fbpx

AUTETAAN, JOS VAIN VOIDAAN

Joulunaika on ainakin itselleni sellaista, jolloin tulee pohdittua paljon omia arvoja ja mikä elämässä on tärkeää. Millainen ihminen haluan olla ja mitä haluaisi muuttaa. Joulumieltä tuo se, että pystyy ilahduttamaan ja auttamaan muita. Se on myös ajatukseni yrittäjänä, sillä oman menestymiseni kautta pystyn auttamaan myös muita enemmän. Tämä tunne on vahvistunut vuosi vuodelta ja sitä haluan tulevaisuudessa tehdä enemmän omien resurssieni lisääntyessä.

Tapoja auttamiseen on monia ja se lähtee tietenkin ihan jo siitä, että auttaa lähellä oleviaan. Antaa aikaa ja läsnäoloa rakkaimmilleen, kertoo heille kuinka tärkeitä he ovat ja jättää turhat kiukuttelut ym. pois. Jo yksi puhelukin voi olla monelle suuri juttu – oma isoisäni on ollut hetken jo sairaalassa ja on niin mielettömän ihanaa kuulla hänen aito ilonsa hänelle soittaessa. Pieni teko itseltä, mutta voi merkitä toiselle todella paljon. Ja merkitsee se kyllä itsellenikin. Hän on yksi positiivisimmista ja lämpimimmistä ihmisistä kenet tiedän ja onneksi saimme viettää hänen 80 -vuotis päiviään tänä syksynä yhdessä suvun kanssa hänen ollessa terveenä. Tilanne ei ole tällä hetkellä akuutti, mutta kyllä se silti huolta nostaa. Vaikka asumme kaukana, olemme varsinkin lapsuudessa olleet paljon tekemisissä ja edelleenkin aina mahdollisuuksien mukaan.

Joulufiilistä on noin muuten täällä joutunut hieman metsästämään eilisen reissulta kotiinpaluun jäljiltä. Tämä on minulle hieman omituinen tilanne, sillä olen juuri se tyyppi, joka kuuntelee joululauluja jo marraskuun alusta saakka. 🙂

Eilen oli niin pihalla yölennon jälkeen ja puolikuntoisen olon vuoksi ettei tuntunut yhtään joululta, mutta onneksi joulumieltä on saanut tänään kerätyksi kotona oleskelun, joululaulujen ja lahjojen paketoinnin muodossa. Tänä vuonna lahjoja ei ole ollut juurikaan paketoitavana, sillä oman perheen kanssa sovimme ettemme osta lahjoja tänä vuonna. Kukaan ei kokenut tarvitsevansa mitään ja ne rahat voi käyttää johonkin omaan, esimerkiksi matkoille. Jotain pientä halusin silti antaa, sillä lahjojen antaminen ja toisten ilahduttaminen lämmittää omaa mieltä  – jos todella löytää jotain sellaista, mistä lahjan saaja varmasti pitää. Viime vuosina sellainen lahjojen ostaminen vain koska ’pitää’ on todella ahdistanut ja sitä pyrkinyt välttämään. Tänä vuonna voi kyllä sanoa onnistuneensa ja olen lahjojen ostamisen sijaan lahjoittanut rahaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Fiilikset joulusta onkin välillä hieman ristiriitaiset, sillä vaikka rakastan sitä tunnelman ja siihen liittyvien asioiden vuoksi (yhdessäolo, toisten muistaminen, musiikki, ruoka, perinteet), niin se on myös nykyään todella kaupallinen kulutusjuhla. Onneksi suuntaus on selvästi siinä, että ihmiset alkavat arvostamaan enemmän aineettomia lahjoja ja muistavat myös auttaa vähäosaisempia. Sydäntä on kyllä lämmittänyt erittäin paljon myös se, kun monet vaikuttajat ovat muistuttaneet hyvän tekemisestä jos vain siihen pystyy! Ja kuten jo sanoin, niin se auttaminen ei tarkoita todellakaan pelkästään rahaa tai edes mitään tavaraa/ ruokaa jne., vaan myös toisten muistamista, puhelua, mukavia sanoja tai vaikka oman ajan/ avun tarjoamista.

TÄRKEINTÄ ON OLLA LÄSNÄ JA VÄLITTÄÄ

Annetaan aikaa ja läsnäoloa läheisillemme ja varsinkin perheen pienimmille. Itseäni harmittaa, kun veljen lapset, velipuoleni ja kummityttö asuvat kaukana, mutta toivottavasti ehdin näkemään kaikkia joulunaikana. <3 Ja hieman haikeaa on myös se, että äiti ja sisko on joulun reissussa, mutta onneksi heitä näen muuten paljon ja olemme puhelimitse lähes päivittäin yhteydessä.

