Raskauskuulumisia ja Ensimmäinen Kolmannes

hyvinvointi odotus raskaus raskaus ja liikunta raskausaika äitiys Nov 27, 2023
 Huom! Tämä on vanha teksti, joka on julkaistu alunperin vanhassa blogissani 11.5.2022.

Kuulumisia

Olen pohtinut muotoa jakaa ajatuksia raskaudesta ja blogi tuntui itselleni tässä kohtaa luonnollisimmalta. Vaikka en enää niin ahkerasti blogia kirjoita kuin aiemmin (olen aloittanut tämän yli 10 vuotta sitten), niin kirjoittaminen on silti minulle tärkeä keino purkaa ajatuksia ja ilmaista itseäni. Kirjoittamista tulee tehtyä nykyään enemmän itselle, sekä instagramin puolella. Kirjoitan myös paljon valmennuksiini, mutta toki tulee tuotettua myös muuta sisältöä, videota, ääntä.

Nyt kuitenkin jälleen täällä!

Äänitin myös pari viikkoa sitten pitkästä aikaa (eka kahteen vuoteen) uuden podcast -jakson, jossa avaan ajatuksiani viimeisen 2,5 vuoden aikaisista muutoksista elämässäni. Elämään on tosiaan mahtunut paljon muutoksia tuossa ajassa – urheilu-uran lopettaminen, joogaopettajakoulutus, ero, rakastuminen ja uusi parisuhde, koiranpentu, muutto Lappiin, Selviytyjät -kuvaukset ja nyt raskaus. (edit: podcast -jakso ei kuunneltavissa)

Kevät on edennyt pitkälle vaikka täällä pohjoisessa lunta on vielä maassa. Tämä aika vuodesta (toukokuu) ei yleisesti ottaen ole pohjoisen kauneinta aikaa. Ulkona on aika harmaata ja lunta on vielä luonnossa, mikään ei kuki. Toukokuun lopulla alkaa luonto heräämään ja taas kesäkuu on upeaa aikaa! Silloin ei ole vielä liian kuuma, tai paljoa hyttysiä, mutta aurinko paistaa vuorokauden ympäri ja luonto on kauneimmillaan. Sitä ja kesän retkiä odotan!

Ennen kesän retkiä meillä on kuitenkin vielä reissu etelään tiedossa – asioiden hoitamista, parit häät, vauvalle tarvikkeiden hankintaa (💛) sekä myös ihan lomaa.

 

Raskaus ja ensimmäinen kolmannes

Tällä hetkellä mennään jo viikolla 21, mutta ajattelin avata tähän enemmän ajatuksia raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta ja ylipäänsä ajatuksia raskauteen liittyen.

Pidin instagramin puolella Q&A:n raskauden julkaisun jälkeen (pari kk sitten) ja sain valtavan määrän kysymyksiä – sekä onnitteluja. Kiitos niistä kaikista!

Vastailen tässä yleisesti eniten kysyittyihin aiheisiin sekä lisäksi joihinkin kysymyksiin, joihin en vielä instagramissa vastannut. Instagramin Q&A:n löydät profiilini kohokohdasta (@eevsku).

 

OLIKO RASKAUS TOIVOTTU JA KUINKA PÄÄTETTIIN SIITÄ?

Kyllä, raskaus oli todella toivottu. Olen aina ajatellut, että haluaisin lapsia ja olla äiti, se on ollut selkeää. Urheilu-uralla ajatus oli sivussa, mutta alkoi nousta vahvemmin esiin uran loppuvaiheilla sekä etenkin lopetettuani. En kuitenkaan halunnut kiirehtiä vaan itselleni oli ensin tärkeintä rakentaa vahva ja toimiva parisuhde, jossa toiveet kohtaavat – niin lapsesta kuin muutenkin elämästä, parisuhteesta ja tulevaisuudesta.

Tapasin nykyisen puolisoni kesällä 2020 (sattumalta, joka tuntui kohtalolta) ja puhuttiin heti siitä, kuinka molemmilla olisi toiveena perhe. Haluttiin kuitenkin ensin tutustua kunnolla, asettua kaikkien isojen muutosten jälkeen Lappiin sekä itselläni oli vielä “viimeinen projekti” eli selviytyjät -kuvaukset. Ajattelin sinne lähdöstä luvattuani, että haluan vielä tehdä tämän ennen mahdollista raskautta ja äitiyttä.

