raskaana oleva nainen joogaa luonnossa

Parhaat Raskausajan Vinkit

parhaat vinkit raskausaikaan pur kauppa raskaus raskaus ja ravinto raskausajan lisäravinteet raskausajan ravinto raskausajan vitamiinit Jul 03, 2024

Postauksesta löydät tuotesuositteluja kaupallisessa yhteistyössä PUR -kaupan kanssa sekä alekoodin heidän verkkokauppaan.

Tämä postaus on julkaistu alunperin syyskuussa 2022.


Heti alkuun haluan sanoa, että tässä postauksessa kerrotut ovat asioita ja tuotteita, joita itse olen kokenut hyödylliseksi, mutta eivät välttämättä sovi kaikille. Pohdi, kokeile ja tee itse sinulle sopivimmat valinnat. Jos olet epävarma, kysy apua neuvolasta, äitiysfysioterapeutilta, omalta lääkäriltä tai hoitajalta. <3

Kun sain tietää omasta raskaudestani noin viikolla 6, oli pää kaiken ilon, onnen ja hämmennyksen lisäksi täynnä kysymyksiä. Mitä minun pitää ottaa huomioon ja mitä kaikkea tulen tarvitsemaan tällä raskausmatkalla?

Raskauden alkuun en tarvinnut juurikaan muuta kuin paremman huomioinnin ravinnon ja lepäämisen suhteen. Toki mietin jo monia asioita eteenpäin, etenkin synnytystä ajatellen. Minulle on ollut tärkeää valmistautua siihen, sillä vaikka ajattelen sen olevan luonnollinen tapahtuma, on kuitenkin tärkeää tietää esimerkiksi synnytyksen fysiologiaa sekä apukeinoja, joita voi käyttää sen edistämiseksi.

Kirjoitin enemmän ajatuksia viimeisestä kolmanneksesta ja raskaudesta yleisesti aiemmissa postauksissani, mutta tuon esille joitain samojakin teemoja tässä (kuten ravinto ja liikunta).

Tästä postauksesta löydät listan lemppareitani raskausajalta. Toivottavasti saat joitain vinkkejä omaan raskausaikaan ja yleiseen hyvinvointiin, joka on tärkeää sekä raskausaikana, että synnytyksen jälkeen.


 

1. RAVINTO

Ravitsemuksessa olen ottanut huomioon sen, että etenkin raskauden alussa oli syötävä heti herättyä, ettei huono olo yllättäisi. Myös välipaloja on ollut hyvä olla nopeasti saatavilla koko raskauden ajan. Aiemmin saatoin syödä vasta useamman tunnin heräämisen jälkeen tai muutenkin ruokavälit venyivät luontaisesti, mutta nyt olen syönyt selkeästi tiheämmin. Muuten ravintopuolella en ole tehnyt suuria muutoksia, koska perusta on ollut kunnossa. Olen lisännyt mukaan jotain suositeltavia ravintolisiä sekä ottanut vielä paremmin huomioon esim. raudan saantia ruokavaliossa. Mistään en ole kokenut joutuneeni luopua raskauden aikana, sillä en esimerkiksi käytä alkoholia oikeastaan ollenkaan. Raakaa lihaa/kalaa en ole syönyt ja lakua hyvin vähän ja harvoin jne. Maalaisjärjellä on menty! Olen myös kuunnellut paljon kehoani, että mitä se pyytää. Hedelmiä on tehnyt mieli entistä enemmän ja muutenkin hiilihydraatteja keho on kaivannut enemmän. Marjoja ja kasviksia pyrin aina syömään monipuolisesti.

Yleisiä juttuja, joita pidän aina tärkeänä ravitsemuksessa; suoliston hyvinvointi, monipuolisuus, ravintorikkaus, puhtaat raaka-aineet, sesonkiajattelu ja lähiruoka mahdollisuuksien mukaan. Aterioita syön itse pääosin päivittäin aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala riippuen siitä, kuinka myöhään päivällinen syödään. Raskausaikana välipaloja on ollut 1-2 päivittäin ja en ole rajoittanut itseäni millään tavalla vaan syönyt tarpeen mukaan. Valmennuksissani puhun intuitiivisesta syömisestä, jota olen toteuttanut jo vuosia. Näin koen saavani kaiken tarvitsevani ja mieliteot suuntautuvat pääosin “hyviin” juttuihin. Mutta kuten sanoin, rajoituksia ei ole ja voin syödä myös ns. normiherkkuja, jos niitä sattuu tekemään mieli tai olemaan tarjolla. En pidä mitään erityisiä herkkupäiviä.

