fbpx

OLEN ONNELLINEN SITTEN KUN…

…olen hyvässä kunnossa.

…voitan kilpailut.

…saan ___ työpaikan.

…minulla on miljoona euroa.

…instagramissa on 10 000 seuraajaa.

…minulla on uusi auto, koti, vaatteet, laukku, kello, puhelin…

…pääsen lomalle.

…mitä sinä lisäisit tähän?

Nämä kaikki ovat ulkoisia asioita, jotka eivät oikeasti tee sinua onnelliseksi kuin pieneksi hetkeksi, jollei perusta ole kunnossa.

Ne asiat, jotka oikeasti tekevät onnelliseksi ovat

 1. Kiitollisuus

 2. Hyvät ihmissuhteet

 3. Toisille antaminen (muuta kuin rahaa)

Erityisesti lämpimien ihmissuhteiden vaikutus on tutkitusti todistettu olevan yksi suurimmista tekijöistä onnellisuuteen. Mm. tässä 75 vuotta kestäneessä tutkimuksessa tiivistettiin onnellisuuden avain sanoihin ”Happiness is love. Full stop.”.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö saisi haluta rahaa, saavutuksia, laukkua, lomamatkaa jne. On hyvä olla tavoitteita ja tietyt asiat toki tekevät elämästämme helpompaa, jolloin on myös helpompaa keskittyä siihen, mitkä asiat ovat hyvin. On helpompi olla kiitollinen pienistä asioista, kun on työpaikka, perhe ja terveys hyvässä kunnossa – se on varmasti totta. Mutta keskittymättä siihen mitkä kaikki asiat voivat olla jollakin toisella huonommin / paremmin, niin mistä asioista juuri SINÄ voit olla kiitollinen omassa elämässäsi? Ja juuri nyt. Koska niitä asioita aivan varmasti löytyy, se vain voi tuntua aluksi vaikealta huomata. Ne asiat lisääntyvät meidän mielessämme, joita ajattelemme enemmän. Jos opettelee olemaan kiitollinen pienistäkin asioista, se lisääntyy ja siitä onnellisuuden kokeminen helpottuu. Eli tätäkin, kuten mitä tahansa muutakin asiaa, täytyy opetella.

Luin ja kuulin itsekin jo vuosia sitten, että ”varallisuus ja saavutukset eivät tee onnelliseksi, koska aina haluaa jotain enemmän”. Sitä on vaikea uskoa ennen kuin sen itse kokee, mutta mitä nopeammin sen tajuaa, sitä onnellisemmaksi tulee.

Olen ajatellut aiemmin itsekin olevani onnellisempi sitten kun.. Mutta saavuttanut jo suurimman osan niistä asioista, joista kuvittelin tulevani ”täydeksi ja onnelliseksi” sanotaanko vaikka noin 6 vuotta sitten. Olenko onnellisempi kuin 6 vuotta sitten? Kyllä, mutta en siitä syystä mistä silloin kuvittelin tulevani onnelliseksi vaan noiden edellä mainitsemieni 3 asian tajuamisen vuoksi.

ESIMERKKI OMASTA ELÄMÄSTÄNI

Kun voitin Suomen mestaruuden 2012, se ei tuntunut hetki voiton jälkeen enää miltään. Olin ajatellut, että se on suurimpia unelmiani ja olisin niiiiin onnellinen saavuttaessani sen (mitä se vielä hetki ennen voittoa oli ollutkin), mutta voiton jälkeen olo oli tyhjä. Tältäkö onnellisuus tuntuu, tyhjältä? Lähes heti voiton jälkeen ja oikeastaan jo hieman ennen kilpailua olin asettanut tavoitteeni korkeammalle ja Suomen parhaana oleminen ei ollutkaan enää itselleni ”onnellisuuden määrite”. Olin nostanut rimaa korkeammalle. Tämä tapahtuu kaiken kanssa, koska aina asiat voisivat olla paremmin. Hetken aikaa jokin voi tuntua mahtavalta ja ennen kuin sen on saavuttanut voi ajatella, että tuon saavutettuani olen maailman onnellisin. Mutta sitä hetkeä ei tule koskaan, kun on saavuttanut tarpeeksi, jollei osaa olla kiitollinen ja onnellinen muutenkin.

Oikeasti olin onnellisimmillani jo ennen kilpailuja ja titteleitä. Silloin kun sain tehdä sitä, mitä rakastin. Tein joka päivä parhaani ja halusin olla niin hyvä kuin ikinä pystyin. Minä vastaan minä, ei minä vastaan muut. Siksi onnistuin, siksi menestyin, siksi nautin siitä kaikesta niin paljon. Nautin kilpailemisestakin, nautin siitä itseasiassa erittäin paljon. Mutta oma määritelmäni onnellisuudelle ja sen saavuttamiselle oli hieman väärä – siksi kilpailun jälkeen olo oli tyhjä ja lähdin jahtaamaan ”sitä onnellisuutta” väärin perustein. Lähdin hakemaan parempia titteleitä, parempia kilpailusuorituksia, parempia sijoituksia.

