fbpx

Netti on tällä hetkellä aika pullollaan erilaisia nettivalmennuksia. Valmennusta löytyy hyvinvointipuolen lisäksi myös erilaisiin taitoihin businessmaailmassa tai vaikkapa valokuvaamiseen, mutta keskityn tässä tekstissä näihin hyvinvointipuolen nettivalmennuksiin. Löytyy kuntosaliohjelmia, reseptivinkkejä, dieettejä, mentaalipuolen valmennusta, joogaa, crossfit -ohjelmointia ja vaikka mitä. Onko näistä valmennuksista mitään hyötyä ja mistä tietää minkä valita tuosta nettivalmennusviidakosta?

Ennen kuin aloitan tekstin niin siitä huolimatta, että myyn myös omia nettivalmennuksiani, tämä postaus ei ole tarkoitettu niiden kehumiseen vaan koitan mahdollisimman puolueettomasti pohdiskella mainitsemiani asioita. En ylipäätänsä usko omien valmennusten, workshoppien tai luentojen tuputtamista enkä varsinkaan halua myydä mitään mihin en itse usko ja nuo luomani valmennukset ovat puhtaasti sitä varten, että niitä on pyydetty. En tällä hetkellä tai valitettavasti tulevaisuudessakaan ehdi henkilökohtaisesti valmentamaan kaikkia halukkaita tai tekemään ohjelmia ja näiden nettivalmennusten avulla pystyn auttamaan mahdollisimman monia ja jakamaan osaamistani – myös paljon halvemmalla ja olematta sitoutunut johonkin lokaatioon niinkuin henkilökohtaisessa valmennuksessa, joka mahdollistaa monien osallistumisen. Painotan kuitenkin sitä, että henkilökohtainen valmennus voi olla monen kohdalla paljon parempi vaihtoehto kuin nettivalmennus eikä nettivalmennusta voi verrata henkilökohtaiseen valmennukseen, jossa on face-to-face tapaamisia. Kuitenkin oikeanlaisen nettivalmennuksen avulla voi päästä alkuun tai löytää lisämotivaatiota perusasioiden ollessa jo hallussa. Nettivalmennuksista voi oppia paljon, jos ne osaa hyödyntää oikein ja ovathan ne paljon edullisempia kuin henkilökohtaiset valmennukset. Silti suosittelen ensisijaisesti henkilökohtaista / face-to-face valmennusta kaikille, joilla siihen on mahdollisuus!

MITEN VALITA ITSELLEEN SOPIVA NETTIVALMENNUS?
 • Mieti, mikä on tavoitteesi ja sen pohjalta lähdet etsimään sopivaa valmennusta
 • Ota huomioon esim. haluatko treenata kuntosalilla vs. oman kehonpainolla, haluatko opetella kestäviä elämäntapoja vs. pikadieetin, haluatko treenata ulkonäön vuoksi vs. hyvän olon vuoksi (nämä eivät ole tietenkään toisiaan täysin poissulkevia asioita)
 • Haluatko valmennuksen, jossa saat kaiken materiaalin ja informaation yhdellä kertaa vai lisää viikkojen kuluessa – itse koen, että viikkojen kuluessa lisääntyvä materiaali ensinnäkin pitää motivaatiota paremmin yllä ja lisäksi oppimiskapasiteetti pysyy sopivana, kun kerralla ei tule kaikkea uutta
 • Onko valmennuksessa pelkästään kirjallinen materiaali vai myös videoita?
 • Haluatko valmennuksessa olevan FB -ryhmän tai muun palstan, jossa voi kysyä ja jakaa omia kokemuksia muiden kanssa vai onko valmennuksessa jopa tapaamisia tai yhteistreenejä
 • Onko valmennus ”kaikille soveltuva” vai onko sitä hieman personoitu, eli valittu joku kohderyhmä kenelle valmennus sopii – suosittelisin ennemmin valitsemaan sellaisen, jossa on joku kohderyhmä kuin ”kaikille sopiva” valmennus – eli aloittelijalle aloittelijan valmennus, edistyneemmälle edistyneemmän valmennus ja jos on ravitsemusvalmennus/ elämäntapamuutosvalmennus, niin se keskittyy siihen eikä kaikkeen mahdolliseen
 • Kuka nettivalmennuksen on suunnitellut/ kuka on sen takana? Onko henkilöllä itsellään millainen tausta, millaista kokemusta ja elääkö hän itse kuten opettaa vai jakaako vain muille neuvoja mitä ei itse noudata? Tämä onkin hieman vaikeampi aihe, sillä joskus kokemus voittaa kirjaoppineen ja joskus taas toistepäin. Paras ehkä olisi, jos olisi sekä kokemusta, että myös opintoja ja osaamista taustalla. Pelkällä ”minusta tuntuu ja minulle on itselleni sopinut tämä” ei ehkä ole hyvä peruste pelkästään opettaa kaikille muulle samaa, sillä olemme niin yksilöitä. Perusasiat kuitenkin treenaamisessa ja ruokavalioissa ovat aika samat ja niillä pääsee pitkälle.