Olen huomannut olevani hieman normaalia janoisempi ja nestettä on saanut juoda reilummin päivän mittaan. Pääosin juon vettä, mutta lisäilen sinne välillä elektrolyyttejä tai merisuolaa, silloin se tuntuu imeytyvän paremmin. Lisäksi olen juonut jonkin verran teetä ja kofeiinitonta kahvia. Normi kahvin jätin oikeastaan kokonaan pois raskauden alussa. Sitä ei tehnyt edes mieli ja koska reagoin muutenkin kofeiiniin, en koe itse sitä hyvänä vauvalle. Uskon, että jatkan kofeiinittomalla linjalla myös raskauden jälkeen. Se on hyvä myös imetyksen kannalta ja tosiaan oma kehoni reagoi kofeiiniin esim hikoilulla ja suoliston toiminnan vilkastumisella – jotkut taas eivät reagoi kofeiiniin juuri ollenkaan.

Kofeiinia on toki myös joissain teelaaduissa ja esim tummassa suklaassa. Näitä en ole karsinut, mutta pyrin esim kofeiinillista teetä juomaan ainoastaan aamupäivisin. Teelaaduista olen löytänyt myös monia hyviä, joissa ei ole kofeiinia (esim yrttiteet). Raskausaikaan löytyy myös omaa teetä ja viimeisen kolmanneksen aikana voi alkaa juomaan esim. vadelmanlehtiteetä (uskotaan, että se vahvistaa kohtua synnytykseen).

2. RASKAUSAJAN LIIKUNTA

Liikuntamääräni ja tehot ovat vähentyneet jo huomattavasti urheilu-uran myötä ja olen opetellut senkin suhteen intuitiivista tekemistä. Liikettä kuitenkin haluan antaa keholleni (ja mielelle) ja sitä on tullutkin aikalailla joka päivä jollain tapaa.

Minulle mieluisinta liikuntaa on ollut ulkoilu (kävelyt, pyöräily, päivävaellukset, hiihto), jooga ja flow -liike, kehonpainoharjoittelu ja kahvakuula. Kahta jälkimmäistä olen tehnyt aika satunnaisesti, mutta kuitenkin jotain. Pyrin pitämään liikettä yllä päivän aikana ilman, että tarvitsee olla varsinaista treenihetkeä aina erikseen. Lenkit koiran kanssa pitävät tätä hyvin yllä ja siinä sivussa ja päivänkin aikana voi aina tehdä jotain liikkuvuus, jooga tai kehonpainotreeni -liikkeitä.

Alkuraskaudessa liikkuminen oli sinänsä normaalia, mutta väsymys vei välillä voiton ja lepäsin enemmän. Toisen kolmanneksen aikana oli eniten energiaa ja tulikin esim ulkoiltua ja joogattua. Nyt kolmas kolmannes on mennyt myös aikalailla ulkoilun ja joogan kanssa sekä kesän aikana käytiin päivävaelluksilla täällä Lapissa ja Norjan puolella. Ne olivat selkeästi raskaimpia liikuntasuorituksiani viimeisiin kuukausiin.

Hengästyminen on ollut nopeampaa ja hetkittäin vatsan kasvu on tuonut mukanaan herkkyyttä eikä ole tehnyt mieli rasittaa sitä. Kun vatsalihakset alkoivat erkanemaan, tuli myös joogasta ja muusta kehonpainoharjoittelusta hieman rauhallisempaa sekä mietin enemmän liikevalintoja. Kävin hakemassa itse vinkkejä myös äitiysfyssarilta – suosittelen lämpimästi, jos sellaiseen on mahdollisuus!

Jooga on raskausaikana erityisen hyödyllistä, sillä se auttaa mielenhallinnassa ja hengityksen kanssa, joiden avulla on helpompi vastaanottaa isoja muutoksia sekä valmistautua myös synnytykseen. Koen itse joogasta olleen paljon hyötyä niin raskausaikaan kuin varmasti tulevaan synnytykseen. Synnytykseen olen valmistautunut joogan lisäksi myös lukemalla ja kuuntelemalla sellaista, jonka koen tukevan haluamaani synnytyskokemusta. Uskon myös sekä raskausaikaan, että synnytykseen vaikuttavan paljon se, kuinka on työstänyt/ työstää asioita itsensä kanssa. Tarkoitan tällä esimerkiksi tunnetyöskentelyä, ihmissuhteita, mahdollisten traumojen jne purkua/läpikäyntiä ja uskomusten/ aiempien kokemusta ‘muuttamista’ tarvittessa.