Selviytyjät oli hieno, mutta myös raskas kokemus ja fyysisesti meni palautumiseen noin puoli vuotta, että hormonitoiminta palautui täysin ja tuntui, että jaksaa taas enemmän. Hieman jännitti, että kauan keholla kestää palautua, ja kun alla oli jo pitkä urheilutausta, jolloin keho oli myös ollut kovilla. Mutta toisaalta luotin ja luotan kehooni – sillä on ihan mieletön kykyä palautua vaikka ja mistä! Jos antaa mahdollisuuden, luottaa ja tukee parhaalla mahdollisella tavalla.

Oma ajatukseni oli jo pitkään ennen raskautumista sen mahdollistamisessa ja koitin keskittyä monella tavalla asioihin, jotka sitä edesauttaisivat – ravinto, liikunta, lepo, mielen työkalut. Kehon ja mielen tukeminen. Tärkeintä on ollut itselleni se, että olen antanut kehon ja mielen levätä tarpeeksi, ravinnut monipuolisesti, antanut luvan pehmentyä ja antautua uuteen elämänvaiheeseen sekä valmistautua henkisesti jo tähän kaikkeen. Minulle se on ollut luontainen vaihe tätä kaikkea eikä ole tarvinnut puskea missään kohtaa.

Toki valtava tekijä on myös parisuhde – sellainen, jossa on hyvä olla. Turvallinen, rakastava, tukeva, parantava. Kaikesta voi puhua ja ollaan samalla aaltopituudella. Se, että voi olla täysin sitä mitä on – hyvine ja huonoine puolineen. Paljon läheisyyttä ja rakkautta. Mietin joskus, että uskallanko edes toivoa kaikkea tällaista. Onneksi uskalsin.

Raskauduin lopulta helposti ja nopeammin, kuin osasin odottaa. Vaikka toki siinä vaiheessa, kun ajatukselle avautui, oli tietenkin valmis vastaanottamaan. Aika oli täysin oikea ja kaikki on tuntunut menevän niin luonnollisesti, omalla painollaan.

Tiedän, ettei raskautuminen ole kaikille yksinkertaista, helppoa tai edes mahdollista. Omat pelot nousi pintaan tämän suhteen myös mitä lähemmäs toive raskaudesta alkoi tulla sekä niitä oli tietenkin myös raskauden alussa. Uskon tämän olevan aika luontainen prosessi. Lähetän lämpöä kaikille raskautta toivoville ja halusin kuitenkin jakaa oman kokemukseni – vastaavat toivat hyvää mieltä itselleni silloin, kun tuntui kuulevan enemmän sitä, kuinka raskautuminen on nykyään niin valtava haaste. Mutta jokaisella on oma matka ja prosessinsa.

 

MIKÄ RASKAUDESSA ON YLLÄTTÄNYT?

Tavallaan monet tuntemukset, mutta toisaalta ei oikeastaan mikään. Tämä on ollut juuri sellaista, mitä olin ajatellutkin. Alkuun raskautta ei oikeastaan huomannut muuten kuin rintojen turvotuksesta, sen jälkeen seurasi muutaman viikon etova olo, jonka jälkeen vatsa alkoi pikkuhiljaa näkymään. Oli myös ihmeellisiä ruokahimoja, kuten paahtoleipä tomaatilla (en ole syönyt vuosiin kotona paahtoleipää, mutta nyt sitä oli saatava!) tai kaikki pastaruoat ja hedelmät. Eli siis alkuun oli aika hiilihydraattipitoinen ruokavalio, mutta se myös tuntui parhaalle. Pieniä määriä 2-3 tunnin välein ja aina helppoa välipalaa mukana, niin huono olo ei yltynyt niin suureksi. Etova olo loppui toisen kolmanneksen alussa.

Uutta on toki ollut paljon ja etenkin nyt, kun vatsa on jo kasvanut selkeästi (vko 22, alkoi näkymään vko 13/14 eteenpäin) ja se vaikuttaa esimerkiksi coren pitoon. Se on päässyt yllättämään, kun en ollut etukäteen miettinyt miten työtäni jatkan jos tulisin raskaaksi. Toki pystyn suurimman osan tekemään silti, mutta raskaus vaikuttaa kuitenkin treeni-ja joogaohjauksiin jonkin verran. Lisäksi täytyy yrittäjänä miettiä, miten haluaa syksyllä asioiden olevan, kun vauva saapuu! Näiden eteen olenkin nyt tehnyt töitä.