Jos yksi nettivalmennus ei toimi, ei se tarkoita että ne kaikki olisivat huonoja. Olen itsekin ostanut ties kuinka paljon valmennuksia ja niissä on todella paljon eroja – joistakin on ollut paljon hyötyä ja jotkut ovat jääneet lähes täysin hyödyntämättä. Opiskellessani erilaisia valmennuksia ja valmennustyylejä olen löytänyt juttuja, mitkä toimivat ja niitä hyödynnän tietenkin myös omissa valmennuksissa ja opetustyylissäni.

MITÄ ODOTTAA NETTIVALMENNUKSELTA – SAAKO SILLÄ TODELLA LUVATTUJA TULOKSIA AIKAAN?
 • Kyllä ja ei. Riippuu kuinka suuria lupaukset ovat, mikä on lähtötaso ja millainen on asiakkaan oma motivaatio työn tekemiseen. Vaikka ostaisit sata nettivalmennusta tai kaikkein kalleimman markkinoilla olevan valmennuksen, ei mikään muutu jos et ole itse valmis tekemään muutoksia – lisäksi voi olla ettei valmennuksessa olevat ohjeet sovi sinulle
 • Pelkkiä ennen-jälkeen kuvia ei kannata tuijottaa, sillä minua ainakin enemmän kiinnostaa mitä tälle kyseiselle henkilölle kuuluu puolen vuoden, vuoden jne. kuluttua
 • Pyri katsomaan isoa kuvaa ja asettamaan pitkän ajan tavoitteita äläkä juokse nopeiden tuloksien perässä – tiedän, että tämä kohta on todella vaikea, mutta tämän kohdan ymmärtäessäsi tulet saavuttamaan kestäviä tuloksia
 • Varaa kalenteristasi aikaa valmennuksen alkuun, jotta saat käytyä materiaalin läpi ja järjestä aikaa myös treeneille / harjoituksille tai ruoanlaittoon / kaupassakäyntiin
 • Ole valmis hyödyntämään hankkimasi materiaali – lue, katso, opi, kokeile, epäonnistu, yritä uudelleen ja kertaa – VALMENNUKSET TOIMIVAT VAIN JOS OLET VALMIS TEKEMÄÄN ITSE ASIOITA
 • Muista, ettet voi oppia kaikkea yhtäaikaa. Tätä toitotan aina omilla kursseillani ja tämä on ollut hyvä ohjenuora itselleni myös oppiessani jotain uutta. Jos opit valmennuksesta, kurssilta, luennolta, kirjasta jne. edes yhden asian, joka jää sinulle käytäntöön, on se ollut todellakin kaiken arvoinen! Se yksi asia voi olla jo käänteen tekevä ja sen jälkeen voit opetella toisen asian, kolmannen, neljännen.. Ja pääset koko ajan lähemmäs tavoitettasi mikä ikinä se onkaan.