Näistä teemoista löydät lisää Mama Flow ja Postpartum Flow -valmennuksistani.

3. RAVINTOLISÄT

Urheiluaikoina tuli käytettyä paljon erilaisia ravintolisiä ja silloin ne olivat erittäin tarpeen, koska kulutus (ja stressi) oli kovaa. Kisaamisen lopetettuani jätin myös hetkeksi suurimman osan ravintolisistä ja pohdin jokaisen kohdalla jälleen niiden tarpeellisuutta. Oma kokemus on se, että minun kannattaa syödä D-vitamiinia ainakin kuureittain Suomessa asuessa, ja koskaan omat mittaustulokset eivät ole olleet mitenkään liian korkeat vaikka olen syönyt D -vitskua etenkin syksystä kevääseen. Kesällä pidän tästäkin taukoa ja muutenkin syklitän usein eri lisäravinteita, jolloin kaikkia ei tule jatkuvasti - sekä pidän fiiliksen mukaan myös totaalitaukoja kaikesta.

Olen kokenut helpoimmaksi käyttää jotain laadukasta monivitamiinia sen sijaan, että ottaisi jokaista vitamiinia erikseen. Aloitin tankkaamaan vitamiineja hieman ekstraa viime vuoden keväällä, kun keho tuntui tarvitsevan lisätukea. Hormonitoimintaa tukeakseni otin monipuolisen ravinnon lisäksi huomioon sen, että tuen kehoani (mahdollisimman luonnollisilla) ravintolisillä. Käytin mm. Regulat Pro -valmistetta, Havupuu -juomaa ja lähempänä vuoden vaihdetta aloitin Wild Nutrition Fertility -vitamiinin, kun toiveet raskautumisesta nousivat pintaan (tästä löytyy myös miesten oma versio). Wild Nutritionin tuotteet ovat varmasti laadukkaimmasta päästä, mitä ravintolisiin tulee ja ne on suunniteltu niin, että lisä imeytyy kunnolla.

Saatuani tietää raskaudesta olen käyttänyt näitä valmisteita:

Monivitamiini minulla on ollut käytössä oikeastaan koko raskauden ajan pienillä tauoilla. Samoin kalaöljyä olen syönyt koko raskauden ajan, nyt pidän pienen tauon synnytyksen lähestyessä (jotta ei vaikuta verenvuotoon) ja jatkan synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeen jatkan tuota Wild Nutrition Pregnancy -vitamiinia purkin loppuun sekä lisäksi saman merkin Breastfeeding Complex.

Rautaa olen ottanut lisänä kuureittain ja minulla toimii parhaiten tuo Floravital -valmiste (jo urheiluajoilta), sillä se on mahdollisimman luonnollisessa muodossa ja ei ärsytä vatsaa. Toki ei myöskään sisällä isoa määrää rautaa, mutta olen keskittynyt raudan saantiin ravitsemuksessa muuten. Raudan saanti ja imeytyminen on muutenkin kokonaisvaltainen juttu, eikä ole pelkästä rautavalmisteesta kiinni. Vaikka omat rauta-arvot laskivatkin alas tässä raskauden aikana (joka on normaalia), niin en ole huolissani, kun tiedän mihin kiinnittää huomiota. Esim. perusjuttuja ravitsemuksessa on se, että ei käytä maitotuotteita samaan aikaan, kun haluaa raudan imeytyvän. Rautapitoisia ruokia kannattaa googlailla ja kysellä vaikka ravintoneuvojalta tai neuvolasta jeesiä, jos väsymys ja rauta-arvot mietityttävät.

