fbpx

 

Sain jo viime keväänä ehdotuksen mahdollisesta koulutusyhteistyöstä Trainer4You:n kanssa ja olin heti tietysti kiinnostunut, sillä lisäkouluttautuminen kiinnostaa itseäni aina. Tässä tekstissä kerron omaa koulutus- ja urataustaani sekä siitä, miksi valitsin seuraavaksi koulutuksekseni Psyykkinen valmentaja -koulutuksen.

 

LASTEN LIIKUNNANOHJAAJASTA KOULUTTAJAKSI

Olen ollut ensimmäisessä liikunta-alan koulutuksessani joskus yläasteikäisenä, kun minut koulutettiin lasten jumppakerhon ohjaajaksi ja aloitin yläasteella myös apuohjaamaan telinevoimisteluryhmissä Lahdessa (jossa itse kilpailin). Kävin jotain voimisteluun liittyviä ohjaajakoulutuksia sekä myös yhden tuomarikoulutuksen. N. 15 -vuotiaana olin Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu :n koulutuksessa, mikä valmisti ohjaamaan Vierumäen Leiritulet -leirillä, jossa ohjasin parina kesänä. Myöhemmin siirryin telinevoimistelussa omien ryhmien päävetäjäksi ja viimeiset pari vuotta (2012 ja 2013) valmensin Team Gym:iä Lahdessa, josta jouduin kuitenkin jättäytymään pois muuttaessani Helsinkiin. Voimisteluohjauksien ja leirien lisäksi olen tehnyt yksittäisiä ohjauksia myös yleisurheilussa ja hiihdossa, sillä harrastin näitä myös nuorempana sekä ollut myös pari kertaa koulussa liikunnanopettajan sijaisena.

Täysi-ikäisenä aloitin ohjaamaan ensimmäistä kertaa kuntosalilla ryhmäliikuntaa, mutta sielläkin aloitin ensin lasten liikunnan parissa. Vuonna 2010 pääsin aktiviteettiohjaajaksi Kanarialle (Finnmatkat, nykyinen TUI), jota varten käytiin myös muutaman viikon mittainen koulutusjakso. Olin talvikauden (6kk) töissä ja siellä sai kyllä todella paljon vastuuta ja ohjasin myös aikuisille erilaisia tunteja, kuten vesijumppa, ”zumba” ja kehonhuolto. Tuntien suunnittelu ja järjestäminen oli täysin omalla vastuulla, joten oli pakko opetella ja onnistua. Onneksi ilmapiiri oli rentoa ja työkaverit (sekä asiakkaat = lomalaiset) pääosin niin hyvätuulisia, että työpaikkana se oli loistava ja opin todella paljon.

Palatessani Suomeen Kanarialta päätin hakea Vierumäelle opiskelemaan liikunnanohjaajaksi (Haaga-Helia AMK) ja myös aloittaa kilpaurheilu-urani uudelleen. Pääsin Vierumäelle ja opinnot alkoi syksyllä 2011. Jatkoin myös voimisteluvalmennuksia (ViRe) sekä ryhmäliikunnan ohjaamista (Fressi ent. Finnbody ja myös Kuntokeskus K&M) Lahdessa. Fressillä töissä ollessani kävin paljon erilaisia ryhmäliikunnanohjaajan koulutuksia mm. kahvakuula, spinning, kehonhuolto sekä LesMills Bodypump ja Bodybalance. Ohjasin ryhmäliikuntaa vuoden 2013 loppuun, mutta se loppui kuin muutin lopullisesti Helsinkiin 2014 vuoden alussa ja aloitin täysipäiväisenä yrittäjänä.