Mutta kokonaisuudessaan tämä on ollut ihanaa aikaa, koska olen niin kiitollinen tästä mitä saan ja saadaan kokea! En pidä hetkeäkään itsestäänselvyytenä.

 

MILLOIN/ MISTÄ TIESITTE OLEVAN VALMIITA VAUVAN TULOON?

Se oli tosiaan molempien toive, josta puhuttiin heti tavattuamme. Usein sanotaan, ettei ole oikeaa hetkeä, mutta meille hetki on nyt niin oikea kuin meille vain voi olla. Ollaan hyvässä paikassa omissa elämissämme – niin henkisesti kuin fyysisesti, rakastetaan meidän kotia ja missä saadaan asua, parisuhteessa on kaikki hyvin ja voidaan puhua kaikesta, ollaan tiimi.

Lisäksi molempien urat on hyvässä kohtaa vaikka eihän yrittäjänä koskaan ole oikeaa hetkeä jäädä töistä pois. En tiedä vielä täysin miten aion tehdä äitiysloman kanssa, mutta olen onneksi maksanut yeliä sen verran, että on mahdollista jäädä lomalle halutessani. Varmasti jonkin verran pidän lomaa, fiiliksen mukaan! Haluan nauttia vauvavuodesta ja olla läsnä.

Odotan äitiyttä ja uskon olevani siihen valmis, olen ja ollaan valmiita tekemään uudelle elämänvaiheelle tilaa! Näen jo vauvan ja lapsen mukana meidän elämässä, hän on enemmän kuin tervetullut.

5-6 vuotta sitten minulla oli vaihe, kun mietin, haluanko lapsia sittenkään? Koska se vaatii kuitenkin omasta ajasta ja tietynlaisesta itsenäisyydestä/ itsekkyydestä luopumista. Mutta se vaihe ei kestänyt kauan ja nuo ajatukset kaikkosivat viimeistään urheilun lopetettuani. Ura ja omat jutut on tärkeitä, mutta olen lopulta todella perhekeskeinen.

 

MITÄ ODOTUKSIA SYNNYTYKSEN SUHTEEN?

Samaan aikaan en halua luoda mitään liian suuria odotuksia vaan antaa asioiden mennä omalla painollaan, mutta toisaalta olen kyllä valmistautunut ja aion valmistautua synnytykseen.

Näen sen mielenkiintoisena, upeana ja luonnollisena tapahtumana. Tärkeintä on tietenkin se, että asiat menevät hyvin ja lapsi on terve.

Olen jo varmaan reilun parin vuoden ajan seurannut erilaisia synnytykseen/ kotisynnytykseen/ luonnolliseen synnytykseen liittyviä instagram -tilejä sekä lukenut ja keskustellut aiheesta. Ne kiehtovat paljon ja tunnen itseni sekä kehoni niin hyvin, että tavallaan tuntuu, että voisin synnyttää missä ja milloin tahansa.

Joka tapauksessa haluan luoda luottamusta itseeni, kehooni ja synnytyksen voimaan. Meillä on matkassa mukana doula ja lisäksi olen käynyt mm. Birth to Heal sekä Saara Jämeksen hypnosynnytys -kurssia. Lisäksi joitakin kirjoja olen lukenut/ aion lukea, viimeisimpänä Parempien synnytystarinoiden kirja, joka on ollut hyvä! Ja sain juuri postissa Ihme Sisälläsi -kirjan, jossa on myös raskausajan joogaa ja synnytykseenkin omia osioita.

Olen sellainen, joka asiasta kiinnostuessaan tykkää ottaa paljon selvää ja valmistautua, mutta osaan myös päästää irti sekä antaa flown viedä. Uskon tietäväni lähempänä synnytystä, että mitä haluan. Ja minulla on turvallinen sekä luottavainen olo, koska kumppani ja doula ovat tukena sekä luotan myös itseeni ja kehooni paljon.

 

MITEN TREENIT ON MUUTTUNEET RASKAUDEN MYÖTÄ?

Ensimmäisen kolmanneksen aikana ei juuri muuten mitenkään, mutta väsymys ja etova olo n vkoilla 9-12 vähensivät kyllä liikkumista hieman. Pyrin silti ulkoilemaan, kävin pari kertaa hiihtämässä, joogasin.. Mutta lepäsin myös paljon.