D-vitamiinin lisäksi C-vitamiinin olen ottanut käyttöön nyt syksyä kohden vahvistaakseni kehoani synnytykseen ja pidän huolta vastustuskyvystä. Magnesiumia käytän iltaisin, tällä hetkellä itseasiassa kapselin sijaan voiteena iholla ja en tiedä onko placeboa vai ei, mutta koen nukkuvani paremmin, kun laitan voidetta. Magnesiumkapselit iltaisin ovat monen luottotuote parempiin uniin ja näitä suosittelen itsekin valmennettaville kokeiltaviksi, mutta oma vatsa ei aina tykkää magnesiumista (oli se kuinka laadukas tahansa), joten olen omalla kohdalla todennut tuon voiteen ainakin nyt tosi toimivaksi. Nämä kolme (D, magnesium, C) ovat itselleni ns. perustuotteita, jotka olen kokenut vuosien aikana todella hyviksi.

Kollageenia käytin myös urheiluaikoina ja välillä luuliemijauhetta etenkin suoliston tukemiseen. Nyt raskauden ajan kollageeni tuli uudelleen käyttööni ja siitä luin itse suosituksia joiltakin raskaana olleilta. Kollageeni on meidän ihon, nivelten, hiusten, jänteiden jne rakennusainetta ja tällaisella valmisteella voi helpottaa kehon työtä pilkkomisessa. Itse koin, että tämä olisi hyvä sekä minulle, kun keho venyy äärimmilleen sekä tietenkin tukemaan pienen kasvua masussa. Ainakin iho, hiukset, kynnet ja niveletkin ovat pysyneet tosi hyvinä koko raskauden ajan! Nautakollageenin sijaan voi käyttää myös kalakollageenia tai tosiaan luuliemijauheessa on myös kollageenia. Laitan kollageenijauhetta aamujuomaani elektrolyyttien kanssa tai esim smoothien/ puuron sekaan. Puhdas kollageenijauhe ei mielestäni maistu oikeastaan miltään, joitakin maustettuja versioitakin löytyy. Luuliemijauhetta taas voi käyttää ruoan seassa tai sellaisenaan kuumana mausteisena juomana, näitäkin löytyy maustamattomia ja maustettuja.

Kaikki nämä mainitsemani tuotteet ovat luonnollisia ja turvallisia, mutta kannattaa tehdä itse vielä omat selvitykset, mikä voisi sinulle sopia sekä keskustella tarvittaessa asiantuntijan kanssa. Aina voi myös mittauttaa omia veriarvoja, joista selviää enemmän kehon tilasta ja tarpeista! Monivitamiini on ainakin sellainen, mitä neuvolastakin suositeltiin sekä rautavalmistetta verikokeiden jälkeen.

Linkitetyt tuotteet löytyvät suomalaisesta pitkän linjan perheyrityksestä, PUR -kaupasta, joka on erikoistunut holistiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiajatteluun. Koodilla EEVSKU saat tilauksestasi -15% alennusta, jos päätät heiltä tilata.

PUR:in sivuilta löydät myös artikkeleita raskausaikaan ja imetykseen sekä heidän asiantuntijoilta voi aina kysyä vinkkejä tuotteisiin, jos mietityttää jokin.

4. KOSMETIIKKA JA IHONHOITO

Kosmetiikassa olen pyrkinyt jo vuosien ajan käyttämään luonnollisia tuotteita sekä minimoimaan turhaa. Uskon, että ihon hyvinvointi lähtee isosti sisältäpäin ja ulkoisilla jutuilla voimme sitä toki tukea. Myös kaikkia kemikaaleja olen halunnut välttää jo pitkään, mutta nyt raskaana ollessa se on tuntunut entistä tärkeämmälle.

Luonnollisemmaksi on vuosia sitten ensin vaihtunut ihotuotteet, sitten kodintuotteet ja nyt viimeisten 3-4 vuoden aikana myös hiustuotteet. Hiustuotteet on ollut mielestäni haastavin, koska minulla on pitkä ja paksu hius, joka kuitenkin kaipaa hyvät tuotteet. Toisaalta olen kokeillut myös hetkittäin käyttää pelkkää palasaippuaa (ilman mitään hoitoaineita) ja se toimi ihan hyvin – kuitenkin tykkään siitä, että hius ei jää niin karheaksi. Joka tapauksessa nyt olen siihenkin löytänyt hyvän yhdistelmän palashampoosta & luonnonkosmetiikan hoitoaineista.

Toinen haastava luonnollisen kosmetiikan tuote on deodorantti! Minä ainakin hikoilen sen verran, että deon on oltava oikeasti hyvä. Parhaita löytöjä luonnonkosmetiikan puolelta itselleni on olleet Pur:iltakin löytyvät Ben&Anna, Luonkos ja uusimpana suosikkina Rimita Deo.

