fbpx


*Kaupallinen yhteistyö Hämeen ammattikorkeakoulu

Omista virallisista opiskeluvuosista on nyt jo hetki kulunut aikaa, tai no, itseasiassa tuntuu, että siitä olisi pidempi aika kuin oikeasti onkaan. Nimittäin valmistuinhan vasta lopulta viime vuonna AMK sta (kohta voi tosin sanoa, että kaksi vuotta sitten :’D). Opiskeluajat ovat hyvin mielessä tai varsinkin viime vuoden puristus, kun valmistauduin kilpailuihin ja tein töitä yrittäjänä samaan aikaan. Tämä ei kuitenkaan ollut minulle mitenkään kovin ”epänormaalia”, sillä olen tottunut tekemään montaa juttua yhtä aikaa. On ollut ”pakko”. Pakko jos olen halunnut päästä elämässä eteenpäin ja samalla kuitenkin tehdä mitä haluan. Onhan se välillä ollut rankkaa, mutta toisaalta olen ylpeä siitä, että olen pystynyt hoitamaan monta asiaa loppuun samanaikaisesti ja kuitenkin ihan kiitettävästi. Olen aina ollut opiskellessani kilpaurheilija ja tehnyt myös lukiosta saakka töitä opintojen ja urheilun ohella. Yrittäjänä aloitin 2013 ja kilpauran sekä yrittäjyyden vuoksi jouduin pitämään opinnoista taukoa 2014 ja 2015.

Tässä tekstissä kerron Hämeen ammattikorkeakoulusta, eli HAMK sta ja heidän opiskelumahdollisuuksistaan sekä erityisesti myös monimuoto-opiskelun mahdollisuuksista, hyvinvoinnin huomioimisesta ja oppimisympäristöistä. Koska en itse ole HAMK ssa opiskellut, näistä asioista olen kysellyt kahdelta HAMK n opiskelijalta; Veralta (liiketalouden opiskelija) ja Lauralta (metsätalouden opiskelija). Ja kuten tulette haastatteluista huomaamaan, en ole tosiaan ainoa, joka tekee montaa juttua yhtäaikaa!

HAMK Q&A – VERA JA LAURA

Vera ja Laura opiskelevat eri alaa ja suorittavat myös opintojaan eri tavoin, sillä Vera on ns. monimuoto -opiskelija kun taas Laura opiskelee lähiopinnoissa. HAMK ssa onkin mahdollista valita, millä tavalla opintonsa suorittaa, eli jos esimerkiksi töiden tai urheilun vuoksi ei voi osallistua lähiopintoihin, niin voi valita monimuoto -opinnnot ja tehdä niitä sekä etänä, että verkossa.

Vapaa-ajan, urheilun ja opintojen yhdistäminen: Vera, liiketalouden opiskelija / Hämeenlinnan Visamäen kampus

Veran jalkapallojoukkue SM- voittotunnelmissa

Vera opiskelee tällä hetkellä toista vuotta liiketalouden linjalla tradenomiksi ja pelaa jalkapalloa Naisten Liigassa, Hongan Naisissa Espoossa (Suomen mestareita parin kuukauden takaa – ONNEA!). Treenejä hänellä on viikossa vuodenajasta riippuen 4-8 ja lisäksi tykkää liikkua treenien ulkopuolellakin jos vain aikaa jää.

Kuinka onnistuu urheilun, opintojen ja töiden yhdistäminen? Mikä on monimuoto-opiskelussa haastavinta?

Vera kertoo, että se onnistuu kyllä, mutta vaatii toki suunnitelmallisuutta. Onneksi HAMK mahdollistaa sen hyvin tarjoamalla verkko- ja etäopintoja. Hän kuitenkin tunnustaa, että välillä tulee rankkoja jaksoja, jos sekä urheilussa, että opinnoissa on menossa tiukempi jakso. Tähän lisäksi Vera tekee etätöitä isännöintitoimistossa. Haastavinta monimuoto-opiskeluissa on se, että siinä tarvitaan paljon itseohjautuvuutta, sillä opintojen tekeminen on vain itsestään kiinni.

Minusta tämä on hyvä asia, sillä näitä taitoja tarvitaan myös tulevaisuudessa työelämässä, josta tulee paljon enemmän yrittäjälähtöistä! Tällainen opiskelu sopii varmasti hyvin urheilijalle, joka on tottunut muutenkin tekemään töitä asioiden eteen.

