fbpx

Tämä kevät on hyvin erilainen – meille kaikille, ainakin jollain tapaa. Voin ainakin itse sanoa eläneeni ehkäpä elämäni tapahtumarikkaimmat 5 kuukautta. MM-kisat, voitto, sen jälkeinen huuma, juhlinta & lomailu, joulut, uv, Balille joogaopekouluun ja vielä kuukausi reissua päälle, jonka lopulla nappasin paikallisen rajun ruokamyrkytyksen itselleni, palasin Suomeen ja aloin järjestelemään koko vuotta sekä töitäni urheilu-uran jäljiltä – kunnes melkein kaikki suunnitelmat peruuntuivat. Niinkuin melkein kaikilla.

Meinasin jäädä Balille

Vain pari päivää ennen tuota ruokamyrkytystä olin päättänyt, että tulen takaisin Suomeen, koska intuitioni sanoi – mene kotiin. Pohdin nimittäin jo tammikuun lopulta saakka, että jäisinkin reissuun pidemmäksi aikaa. Balille sekä mahdollisesti pistäytymään myös Ausseissa, joka olisi ollut helppo ja nopea tsekata Balilta käsin. Olisin halunnut käydä pari kurssia lisää Balilla ja käydä myös ammatillisessa mielessä tutkimassa Australiaa. Toki myös ihailemassa luontoa 🙂 Mutta jostain syystä tunsin, että vaikka ’olisi ollut täydellinen aika jäädä’, oli minun tultava kotiin. Ja halusin kotiin – monestakin syystä. Ja nyt toki näiden muutamien viikkojen ajan olen tiennyt entistä vahvemmin miksi minun piti tulla kotiin. Tällä hetkellä yksin reissussa ei välttämättä (todellakaan) olisi ollut sellaista, mitä olisin siltä lähtenyt hakemaan.

Tajusin myös entistä vahvemmin kotiin palatessa, että rakastan Suomea. Bali oli upea ja ihana – en vaihtaisi tuota kokemusta mihinkään ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Eikä se varmasti ollut viimeinen reissuni tai kurssini ulkomailla, mutta silti – paikkani on täällä. Ainakin nyt.

Rakastan Suomen luontoa. Raikasta ilmaa, metsää, puhtautta, väljyyttä, hiljaisuutta. Täällä on tietty selkeys ja rauha. Kaipasin myös pari kuukautta Balilla ollessani luonnon ja raikkaan ilman lisäksi todella paljon kävelemistä tai pyöräilyä paikasta toiseen. Sitä muistaa arvostaa taas yksinkertaisia asioita enemmän.

Mikä on muuttunut?

Toki kaipasin myös paljon rakkaitani, mutta tuolla Balilla oli niin rakkaudellinen ympäristö, että oli kyllä rakastettu ja kotoisa olo aikalailla koko ajan. Jos jotain halusin ehdottomasti tuoda Balilta mukanani, oli se upea energia mitä siellä oli. Vitsi, kun jokainen saisi sen kokea. Ja se onkin nyt oma missioni, löytää ja nostaa sitä itsessäni esille ja tuoda sitä entistä enemmän ympärilleni.

Onneksi Bali ja sen energia on monella tapaa läsnä. Sehän on tietyllä tapaa joka tapauksessa läsnä itsessä, kun vain siihen lähteeseen pääsee käsiksi. Tietty ympäristö toki sitä voi vahvistaa ja sen ylläpito ja löytäminen helpottuu. Täällä joutuu tekemään paljon enemmän töitä sen eteen, että se ’taika’ löytyy. Mutta olen valmis tekemään sitä työtä, että nostan sen pintaan, päivä toisensa jälkeen ja välillä se vaatii paljon enemmän työtä.