Ensimmäisen kolmanneksen lopuilla vähensin coreen rasitusta aiheuttavia liikkeitä, mutta niihin ei tarvinnut hirveästi keskittyä, koska en ole treenannut “kovaa” nyt reiluun pariin vuoteen. Kehonpainoharjoittelu, jooga, ulkoilu ja hiihto sopivat hyvin raskausaikaan – oman voinnin mukaan.

Kesällä aion jatkaa ulkoilua ja joogaa, sekä haluan pyöräillä! Ja ehkä uida, katsotaan. En ole koskaan ollut mikään varsinainen vesipeto. Core -liikkeet olen muokannut raskauteen sopivaksi, eli en tee vatsarutistuksia, tiukkoja kiertoliikkeitä tai liikkeitä, joissa tulisi pitkään kovaa painetta (kuten lankut).

Olen itse opiskellut viime syksystä raskaus- ja äitiysjoogaa, joten sen kautta on myös oppinut lisää ja saanut varmuutta tekemiseen (sekä ohjaukseen). Ja lisäksi olen ottanut treenivinkkejä pilatesohjaajalta ja fyssarilta, jotka ovat erikoistuneet raskauteen/ sen jälkeiseen aikaan.

Lantionpohjan harjoittelu (sekä rentoutus!!) on tunnut tutuksi sen kautta, kun alaselän välilevyni repesi 2016. Sen jälkeisessä kuntoutuksessa tämä alue tuli ottaa huomioon ja olen sen jälkeenkin sitä tsekkauttanut ja treenauttanut. Treenaavalle on tärkeää pitää huoli nimenomaan sen alueen rentoudesta, mutta toki myös tarvittaessa aktivoinneista.

Paljon hengityksiä, rentoutta, palautumista, yhteyden luomista ja kehosta sekä uuden elämän luomisen nauttimista! Näihin haluan keskittyä ja en ota treeneistä stressiä. Hyvä pohjakunto auttaa ja toki haluan pysyä aktiivisena koko raskauden ajan jos mahdollista.

Ja ps. päälläseisonta ja käsilläseisontaa onnistuu vielä – suht helposti! Näitä ei toki suositella raskaana oleville ilman aiempaa taustaa ja osaamista.

---

Kaikki hyvin siis täällä ja voin sanoa nauttineeni ja nauttivani raskaudesta! Tottakai muuttuvan kehon kanssa täytyy välillä hieman hengitellä ja keskustella, mutta pääosin otan kaiken vastaan ilolla, lempeydellä ja rakkaudella. Luonhan uutta elämää sisälläni!

Syyskuussa päästään sitten hänet tapaamaan. Sitä odotamme kovin, mutta samalla nautitaan mielellään vielä tästä ajasta kaksin (tai kolmisin, koska Halla!). 💘

 

Onko siellä muita raskaana olevia tai jopa syksyllä synnyttäviä? Mikä fiilis sinulla on ollut raskaudesta?

Haluan vielä sanoa tähän, että niin ihania kuin kaikkien omanlaiset synnytystarinat ja kokemukset ovatkin, niin haluan vastaanottaa tällä hetkellä vain hyviä, voimauttavia kokemuksia sekä tarinoita. Tätä toivoisin myös kaikille muille raskaana oleville! 🧡

Toivon kaikkea hyvää sinulle,

Eevsku

 

Ps. Vielä ehdit liittyä mukaan Mama Flow -valmennuksen odotuslistalle, jossa valmennus aukeaa pian, 1.12.23 <3 Liity mukaan tästä.

Mama Flow on valmennus sinulle, joka olet raskaana ja haluat pitää hyvinvoinnistasi hyvää huolta - nyt ja myös postpartum -ajassa. Valmennus sisältää lempeitä jooga- ja kehonpainoharjoitteita, kirjoitustehtäviä, äänitteitä ja Eevskun vinkit hyvinvoivaan raskauteen ja postpartum aikaan.

Lisää kiinnostavia blogipostauksia:

Postpartum Jooga - Ilmainen 30 min harjoitus

Apr 14, 2024

Postpartum & Synnytyksen jälkeinen liikunta

Mar 03, 2024

Raskauden Kolmas Kolmannes & Mother's Blessing

Dec 11, 2023

Raskauden toinen kolmannes

Dec 07, 2023

meditoiva ja joogaava hyvinvointivalmentaja

Liity sähköpostilistalleni

Haluatko saada minulta inspiroivia tekstejä, valmennusuutisia ja ainutlaatuisia etuja suoraan sähköpostiisi? Hyppää mukaan ja saat myös ilmaisen Aamurutiinit -oppaan.