Helsinkiin muutin pääosin töiden perässä, sillä aloitin työt Helsinki Core Trainers:illä, jossa valmennetaan PT-asiakkaita, urheilijoita ja pienryhmiä. Valmentaminen oli ryhmäliikuntaa yksilöllisempää ja myös toiminnallisuus on heidän toiminnan ydin. Pidin tästä paljon ja koin sen olevan lähellä omaa juttua! Sain valmentaa yksilöllisemmin ja ihmisiä, jotka olivat motivoituneita sekä halusivat treenata toiminnallisemmin. Tein myös jo samalla Spartan Gearin kouluttajana hommia ja Coren lisäksi valmensin jonkin verran myös muualla, mm. Supercell:illä sekä pari PT -asiakasta ympäri Helsinkiä.

Tein näitä töitä aina 2015 kesään saakka, jolloin koin, että haluan pystyä panostamaan enemmän omaan urheilu-uraan, blogiin ja kouluttamiseen /luennointiin. Tuolloin lopetinkin viikottaiset valmentajan työni ja vaikka työ on aivan mahtavaa, en ole päivääkään katunut, sillä en olisi muuten koskaan päässyt palautumaan tarpeeksi ja päässyt yli omasta alipalautumiskierteestäni. Tuo päätös vaati paljon rohkeutta, sillä tottakai pelkäsin, että riittääkö töitä ja pärjäänkö ilman viikottaisia valmentajan töitä. Vähensin niitä pikkuhiljaa, enkä kaikkea kerralla, mutta kesän 2015 jälkeen en ole enää ottanut viikottaisia asiakkaita tai ryhmiä.

Viime vuonna keskityin kisaamiseen, blogiin ja kouluttamiseen, kuten halusin, mutta tein vielä hieman liikaa matkustustöitä (joita rakastan, mutta kun ei voi kaikkea tehdä yhtäaikaa!). Viime vuoden lopulla päätin siis myös, että nyt matkustelu vähenee ja vaikka haluan edelleen kouluttaa ja vetää workshoppeja ja luentoja, niin ne eivät saa liikaa rasittaa minulle tällä hetkellä tärkeintä asiaa: urheilua.

Onhan tässä edelleen muutama rauta tulessa, mutta tänä vuonna on ollut silti erilaista, kun voi päättää ensimmäisenä oman treenikalenterin ja sen jälkeen miettiä työt. Olen pystynyt keskittymään blogiini hieman enemmän ja saanut myös videot pyörimään sekä onnistuin vihdoin parin vuoden työstämisen jälkeen saamaan nettivalmennuksenikin myyntiin. Ne ovat minulle tällä hetkellä keino tarjota valmennusta heille, jotka sitä minulta haluaisivat. Niissä olen pyrkinyt huomioimaan yksilöllisyyttä sekä kokonaisvaltaisuutta niin hyvin kuin mahdollista ja tehdä hieman erilaista juttua kuin ehkä vallalla ollutta kova treeni + tiukka dietti -konseptia.

IKUINEN OPPILAS

”Ikuinen oppilas” on ajatusmalli, jota itse ajattelen itsestäni sekä ihmisenä, urheilijana, että valmentajana. Se ei tarkoita sitä, ettenkö voisi olla silti itseeni tyytyväinen ja onnellinen tästä hetkestä, mutta se tarkoittaa sitä, että haluan mennä eteenpäin. Välillä on hyvä pysähtyä ja pitää taukoakin koulutuksista, kirjoista ja kaikesta uudesta infosta, jotta voi hetken prosessoida oppimaansa ja laittaa käytäntöön, mutta sitten kun sen on sisäistänyt niin on jo hyvä hieman pohtia missä voisi kehittyä lisää.

Valmistuin Vierumäeltä (2 vuoden opinnäytetyön ”aloittamista vaille valmista” -vaiheen jälkeen :D) keväällä 2016, mutta olen silti käynyt muitakin koulutuksia koulun aikana ja sen jälkeen. Yksiä mieleenpainuvimpia koulutuksia ovat olleet Ido Portal:in Movement X & Handstand -koulutukset, joita olen käynyt 2 kpl (2014 ja 2015). Näitä voisin käydä vielä lisääkin.