Olen muuttunut paljon viimeisten kuukausien aikana ja toisaalta taas en. Tämä kaikki on aina ollut minussa ja olen käyttänyt näitä työkaluja saavuttaakseni omia unelmiani – enemmän kuin mitä olen tuonut edes esille. Meditaatiota, hengitysharjoituksia, mielikuvaharjoituksia, joogaa, luontoyhteyttä, tunnetyöskentelyä, kehoterapiaa… Kyse ei oikeasti ole mistään kovin erikoisesta vaan ennen kaikkea yhteyden löytämisestä ja oman voiman käytöstä. Osalle se saattaa näyttäytyä sillä, että olisin muuttunut, mutta oikeasti olen kyllä ollut tälläinen aina. Nyt olen vain päästänyt enemmän sitä tiettyä energiaa ulos itsestäni, näkyväksi myös muille.

Haasteista oppia ja voimaa

Ja tällä kaikella on nyt juuri niin paljon merkitystä. Onneksi olin siellä joogaopettajakoulutuksessa tammikuussa. Onneksi vedin viime vuonna urani loppuun. Onneksi olen juuri nyt tässä, juuri siinä missä pitää. Vaikka onkin hetkiä, kun mietin, mikä tarkoitukseni tai tavoitteeni elämässä nyt urheilu-uran jälkeen on?

Tämä poikkeustilanne on meille jokaiselle erilainen. On erilaisia tilanteita ja osalle tämä on helpompaa kuin toisille. Mutta tuskaa ja haasteita elämässä on aina. Elämässä on myös kuolemaa, sairauksia, taloushaasteita ja läheisen menettämistä muulloinkin kuin nyt. Itse olen kokenut noita kaikkia sekä muitakin elämän haasteita – ja osa on kokenut paljon enemmän, osa vähemmän. Omaa tarinaa ei kannata verrata muihin tai keskittyä siihen, mikä on nyt huonosti. On okei tuntea surua, tuskaa, ahdistusta ja mitä ikinä – mutta sitten on jatkettava eteenpäin. On mietittävä ratkaisuja ja on alettava toimimaan, askel kerrallaan.

Itse olen saanut voimaa ja työkaluja nimenomaan niistä elämän haastavista vaiheista ja siitä, että ne on hyväksynyt ja mennyt niistä eteenpäin. Siksi uskon tämänkin tilanteen olevan minulle vain ”yksi haastava vaihe muiden joukossa” vaikka tämä onkin poikkeuksellinen ja tuo mukanaan paljon epävarmuutta. Mutta epävarmaahan elämässä on tietyllä tapaa aina kaikki. Ainoa varma asia on muutos.

Millaisia työkaluja omaan arkeen voisi nyt sisällyttää?

Olette varmaan täynnä kaikenlaisia karanteeniohjeita, mutta tässä nyt niitä omia työkaluja, joita olen käyttänyt jo aiemmin elämän haastavissa tilanteissa sekä etenkin nyt:

 • Laadukas uni – unirutiinit kuntoon
 • Rutiinit ylipäänsä, mutta keskittyisin erityisesti aamu- ja iltarutiineihin
 • Liikkuminen – oli se sitten juoksemista, joogaa, metsässä kävelyä, kotona tanssimista tai lasten kanssa leikkimistä
 • Ravinto – rakenna jotain rutiineja myös tähän ja valitse ruokaa, josta sinulle tulee hyvä olo ja joka rakentaa sinusta vahvempaa. Ole joustava
 • Omien tunteiden kohtaaminen – etenkin niiden haastavampien – opettelee olemaan niiden kanssa ja luottamaan siihen, että parempi hetki tulee
 • Tunteiden purkaminen – liikkeen, puhumisen, hengittämisen, luonnon, itkemisen, kirjoittamisen, musiikin… kautta. Jos mahdollista niin jotain muuta kuin ruokaa, somea, päihteitä jne
 • Armollisuus itselle ja lepäämisen tai toimettomuuden salliminen – kuitenkin jossain kohtaa on myös alettava vain tekemään asioita vaikka ne ei tuntuisi hyvältä – pelkkä lamaantuminen ei pitkässä juoksussa auta
 • Syvään hengitys ja hengitystekniikoiden harjoittelu, meditaatio, tylsyyden ja hiljaisuuden kanssa opettelu
 • Luonto. Luonto auttaa aina – mene metsään tai veden äärelle joka päivä jos mahdollista
 • Katso millaisella energialla ja ihmisillä olet itsesi ympäröinyt – voitko valita jotain toisin? Somessa on ainakin helppo valita ketä seuraa
 • Vältä uutisten ja somen turhaa selailua, etenkin jos huomaat, että se aiheuttaa ahdistusta
Kuvat otettu Ohmygoodness -kahvilassa, kun se vielä oli auki. Mutta ei hätää, nyt voit tilata heidän reseptikirjansa ja tehdä näitä ihania terveellisiä herkkuja myös kotona! Tai helsinkiläisenä onnistuu viikonlopuksi brunssikassin tilaaminen kotiovelle <3 Täältä. Kuvista kiitos Oskari Ranta

