valmentamista, mutta koulutukseen saa myös tulla vaikka haluaisi näistä vinkkejä vain omaan treenaamiseen. Koulutuksissa on käynyt niin pitkään jo liikunta-alalla olleita kuin vasta aloittaneita. Monet tulevat hakemaan lisää monipuolisuutta omaan ohjaamiseen, ammattitaidon lisäystä ja myös ideoita sekä inspiraatiota.

Olen syksyllä kouluttamassa mukana Spartan Gear PT -koulutuksessa sekä Bodyweight training –ohjaajakoulutuksissa. PT -koulutuksessa on joka viikonlopulle kouluttajina eri osa-alueiden ammattilaiset ja voin luvata näissä koulutuksissa olevan myös hauskaa! Spartanin koulutuksissa on ollut poikkeuksetta rentoa ja mukavaa porukkaa.

ERIKOISTARJOUS

Syksyllä alkavaan PT -koulutukseen on vielä muutama paikka vapaana ja blogini lukijoille on nyt kahden viikon ajan erikoistarjous koulutukseen osallistumisesta:

 • Saat koulutuksen hintaan 2400e (norm. 2600e) sekä kaupan päälle Polar M200 sykemittarin & Blackroll -kehonhuoltosetin, kun ilmottaudut mukaan ennen 25.7! Koulutuksen maksuun on mahdollisuus saada osamaksusuunnitelma (1-12kk), varausmaksu vain 200e.

Ilmoittautuminen . Lisätietoja koulutuksesta ja tarkempi sisältö Spartan Gearin sivuilta. Sieltä löydät myös muut koulutukset ja bootcampit.

Vastaan mielelläni myös muihin kysymyksiin liittyen liikunta-alaa,valmentamista ja koulutuksia kommenteissa!

Kivaa viikkoa kaikille ja toivottavasti nähdään syksyn koulutuksissa! 

<3

Eevsku

Kuvat Tomi Salakari syksy 2016

SEURAA MYÖS:

INSTAGRAM: EEVSKU

SNAPCHAT: EEVSKU

FACEBOOK

YOUTUBE

4 kommenttia

 1. Kuuluuko spartan gear pt-koulutukseen kuntosaliharjoitteita ja perus salitreenejä, vai sisältyykö siihen vain oman kehon harjoitteita ja harjoitteita kahvakuulalla? Olen todella kiinnostunut koulutuksesta, mutta halusin myös osata ohjastaa kuntosalilla.

  1. Moikka Janica!

   Koulutuksessa ei käydä perus kuntosalitreeniä läpi, mutta kaikkea muuta painoilla tehtävää harjoittelua. Eli esim kyykyt, maastaveto, penkkipunnerrus jne. Laitteilla tehtäviä liikkeitä ei siis käydä ollenkaan 🙂 Tämä Spartanin PT-koulutus on tosiaan toiminnallista harjoittelua puoltava! Tervetuloa kuitenkin mukaan, jos kuntosalilaitteiden opastusta ei ole pakko tätä kautta saada.

Kommentointi on suljettu.