Ja vielä ajatus lasten lahjoista, josta Peipon Laura kirjoitti todella hyvän tekstin. Jos itse miettii mitä muistaa omista lapsuusjouluista, niin se ei ainakaan ole mitkään lahjat vaan nimenomaan yhdessäolo. Vanhempieni, sisarusteni ja sukulaisteni läsnäolo, yhteiset ruokailut, haudalla käynnit, kuusen koristelut, joululaulut, joulupukin kuumalinja ja suklaan syöminen. Piti ihan miettiä, että muistanko yhtään joululahjaa lapsuudesta vaikka ne silloin olivatkin niin tärkeitä ? Ja näin nopeasti ajateltuna – en muista kuin yhden, babyborn -nuken, jota olin niin kovasti toivonut ja se varmasti olikin tärkein leluni monta vuotta.

Ja en tällä tekstillä tosiaankaan halua syyllistää ketään tai sanoa etteikö lahjoja kannattaisi ostaa – niitä on kiva antaa ja saadakin, mutta hyvä aika pohtia sitä, mikä on oikeasti tärkeää ja millaisia lahjoja hankkii. Me pystymme myös omilla valinnoilla auttamaan kotimaisia yrittäjiä ja mahdollisesti jollain ostoksella jopa pelastaa toisen joulun.

Kuvat: Anne Barck

Jos kuitenkin mietit vielä jotain avun tarjoamista / lahjoittamista, niin tässä muutama paikka joihin ehtii ennen joulua apua tarjoamaan.

Wolt :in kautta pystyi ostamaan jouluaterioita vähävaraiselle perheelle, joka on nyt sulkeutunut, mutta jouluaattoon saakka siellä voi ostaa joululahjaksi 10-euroisia, jotka menevät suoraan Hope ry:lle ja ne käytetään vuoden 2018 aikana ruoka-apuun vähävaraisille perheille.

Joulupata keräykset ovat auki myös vielä 23.12. saakka ja niistä löydät lisätietoa täältä (näkee lähimmän joulupadan tai voi lahjoittaa myös suoraan netin kautta).

Punaisella Ristillä on Hyvä Joulumieli -keräys, jossa yhdessä MLL:n kanssa annetaan 30 000 vähävaraiselle lahjakortti jouluruokaa varten. Lisätiedot ja nettilahjoitus täältä.

Pelastakaa Lapset Ry:n joulukeräyksessä on erikseen lahjoitusosio yrityksille ja yksityishenkilöille sekä mahdollisuus ostaa aineettomia lahjoja Toivekaupasta, josta myös osa rahasta menee keräykseen köyhien lasten avustamiseksi esimerkiksi opintojen mahdollistamisessa. Itse toimin täällä kuukausilahjoittana.

Kotimaanapu -sivuilta löytyy suoraan eri kohteita / anonyymejä henkilöitä, kenen tarpeisiin voi lahjoittaa. Esimerkiksi mahdollistaa lapsen harrastuksen tai auttaa sairaudesta kärsivää perhettä. Täältä.

Toisten ajatteleminen / auttaminen ei tietenkään pitäisi rajoittua vain jouluun tai ystävänpäivään, mutta kaikki hyvät ajatukset ja teot ovat kotiinpäin. Jostain se pitää aloittaa ja eikä tarvitse potea huonoa omaatuntoa jos ei tänä vuonna siihen pysty. Ja kuten jo sanoin, niin hyvä paikka aloittaa on ihan siitä omasta lähipiiristä.

Näihin ajatuksiin, kolme yötä jouluun on (ja kaksi omiin synttäreihin!)
Eevsku

 

//
Edellinen teksti: Reissusta paluu – Dubai part 1
Seuraa myös:
Instagram
Facebook
Youtube
Snapchat: eevsku
Nettivalmennukset
Total
42
Shares

3 kommenttia

  1. Ihana kirjoitus. Olen itse vuosia jo ollut ostamatta lahjoja kenellekään. Tänä vuonna tein kummilapsille itse joulukalenterit, mikä sisälsi erilaisia tehtäviä päivittäin. Olen joka vuosi sen sijaan joululahjana itseltä muille lahjoittanut johonkin hyväntekeväisyyteen ja se on aina ollut lapsiin liittyvä. Tänä vuonna tein äsken lahjoituksen vanhuksille, kiitos sinun linkeistä. Hyvää joulua ja älä liikaa ressaa siitä että olet ollut kipeä, jokaisen roppa tarvitsee välillä totaalilepoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*