kuvat: Siiri Saarela, vaatteet: Adidas

NETTIVALMENNUS VS. HENKILÖKOHTAINEN VALMENNUS VS. RYHMÄVALMENNUS
 • Nettivalmennus sopii sinulle, jos sinulla ei ole tällä hetkellä tarvetta / aikaa / rahaa / muuta mahdollisuutta henkilökohtaiseen valmennukseen tai ryhmävalmennukseen
 • Valitse silti nettivalmennuksesta sinulle sopiva ja sellainen, jonka aiot oikeasti tehdä läpi – silloin siitä voi hyötyä todella paljon!
 • Henkilökohtaista valmennusta suosittelen, no periaatteessa ihan kaikille, mutta ensisijaisesti niille, jotka ovat epävarmoja omista treenitekniikoista eivätkä ole niitä koskaan tsekkauttaneet valmentajan kanssa – tästä voi olla todella paljon hyötyä esim. treenin turvallisuuden kannalta
 • Henkilökohtainen valmennus myös heille, joilla on todella paljon motivaatio-ongelmia ja nettivalmennus ei ole sopiva keino päästä liikkeelle sohvalta
 • Yksi hyvä mahdollisuus on osallistua nettivalmennukseen tai johonkin muuhun valmennukseen yhdessä ystävän, puolison tai vaikka työporukan kanssa, jolloin et ole ainut joka tekee projektia ja näin siinä pysyminen on helpompaa
 • Henkilökohtainen valmennus on paras vaihtoehto sinulle, jos on paljon ongelmia ja mikään ”perusjuttu” ei toimi sinulla – jos esimerkiksi kärsit jostain sairaudesta tai olet loukkaantunut tms. niin voi olla parempi mennä sellaiseen apuun tai valmennukseen, jossa nämä kaikki osataan ottaa henkilökohtaisemmin huomioon
 • Miksi et ole aiemmin onnistunut? Onko vika ollut ohjelmissa, ajassa, paikassa, valmentajassa, puolisossa, treenikengissä vai sinussa itsessäsi? Mikä ei toiminut viimeksi – mitä nyt pitäisi tehdä toisin? Oliko ongelma oikeasti ohjeissa tai esimerkiksi siinä, ettet halua tehdä asioita yksin vai oliko kyse sittenkin vain omasta motivaatiosta ja tahdosta tehdä asioita? Miettimisen arvoisia asioita enkä halua haukkua tässä nyt ketään laiskaksi. Haluan vain sanoa, että joskus voi olla todella tarpeellista vain katsoa peiliin ja löytää sieltä syy saamattomuuteen – toimii välillä aika hyvin itsellänikin. Harvoin ongelma on ulkopuolella ainakaan niin suuresti kuin me haluamme itsellemme uskotella
 • Ryhmätreeniä kannattaa harkita, jos yksin treenaamaan lähteminen tuntuu pakkopullalta ja kaipaat muiden energiaa, kannustusta ja seuraa – kokeile esimerkiksi crossfittiä (kokemusta ainakin Crossfit Basement, Crossfit Herttoniemi, Crossfit Lahti), ryhmäliikuntaa (Fressi, Elixia jne.), TFW -tunteja (Helsinki, Turku) tai pienryhmävalmennusta (esim. Helsinki Core Trainers)!
AION ALOITTAA NYT SYKSYLLÄ NETTIVALMENNUKSEN – MITÄ KANNATTAISI OTTAA HUOMIOON?
 • Löydä sopiva valmennus, valmentaja ja sinulle sopiva aikataulu
 • Tee aikaa valmennukselle, treeneille, ruokavaliolle..
 • PÄÄTÄ, että aiot oikeasti hyödyntää tämän valmennuksen
 • Haasta ystävä, työkaveri tai puoliso mukaan
 • Järjestele asioita valmiiksi valmennusta varten – välineet, ruoka-aineet, aikataulu
 • KIRJOITA YLÖS 5 asiaa, joiden vuoksi tämä valmennus on sinulle tärkeä ja haluat hyödyntää sen sekä jatkaa vaikeuksista huolimatta (koska niitä aika usein tulee) – lue tämä aina kun epäilet omaa tekemistä
 • ÄLÄ KEKSI TEKOSYITÄ – vaan tee. Mistään ei tule niin hyvä fiilis kuin itsensä ylittämisestä ja uuden opettelusta – varsinkin jos se edistää omaa hyvinvointia ja onnellisuutta!
 • Vaikka et ehtisi tekemään kaikkea valmennuksessa sanottua tai et ehdi katsomaan kaikkia materiaaleja annetussa ajassa, muista ettei se haittaa – kuten jo sanoin, niin jos opit edes yhden asian valmennuksen aikana, joka jää käytäntöön, niin se oli sen arvoista ja sen jälkeen voit jatkaa taas opettelua – luultavasti valmennuksen ohjeet sopivat jatkossakin, jos se ei ole mitään ”pikakuuri” (jota en suosittele muutenkaan)
Mitähän muuta? Mitä teillä tulee valmennuksista mieleen? Jotain kysyttävää? Laita kommenttiboksiin ja vastailen niihin mielelläni.