Vera kertoo myös, että arvostaa paljon sitä, että HAMK ssa on hyvät mahdollisuudet liikkumiseen, esimerkiksi kampuksella oleva kuntosali, jolla hän tosin ehti käymään vain ensimmäisen vuoden aikana muutamia kertoja. Veran aikataulut kuulostavat aika tiukalta yhdistäen kilpaurheilun, opinnot ja työn, mutta kuten itsekin tiedän, niin hyvällä suunnittelulla se on mahdollista. Tällainen kombo vaatii kyllä tosiaankin paljon itseohjautuvuutta, mutta aika usein sitä löytyy urheilijalta, jolla on muutenkin sisäistä paloa omaan uraansa!

Työelämälähtöinen opiskelu luonnon keskellä: Laura, metsätalouden opiskelija / Evon kampus

Laura opiskelee metsätaloutta kolmatta vuotta ja kertoo valinneen alan, sillä on ollut kiinnostunut metsästä ja luonnosta lapsesta saakka. Hänen vanhempansa omistavat metsää, joka on ympäröinyt heidän perheensä maatilaa. Luonto sekä metsät ovat siis olleet suuressa roolissa aina ja metsätalous on tullut tutuksi jo nuorena. Laura on valmistunut jo luonto-ohjaajaksi 2015, mutta haki Evolle hänen työssäoppimisen ohjaajan suosituksesta. Eikä ole katunut päivääkään!

Joustava ja työelämälähtöinen opiskelu

Laura kertoo, että kurssit ovat olleet erittäin työelämälähtöisiä ja asioita on opiskeltu usein jonkin yrityksen toiminnan kautta. Vaikka opinnot voisi suorittaa monimuotoisesti, on hän halunnut tehdä niitä lähiopintoina. Kuitenkin nyt tehdessään opinnäytetyötä on hän ollut paljon poissa tehdessään siihen liittyviä maastotöitä opinnäytetyötään varten. Hän on suunnitellut valmistuvansa 2018.

Evo opiskelupaikkana ja luonto sekä metsät ympärillä

Laura viihtyy hyvin kampuksella ja erityisesti siksi, että saa asua siellä yhdessä koiransa Tytin kanssa. Evolla onkin erikseen Koiratalo, joka on koiran omistajille tarkoitettu asuntola. Kampus on pieni ja sekä opiskelijat, että opettajat tuntevat hyvin toisensa. Laura kertoo myös, että kokee voivansa keskustelevansa opettajien ja muun henkilökunnan kanssa kaikesta maan ja taivaan väliltä. Evon opetusmetsä on aivan asuntoloiden ulkopuolella ja helpottaa niin opiskelua, koiran ulkoiluttamista kuin yleistä viihtyvyyttäkin. Koiran mukaan ottaminen on myös sallittua maasto-opetuksessa.

Lauran Tytti -koira ja Evon luontoa

Yrittäjyyden opettelua ja aktiivinen vapaa-aika

Evolla on mahdollisuus kuulua myös metsäosuuskuntaan, jossa pääsee harjoittelemaan yrittäjyyttä ja oikean yrityksen pyörittämistä. Laura on hyödyntänyt tämän mahdollisuuden ja ollut mukana hallituksessa nyt vuoden ajan vaikka sanookin hypänneensä täysin oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Mikä onkin fiksua, jos haluaa kehittyä!

Vapaa-aikana on mahdollista harrastaa monipuolisesti niin luonnossa kuin myös sisätiloissa. Käytössä on mm. sulkapallokenttä, kuntosali, sähly ja uintimahdollisuus sekä ampumarata. Evon upeissa metsissä harrastetaan myös retkeilyä ja vaeltamista ja suosituksi on Lauran mukaan noussut myös viime kesänä rakennettu sauna opiskelijoille.

Kuulostaapa Evo kivalta paikalta! Jos nykytutkimuksia katsoo, niin evolaisilla on varmasti paljon pienemmät stressitasot kuin keskitason opiskelijalla metsän vuoksi. 🙂

Kuvat: Saskia Petäjä

Kiitos paljon haastatteluista Veralle ja Lauralle!

Näistä sai minusta hyvää kuvaa siitä, millaista voi esimerkiksi olla opiskelu Hämeen ammattikorkeakoulussa. Heillä on toki myös monia muita kampuksia ja opintolinjoja, jotka kaikki löydät HAMK -nettisivuilta.

Onko sinulla opiskelupaikka hakusessa?

Itselleni tulee aina tasaisin väliajoin olo, että tekisi mieli opiskella taas lisää, mutta jos hetken aikaa keskittyisi pääosin ”vain” urheiluun ja yrittäjyyteen. 😉

Kivaa viikon alkua kaikille!
Eevsku

//

Edellinen teksti: STARTTI TASAN KUUKAUDEN PÄÄSTÄ

//

Seuraa myös:

Instagram

Facebook

Youtube

Snapchat: eevsku

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*