Itse tekemisestä nauttiminen ei ollut enää pääosassa ja siksi päädyin huonoihin valintoihin monessa suhteessa. Siksi päädyin alipalautumiskierteeseen, kilpailutaukoon, huonoon balanssiin ja kyseenalaistin aivan kaiken omassa tekemisessäni.

Se mikä minut on pitänyt kuitenkin liikkeessä haasteidenkin läpi, on positiivisuus ja usko parempaan. Se ei todellakaan ole aina ollut helppoa, mutta se on ainut keino mennä eteenpäin.

Vuodet 2014 ja 2015 elämästäni olivat aivan kamalia, mutta ihan mielettömiä opettajia. Opin niin paljon kehon ja mielen toiminnasta, aineenvaihdunnasta, palautumisesta, treenaamisesta, erilaisista valmentajista ja valmennustyyleistä, muista lajeista ja ennen kaikkea itsestäni sekä siitä mitä haluan. Se, että olen vetänyt pitkiä kisadieettejä, voittanut kilpailuja, saavuttanut asioita, ei ole itselleni mitään verrattuna siihen mitä kävin läpi noina vuosina. Niistä selviäminen ja viime vuonna takaisin kilpailemaan pääseminen on ollut tähän saakka elämäni vaikuttavinta, eikä sitä oikeastaan näe tai tiedä kukaan muu kuin minä itse. Eikä tarvitsekaan. Tärkeintä on se, että itse tiedän, sain kokea sen kaiken ja olen nyt tässä. Niiden kaikkien ansiosta olen löytänyt paremman balanssin elämääni ja olen onnellisempi kuin koskaan ennen vaikka edelleenkin haluan saavuttaa asioita.

Jotten kuulostaisi liian epämääräiseltä, niin se mitä kävin läpi 2014-2015 oli mm. urani hetkellinen lopettaminen ja menettäminen, kehoni täysin lukkoon meneminen -> aineenvaihdunnan häiriöt ja elämäni korkein paino sekä näiden kautta itseni täysin uudelleen määritys, koska en enää voinut määritellä itseäni urheilun kautta. Oman huonoksi ajautuneen itsetuntoni kautta tapasin myös minulle aivan vääränlaisia ihmisiä, jotka ovat toimineet taas ihmissuhdepuolella minulle suurimpina opettajina. Kiitos siitä.

Vaikka koin kaltoinkohtelua ja vastoinkäymisiä, en syytä ketään tai mitään. Ihan koko sydämestäni toivon jokaiselle tapaamalleni ihmiselle vain ja ainoastaan hyvää. Kaikki me teemme virheitä ja toimimme välillä väärin. Toiset ihmiset ovat meidän peilejämme ja jos sinua ärsyttää jossain ihmisessä joku asia tai hän herättää kateellisuutta, on se hyvä paikka katsoa peiliin ja miettiä miksi näin on. Mitä hänellä on mitä minulla ei ole ja miksi se ärsyttää? Kaikki asiat, joiden kanssa olemme täysin sinut, eivät aiheuta meissä negatiivisia tunteita. Joskus pieni kateellisuus voi saada sinut toimimaan ja sytyttää motivaation, mutta sen olisi joka tapauksessa hyvä olla ”positiivista kateutta” eli sellaista, missä nimenomaan käytät siitä tulleen energian vain hyvänä boostina itsellesi, etkä kaikesta huolimatta halua kenellekään toiselle mitään pahaa.

Kuvat: Mikko Pekkarinen

Tekstin kuvat ovat keväältä 2016 ja ne ovat tässä tekstissä siksi, että ne tulivat eteeni aamulla töitä tehdessä ja tämä alempi kuva herätti minussa paljon tunteita. Hyviä sellaisia.

Ei siksi, että olen siinä hyvässä kunnossa vaan siksi, että muistan tuon ajan kuin eilisen, kun sain valmistautua EM -karsintojen jälkeen EM -kilpailuihin ja olin vain niin hemmetin onnellinen, koska sain tehdä taas sitä mitä rakastan eniten ja tiesin mitä elämältäni, itseltäni ja ihmissuhteiltani haluan.