Fyysisen puolen lisäksi olen ollut syksystä 2009 saakka erittäin kiinnostunut siitä, mitä me voimme saada aikaan omilla ajatusten muutoksillamme. Silloin tajusin, että voin oikeasti vaikuttaa omaan elämääni – voin tehdä ihan mitä vain haluan. Tuosta alkoikin aikamoinen muutosten vyöry ja lähdin ensin au pairiksi, sitten aktiviteettioppaaksi ja lopulta tuohon jo kertomaani Vierumäen koulu + kilpaurheilun uudelleen aloitus matkaan.

Tuosta kaikesta pitäisi kirjoittaa ihan oma tekstinsä, mutta koitan nyt tuoda tässä pointtia esille siitä, miksi olen kiinnostunut alunperin psyykkisestä valmennuksesta.

PSYYKKINEN VALMENNUS

Valmentajani Teemu on itseasiassa tutustuttanut minua ensimmäistä kertaa konkreettisesti psyykkiseen valmennukseen, sillä hän teetti minulle harjoituksia valmistautuessani ensimmäiseen kilpailuuni 2012 ja koin niistä olleen paljon hyötyä. Tuon kaiken jälkeen olen käynyt mm. NLP Practitioner -koulutuksen, Uskalla Innostua -yrityksen eri koulutuksia sekä lukenut useita kymmeniä kirjoja, kuunnellut podcasteja ja katsonut videoita aiheesta. Sekä ottanut myös henkilökohtaista psyykkistä valmennusta eri henkilöiltä. Olen kokenut tuon kaiken todella hyödylliseksi ja kaikki se on kehittänyt ajatteluani sekä sitä kautta tekojani todella paljon.

Psyykkinen valmennus ei ole pelkästään urheilijoita varten ja se ei ole myöskään sama asia kuin psykoterapia. En ole itseasiassa vielä koskaan käynyt itse psykoterapiassa, mutta sekin kiinnostaisi kyllä paljon. Olen todella kiinnostunut ihmisen mielestä ja siitä kuinka paljon me saatamme rajoittaa itseämme sekä tekemisiämme siksi, että emme osaa oman päämme sisällä katsoa jotain asiaa eri tavalla.

Psyykkinen valmennus on yksi osa kokonaisvaltaista valmennusta ja sitä käyttää jo tiedostamattaankin kaikki valmentajat vaikka työtehtävät ja valmennettavat olisivat täysin erilaisia ja eri tavoitteilla. Mitä henkilökohtaisempi valmennus (PT, pitkäaikainen ryhmävalmennus, urheilija-valmentajasuhde), sitä enemmän tulee mukaan psyykkistä valmennusta. Koska kaikki lähtee siitä, mitä me ajattelemme. Kuinka me suhtaudumme itseemme, nykytilanteeseen, tulevaisuuteen, ruokaan, työhömme, toisiin ihmisiin jne.

Huomasin itse tehdessäni tiivistä yhteistyötä monta vuotta PT -asiakkaitteni kanssa, että yksi iso osa valmennusta on psyykkinen puoli. Ihminen ei ole kone ja kenellekään ei tulisi pelkästään antaa ohjeita treeniin ja ruokavalioon ajatuksella SUORITA, koska elämässä on niin paljon muutakin. Valmentajan on osattava katsoa kokonaiskuvaa: millainen työ, perhe ja millainen tarina on taustalla? Mitkä tekijät ovat mahdollisesti estäneet asiakkaan tavoitteen saavuttamisen tähän saakka? Mitä pään sisällä liikkuu?

Haluan kuitenkin korostaa, että valmentaja EI ole psykologi, psykiatri tai psykoterapeutti eikä hänen kuulukaan puuttua sellaisiin ongelmakohtiin ja haasteisiin, joita kannattaisi mahdollisesti mieluummin käsitellä psykoterapiassa. Kaikki asiat eivät kuitenkaan sitä vaadi ja valmentajan kokemuksen ja osaamisen myötä hän varmasti osaa erottaa sen, että mikä asia on sellainen mikä kuuluu valmennussuhteeseen ja mikä taas voisi olla parempi käsitellä terapiassa.