Omakaan energia tai fiilis ei ole ollut todellakaan koko ajan korkealla. Osaksi vaikuttaa tämä tilanne – tunnen ihmisten ahdistusta, väsymystä, huolta, pelkoa.. Mutta ei se ole pelkästään sitä – syitä on aina monia ja meillä on huonoja päiviä ilman erikoistilannettakin. Se on hyvä muistaa. Se oli yksi oppi myös kisaprepeiltä, kun oli todella vaikeita päiviä ja tuntui, että mistään ei tule mitään – niitä päiviä on ilman niitä haastavia olosuhteitakin. Vaikka ihan kaikki olisi hyvin. Ja sellaista tilannetta voi odottaa koko elämän – ehkä sellainen tulee, hetkeksi. Mutta sekin on vain hetki. Aina on jotain – hyvää ja huonoa. Itse voi päättää, mihin keskittyy ja jos se ei nyt onnistu, voi sitä onneksi harjoitella.

Suosittelen lämpimästi joogaa, meditaatiota, ohjattuja hengitysharjoituksia ja kiitollisuusharjoittelua. Aloita edes jostain ja vaikka et jaksaisi tehdä niitä joka päivä tai edes joka päivä – aloita aina uudelleen. Lupaan, että se palkitsee! Ilmaiseksi ohjattuja löytyy vaikka mistä ja toki myös voi ostaa omalta suosikkiohjaajalta nyt jotain tukeakseen heidän työtään, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Hyvin edullisesti laadukasta joogaa löydät mm. Ohmygoodness:ilta (ig: ohmygoodness) , Mallu Laineelta (ig: mallulaineyoga) ja Pranama Helsingiltä (ig:pranamakallio).

Piti ensin kirjoittaa jotain tämän kevään muutoksista omissa työkuvioissa, mutta ulos tuli nyt tälläistä. Toivottavasti aistit näiden sanojen takaa sen lämmön, jolla niitä kirjoitin. En väheksy kenenkään haasteita, päinvastoin. Pidän itsestäni huolta, jotta minusta olisi enemmän apua myös muille.

Samalla lämmöllä tein myös tänään podcastin (tämän tekstin kirjoitin pari päivää sitten) ja sen voit kuunnella tästä. Löytyy myös Spotifysta (Eevsku Podcast).


Lähetän sinulle haleja ja terveitä, hyvinvoivia päiviä! Kaikki järjestyy, kaikki on hyvin.

Eevsku


Eevsku Training ONLINE -treenipäivä on pääsiäislauantaina 11.4. klo 10-13 ! Sinne pääset hankkimaan paikkasi tästä. Tämä sopii kaikille ja erityisesti sinulle, joka kaipaisit vähän ekstramotivaatiota näihin päiviin.


MORE ABOUT ME 

ONLINE COACHING / valmennukset

Instagram

Facebook

Youtube

Podcast

Tiktok: eevskuu

Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*