Kasvojen iholla olen nyt muutaman kuukauden käyttänyt mm. Katja Kokon Djusie -sarjaa, jota ei olla turhaan kehuttu. Noilla kolmella tuotteella – öljypesu, ihon hoitoneste ja ihoöljy – pärjää loistavasti eikä muuta kasvoille tarvita. Luulin joskus itse, ettei öljyt sovi iholleni, etenkin kun iho oireili, mutta oikeanlaiset öljyt sopivat kyllä todella hyvin. Näitä tuotteita voin kyllä lämpimästi suositella ja tuntuvat todella riittoisilta!

Lemppari jo vuosien takaa on Esse -ihonhoitosarja. Tämä toimi loistavasti silloin, kun iho oireili ja käytin sitä sekä Esse -hoitoja, kun ihossa oli tulehdusta. Sarja perustuu siis probiootteihin ja vaikka on hieman arvokkaampi, niin ovat hintansa väärti. Jos siis ihossa on esimerkiksi jotain, mikä tarvitsisi ekstratukea. Omia lemppareita on Sensitive -sarjan tuotteet; puhdistusvoide, suihkutettava kasvovesi ja kasvovoide. En pese kasvojani aamuin illoin vaan enemmänkin tarvittaessa, mutta vedellä huuhtelun jälkeen taputtelen iholle kasvoveden ja laitan voidetta/öljyä. Tällainen yksinkertainen rutiini on tuntunut nyt todella hyvälle jo pitkään!

Vartalon ihoakin olen innostunut hoitamaan hieman normaalia aktiivisemmin raskausaikana. Pidän vartalon ihollakin erilaisista öljyistä, mutta kesällä tuli käytettyä taas paremmin imeytyviä voiteita. Vatsan iholle olen käyttänyt nyt Moi Forestin voidetta tai öljyä– nämä ovat myös suomalaisia huipputuotteita ja myös vauvalle löytyy heiltä Baby Cream. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, etenkin jos on jotain iho-oireita tai haluaa altistaa ihonsa tutkitusti hyödylliselle metsäpölylle!

Kodintuotteista kemikaalittomiin on vaihdettu kaikki pesuaineet; kylpyhuoneissa meillä on palasaippuat käsille, astianpesukoneessa ja pyykinpesussa käytetään luonnollisempia aineita sekä kaikki siivousaineet ovat myös luonnollisempia valintoja. Nämä ovat sekä omaksi, että luonnon parhaaksi! Aapo oli ensin hieman skeptinen (aitojen) palasaippuoiden suhteen, mutta kun viime talvena huomasi, ettei kädet enää kuivuneet, niin normisaippuaan ei ole ollut paluuta. Pur -kaupasta löytyy tähän kategoriaan esim Sopo, Dr Bonner’s ja Probiotic Craft -sarjat.

Tässäkin linkitetyt tuotteet löytyvät suomalaisesta perheyrityksestä, PUR -kaupasta, joka on erikoistunut holistiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiajatteluun. Koodilla EEVSKU saat tilauksestasi -15% alennusta.

5. RASKAUSAJAN VAATTEET JA TARVIKKEET

Raskaus ja vauva-aika ovat myös isoa bisnestä ja myydään ties mitä tuotetta ja tarviketta, joista moni on myös varmasti turhia. Toisaalta jollekin hyödyllinen tuote voi olla toiselle hyödytön ja toistepäin, joten tässäkin kannattaa käyttää omaa harkintaa. Ajattelin itse, että pyrin hankkimaan mahdollisimman vähän ja mieluummin niin, että ostaa myöhemmin lisää jos jotain tarvitseekin.

On kuitenkin jotain tuotteita, mistä on oikeasti ollut hyötyä itselleni ja ajattelin ne jakaa!

Raskausajan vaatteet

Olen hankkinut mama -mallistosta pari toppia ja pitkähihaista trikoopaitaa, parit legginsit, rennot housut, shortsit, muutaman uuden rintsikkatopin, jotka menevät myös imettäessä (en käytä kaarituellisia rintaliivejä), uusi pyjama loppuraskaudesta sekä alushousuja, joissa matala ja rento sauma.