Lisää omasta koulutustaustastani löydät täältä.

Kuvat: Saskia Petäjä

Summasummaaaarum, minusta on todella mahtavaa päästä aloittamaan tällä viikolla Trainer4You:n uusi Psyykkinen valmentaja -täydennyskoulutus, joka kestää neljän viikonlopun ajan ensi vuoden puolelle. Valmennuksessa on lähiopintojen lisäksi myös itsenäisesti opiskeltavaa. Tämä koulutus on tarkoitettu jo liikunta-tai terveydenhuollon ammattitaitoa omaaville henkilöille, joten jos olet vasta miettimässä liikunta- tai terveysalaa, niin tästä koulutuksesta ei kannata aloittaa.

Tulen kertomaan teille fiiliksiä tästä koulutuksesta näiden viikonloppujen jälkeen lisää! Toivon saavani itse lisää työkaluja omaan ajatusmaailmaan sekä tulevia valmennuksia, luentoja ja koulutuksiani varten. Jos haluat tsekata lisätietoja Psyykkinen valmentaja -koulutuksesta, niin löydät niitä täältä.

Ja jos et vielä nähnyt uusinta videotani, Unelmaduuni -jaksoa, niin käy ihmeessä tsekkaamassa sekin (laitan tähän alle tai voit klikata itsesi youtubeen tästä).

Mielenkiinnolla odotan tulevaa viikonloppua! Palataan asiaan 🙂
Eevsku

 

 

Edellinen teksti:
#Metsätreeni -haaste
& lue myös: Storytime -valmentamisesta

//

Seuraa myös:
Instagram & Snapchat @eevsku
Facebook
//
STRONG WOMAN -nettivalmennus
Total
55
Shares

5 kommenttia

  1. Sun koulutustausta ja palo tätä alaa kohtaan on ihan mahdottoman inspiroiva ja huippua että jaksat edelleen kouluttautua intohimoisesti! Olet mahtava esikuva ja toivon sulle onnea ja menestystä jatkoakin varten, keep on going 🙂

    Itse pohdin useamman vuoden lähteäkö opiskelemaan liikunta-alalle ja nyt tänä syksynä aloitin trainer4you personal trainer-koulutusputken – päivääkään en ole katunut. 🙂 Kuten olet paljon puhunutkin ja kirjoittanut, liikunnan parantava voima on ihmeellinen! Oman elämäni kelkan suunnan käänsi lopulta vuosi sitten sairastettu vaikea masennus ja ahdistus. Huomasin, miten tärkeää on osata kuunnella omaa kehoaan ja antaa itselleen välillä lupa levätä, kantapään kautta piti tämäkin oppia. Liikkumisella oli suuri rooli paranemiseni suhteen, tai ainakin koen sen auttaneen minua silloin todella paljon.

    Asiaan, tai no vähän siitä poiketen. Omissa suunnitelmissani on jossain kohtaan yrittäjyys liikunta-ja terveysalalla ja puhuit #unelmaduuni – videolla itsensä brändäämisestä. Yritin selailla aikaisempia tekstejä sitä aihetta etsien, mutta en ainakaan löytänyt näin äkkiseltään. Olisi kiinnostavaa kuulla, minkälainen prosessi itsensä brändääminen on ollut ja miten se omalla kohdallasi lähti liikkeelle? 🙂

  2. Voi kiitos ihanista sanoista Kati! 🙂

    Mahtavaa kuulla, että olet myös löytänyt liikunnan ilon! Se on tosiaan mahtava voimaa antava juttu, mutta lepo on myös tärkeää – kantapään kautta opittu täälläkin. 😀

    En ole tuosta brändäämisestä juurikaan puhunut blogin puolella, enemmänkin vain yksityisiä luentoja / haastiksia. Mutta sitä on nyt niin paljon pyydetty, että täytyy miettiä tästä aiheesta joko tekstiä ja/tai videopätkää! 🙂 Kiitos toiveesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*