En ehkä ollut vielä viime vuonna niin hyvässä kunnossa kuin haluaisin tai pitäisi olla. En saavuttanut ”paperilla” niitä asioita, joita tavoittelen. Joku ehkä ajattelee, että epäonnistuin tai menin kisoihin ”vajaassa kunnossa”, mutta itselleni viime vuoden kilpailut olivat paljon enemmän kuin kilpailuja ja saavutuksia. Olin toki pettynyt sijoituksiini sekä EM. (6.), että MM. (12.), mutta olin tyytyväinen siihen, että tein parhaani niillä työkaluilla, joita minulla oli käytettävissäni sillä hetkellä. Tein edelleen asioita, joille nyt nauran ja haluan tehdä paremmin, mutta tein myös paljon jotain, mistä ammennan edelleen energiaa ja uskoa itseeni.

En luovuttanut vaikka olisi tuhat kertaa tehnyt mieli. 

En kilpaillut enää muita vaan itseäni vastaan.

En uskonut onnellisuuteni olevan kiinni kilpailuissa ja saavutuksissa.

Aina on ihmisiä, jotka epäilevät, nauravat, vähättelevät tai eivät anna tukea. Mutta on myös ihmisiä, jotka uskovat, itkevät ja nauravat sinun kanssasi, tukevat ja ovat siinä saavutuksilla ja ilman. Pidä niistä ihmisistä kiinni ja jos sellaisia et vielä ole löytänyt, niin muista, että saat sitä mitä ympärillesi levität.

Kiitollisuus ja positiivisuus ei ole helppoa ja aina voisi valittaa jostain, mutta kyse on valitsemisesta sekä ajattelun muuttamisesta, jonka voi oppia. Minullakaan ei ole aina super hyvä päivä, löydän itseni välillä ajattelemasta negatiivisesti tai olen kateellinen jollekin. Kiukuttelen turhaan ja jälkeenpäin nauran itselleni. Nämä kaikki ovat elämää, mutta se miten niihin suhtautuu ja haluaako niistä oppia vai toistaa samoja ajatuksia/ tekoja on se, mikä merkitsee.

Se mistä voit aloittaa, on miettimällä joka päivä 3 asiaa, joista olet kiitollinen.

Teksti oli ehkä sekavaa tai et ehkä ymmärtänyt kaikkea tai se saattoi kuulostaa sinusta liibalaabalta. Kiitos kuitenkin jos luit ja muista, että tämä on minun kokemukseni asioista ja en sano, että ne olisivat ainoat oikeat ajatukset. Kilpaurheiluhan on esimerkiksi loppujen lopuksi aivan päätöntä touhua, mutta ehkä mm. juuri siksi sitä haluankin tehdä. Jos kuitenkin sait tästä tekstistä jotain itsellesi, niin <3.

Rakkaudella,

Eevsku

EDELLINEN TEKSTI 

SEURAA MYÖS:

INSTAGRAM: EEVSKU

FACEBOOK

YOUTUBE

Total
126
Shares

12 kommenttia

 1. KIITOS,
  tämä oli juuri se mitä tähän hetkeen tarvitsin.

 2. Tulin lukemaan blogiasi vähän synkällä mielellä tietynlaisesta ihmissuhteesta johtuen, tästä tekstistä sain voimaa ja lohtua siihen että voin itse valita ympärilläni olevat ihmiset, vaikka se välillä hankalalta tuntuukin. Onneksi minullakin on myös niitä ihmisiä, jotka ovat vierellä niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Ja nyt alkaa taas kiitollisuus päiväkirjan kirjoitus uudelleen joka oli jo unohtunut. Kiitos Eve ❤ Nuo kirjoittamasi asiat ovat aina jossain mielen sopukoissa, mutta niitä pitää sieltä herätellä ja onneksi sinä olet siellä tätä tekemässä!

 3. Kiitos <3 Samanlaisia asioita olen pohtinut itsekin viimeaikoina, mutta tämä antoi paljon ajateltavaa hyvässä mielessä. Ihana huomata, että sinunlaisiasi ihmisiä on olemassa!

  Seuraan aktiivisesti blogiasi ja ig-tiliäsi, toimit mahtavana innoittajana sekä urheilun että psyyken saralla. Julkaisuistasi saa aina uutta ja mielenkiintoista ajateltavaa sekä oppia. Jatka samaan malliin, näitä on ihanaa lukea!
  Huippua pian alkavaa viikonloppua! <3

 4. KIITOS <3 Tämä teksti tuli tietämättäni hyvään hetkeen, juuri sitä mitä tarvitsin. Melkein samat sanat voisin kirjoittaa viime vuodestani. Viime aikoina ja juuri nyt on tuntunut tosi hyvältä olla juuri minä ja tehdä sitä, mikä tuntuu omalta. Oot huippu!

  1. Mahtavaa kuulla! Se on jännä, miten samanlaisia juttuja me loppujen lopuksi käydään läpi vaikka ollaankin jokainen yksilöitä 🙂

   Kiitos <3

Kommentointi on suljettu.