Ja sen verran näistä omista valmennuksista, että mietin itse monta vuotta ennen kuin päätin ne toteuttaa. Oma näkemykseni on tosiaankin ennemmin opettaa ihmisille asioita treenistä, ravinnosta, levosta jne., joista on hyötyä jokapäivä ja ne olisivat mahdollisimman pysyviä. Bodycontrol basics -valmennus on suunniteltu niin, että se sopii todella hyvin aloittelijoille, kehonhallinnan ja oman kehonpainotreenin perusteista kiinnostuneille ja tuossa valmennuksessa jaan myös perustietoa ravitsemuksesta ja levosta. Jos noista aiheista haluaa lisää tietoa, niin siihen sopii paremmin nutrition basics -valmennus ja jos on jo kehonhallinnan ja oman kehonpainotreenin perusteet hallussa, niin siihen sopii bodycontrol advanced. En vielä tälle syksylle tarjoa kuntosalitreeni -ohjelmia, mutta sellainen on varmasti tulossa myöhemmin (luultavasti vuoden vaihteessa). Nuo Basics -valmennukset ovat kuitenkin sellaisia, joita voin lämpimästä suositella kaikille, jotka kokevat, että perusteissa olisi vielä hieman opittavaa. Kaikki lähtee vahvan perustan rakentamisesta, oli sitten kyse treenistä, ravintotottumuksista tai muusta terveellisiin elämäntapoihin liittyvästä. Eli esimerkiksi suosittelisin suuresti, että nuo bodycontrol basics -asiat olisivat hyvässä hallussa myös kuntosalilla käyvällä. Vastailen näihin liittyviin kysymyksiin myös lisää mielelläni!

Toivottavasti löydät sinulle sopivan valmennuksen – oli se sitten netissä tai missä tahansa! Palataan taas pian,

<3

Eevsku

4 kommenttia

 1. Hei! Olen pitkään miettinyt netti-valmennukseen osallistumista mutta koen että ne on minulle ”vääränlaisia”. Kaikki on suunniteltu superfoodin syöjille ja/tai laihduttajille.
  Nettivalmennusta siksi, että asun haja-asutusalueella aivan totaalikorvessa eikä minulla ole mahdollisuutta osallistua face-to-face-valmmennuksiin.
  Syön normaalia perus-kotiruokaa, enkä edes halua mitään ns.lisäravinteita. Eikä mitkään esim. proteiini-valmisteet minulle edes (jostain syystä) sovi. Mutta EN myöskään laihduta, päinvastoin, massaa täytyisi saada lisää. Tästä syystä näen punaista heti kun puhutaan laihduttamisesta.
  Eli kaipaisin hyviä lihotus-ohjeita ja raskaita muutaman toiston liikkeitä, pääosin kehonpainolla + kahvakuulilla/käsipainoilla.

  1. Moikka Virpi!

   Kiitos kommentista. Se on ihan totta, että monet ohjelmat ovat enemmänkin laihduttajille, koska se on luultavasti kuitenkin yleisempi ongelma kuin painon lisää saaminen. En kuitenkaan vähättele tuota yhtään, koska se on varmasti aivan yhtä suuri ongelma niille, ketkä sitä haluaisivat lisää 🙂

   Sanoisin, että sinun tapauksessasi vaihtoehtona voisi olla etsiä henkilökohtaista valmennusta netin välityksellä, jolloin saisit omaan tilanteeseen parhaat ohjeet. Minun nettivalmennuksissani ei keskitytä laihduttamaan, mutta ei toisaalta myöskään massan lisäykseen spesifisti, vaan aikalailla perusasioiden kuntoon laittamiseen, jolloin ohjeet sopivat mahdollisimman monelle. Niissä ei siis myöskään keskitytä superfoodeihin ja lisäravinteisiin, mutta ohjeistan niissäkin kiinnostuneille. Itse en perusta ruokavalion pohjaa niihin, mutta lisänä ne toimivat tarvittaessa esimerkiksi urheilijoilla tai paljon kuluttavilla.

   Jos kaipaat perus ruokavalio -ja treeniohjeita niin sanoisin omien basics – valmennusten sopivan siihen tarkoitukseen todella hyvin, mutta toinen vaihtoehto olisi juurikin tuon netin kautta tapahtuvan henkilökohtaisen valmennuksen etsiminen.

   Toivottavasti sopiva vaihtoehto löytyy! 🙂

   Eveliina

Kommentointi on suljettu.