fbpx

 

Me ajattelemme päivässä noin 60 000 ajatusta, joista noin 95% on samoja kuin edellisenä päivänä.

Näin kertoi eilen Ilmarisen puhuja Ping Studio -tapahtumassa. Olen lukenut ja kuullut tuosta aiemminkin, mutta tuo luku 95% samoista ajatuksista antoi itselleni aiheesta paljon lisää ajateltavaa. Jos tuosta 95% suurinosa ajatuksista on turhia, negatiivisia tai muulla tavalla haitallisia sekä itseään toistavia ajatuksia, niin kuinka me pääsemme käsiksi tuohon 5%, joka on uutta ja jota pitäisi lisätä?

Sen olen tiedostanut jo kauan, että omiin ajatuksiin voi todella vaikuttaa ja vaikka kuinka se kuulostaa näin sanottuna jopa typerän itsestäänselvyydeltä, niin valitettavasti se ei kuitenkaan sitä monen kohdalla ole.

Mitä useammin pysähdymme kuuntelemaan omia ajatuksiamme ja keskitymme siihen, mihin haluamme suunnata ajattelua sekä tekemistä, sitä enemmän opimme ajatuksiamme muuttamaan. Jos taas niille vanhoille pinttyneille ajatuksille antaa aina periksi niin eivät ne itsestään mihinkään katoa. Vastuu on itsellä.

Maailmalla ja Suomessa on tapahtunut ikäviä asioita ja samaan aikaan kun tämän tekstin kirjoittaminen tai oikeastaan minkään normaalin tekemisen tekeminen tuntuu turhalta, niin samalla se tuntuu tärkeämmältä kuin koskaan.

Mikään ei muutu, jos me emme itse muutu. Jos me emme muuta ajatteluamme ja toimi.

On niin paljon ihmisiä, jotka päivittelevät asioita päivästä toiseen ja kun pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä. Enkä nyt puhu pelkästään omaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista tai valinnoista, vaan aivan ylipäätään kaikista asioista, joihin haluaisi vaikuttaa tai joiden haluaisi muuttuvan.

Älä odota, että toiset tekevät asioita puolestasi, vaan toimi ja vaikuta itse. Ensisijaisesti ja ensimmäisenä muutoksia kannattaa tehdä omassa elämässä parempaan suuntaan, jonka jälkeen on paljon enemmän energiaa ja mahdollisuuksia auttaa muita.

Maailman turhinta ajattelua on se, että ”ei minun kannata nyt tehdä tätä asiaa tai edes aloittaa, kun ei sillä kuitenkaan ole merkitystä”. Tätä samaa ajattelua näemme niin oman terveyden, eettisyyden kuin vaikka äänestämisen osalta. Ihmiset ovat kyllä valmiita valittamaan, mutta kuinka paljon on ihmisiä, ketkä vain valittavat ja huutelevat kotoa käsin, eivätkä tee itse asioille mitään? Kuinka moni tuntee piston sydämessään, kun sanoo sanan parempien valintojen tekeminen, kierrättäminen tai äänestäminen? Ne ovat asioita, jotka me kaikki voimme tehdä ja meillä on suomalaisina siihen loistava mahdollisuus, mutta ne jätetään tekemättä, koska ”ei minun pienellä osallani ole kuitenkaan mitään väliä”.

Mitä jos kaikki ajattelevat noin? Kuka sitten on vastuussa muutoksista?

kuvat: Siiri Saarela

Toinen asia noiden ajatusten muuttamisesta ja ylipäänsä omista ajatuksista on se, että keskittääkö niitä ajatuksia positiiviseen vai negatiiviseen. Haluaako itselleen ja muille hyvää vai pahaa. Jos ajattelee negatiivisesti, on katkera ja kateellinen, niin taas kerran – kaikki se elämässäsi lisääntyy. Jos taas ajattelet hyviä asioita, pyrit olemaan kiitollinen, onnellinen ja näkemään asioissa parempia puolia, niin nämä lisääntyvät.

Voit itse taas kerran valita, kumpaa haluat ruokkia.

Tiedän, että taas joku pyöräyttää silmiään ja inhoaa tälläistä ”positiivisuuskiitollisuusplaaplaaaa” -puhetta. Ymmärrän senkin. Minullakin on päiviä, kun kaikki tuntuu turhalta ja tekisi mieli haudata sana positiivisuus maan alle.

Kuitenkin yhä useammin ja nopeammin muistan ja tajuan noina hetkinä, että voin itse valita omat ajatukseni ja niiden herättämät tunteet kehossani. Se ei aina todellakaan ole helppoa tai onnistu, mutta edes sen tiedostaminen vie eteenpäin.

Palatakseni tekstin ensimmäiseen kappaleeseen – meillä on n. 60 000 ajatusta päivässä, joista 95% on samoja kuin edellisenä päivänä. Jos päätät ottaa kiinni siitä 5%, jossa on mahdollisuus muutokseen ja ruokit sitä, niin jossain vaiheessa tuosta 95 prosentista on aika paljon enemmän sellaisia ajatuksia, jotka vievät sinut lähemmäksi tekoja ja mielentilaa, jossa haluaisit elämässäsi enemmän olla.

Minkä asian sinä haluaisit muuttaa?

Love,

Eevsku

Luitko jo nämä?
Mitä on onnellisuus?
Mitä on menestyminen?
Rehellisyydestä ja toisten haukkumisesta