Näitä olen kaikkia käyttänyt todella paljon ja toki suurinosa käyttövaatteista näiden kuukausien aikana on löytynyt omista jo olemassa olevista rennoista vaatteista, mutta etenkin ensimmäisen kolmanneksen jälkeen vatsa tuntui sen verran herkälle, etten ole halunnut käyttää mitään puristavaa. Siksi on ollut kiva, kun on ollut joitakin vaatteita, mitkä joustavat vatsan kohdalta ja istuvat hyvin. Etenkin alavatsaan kohdistuva paine on itselle ihan no-no. Suurinosa hankinnoista oli sellaisia, joita voi käyttää raskauden jälkeenkin rentoina vaatteina sekä tietysti mahdollisesti uudelleen, jos vielä joskus raskauden kokee uusiksi.

Nämä ovat olleet hyviä hankintoja vaikka suurinta osaa ei löytynytkään sellaisilta vaatemerkeiltä, joita normaalisti tykkään tukea. Kesällä oli tietenkin helppo käyttää mekkoja ja nyt taas syksyllä olen ottanut käyttöön kaikki isommat neuleet ja merinovillahousut. Ulkoiluvaatteina olen onneksi pystynyt käyttämään omia jo löytyneitä vaatteita, patagonian housuni ovat sopivan rennot vyötäröstä, etteivät paina vatsan alla ja houdinin kuoritakkini tarpeeksi iso myös vatsan päälle. Näihin ei ole onneksi tarvinnut mitään uutta hankkia!

Tosin esim. isomman ulkoilutakin hankinta voi olla ihan hyväkin, jos haluaa kantaa lasta kantoliinassa/repussa. Tätä varten voi olla, että tulee hankittua isompi takki jossain kohtaa, jollei puolison takit riitä siihen. Uudet vaelluskengät ostin, sillä jalkani on kasvanut 1 koon verran (38->39) ja suurinosa kengistäni tuntuu pieneltä. Katsotaan, mitä jalan koko sanoo synnytyksen jälkeen, että onko koon muutos lopullinen ja mitä kenkiä tarvitsee uusia (edit: aika monet kengät meni myyntiin/vaihtoon).

Onneksi asutaan Lapissa, niin vaatetukseen ei kiinnitä ihan niin paljoa huomiota (kuin vaikka aiemmin Helsingissä asuessa). Voi vetää rennosti merinovillakamoissa vaikka päivästä toiseen. :’D Mutta olen silti halunnut hankkia jotain kivaa päällelaitettavaa, joka tuntuu hyvälle. Raskausaika on kuitenkin spesiaalia! Mutta harkittuja hankintoja, joita voi käyttää myöhemmin tai kierrättää eteenpäin.

Muita tarvikkeita

Muita hyväksi koettuja tuotteita raskausajalle on olleet nukkumiseen (ja lepäämiseen) käytettävä kehotyyny/imetystyyny – aivan paras juttu! Minulla on ollut niitä kaksi, koska toinen oli meillä mukana retkiautossa kesän ajan. Molemmat on ollut hyviä! Näistä toista pystyy käyttämään myös imetystyynynä ja olen nyt säästänyt sitä enemmän siihen käyttöön. Imetystyyny/unityyny on Doomoon Buddy ja pelkkä nukkumiseen soveltuva kehotyyny hankittiin retkiautomatkalle osuneesta tokmannista. Olen käytännössä nukkunut kaikki yöni tuon tyynyn kanssa ensimmäisen kolmanneksen jälkeen ja nyt en halua nukkua ilman sitä. Jatkan varmasti kehotyynyn käyttöä myös raskauden jälkeen nukkuessa ja imetystyynylle tulee käyttöä vauvan kanssa.

Toinen huippuhankinta on ollut kesän lopulla tilaamani jumppapallo. Tämä piti hankkia jo aiemmin, mutta sain aikaiseksi tilattua sen vasta vähän myöhemmin. Mutta nyt tälle onkin ollut eniten käyttöä! Istun tälläkin hetkellä pallon päällä ja erilaisia lantion rentoutuksia tulee tehtyä nyt päivittäin. Suosittelen lämpimästi – jumppapallolla on myös hyvä tehdä raskauden jälkeen (kun on palautunut tarpeeksi) erilaisia harjoituksia. Aiotaan käyttää palloa myös synnytyksen alkaessa rentoutukseen, jos se tuntuu hyvälle. Omani on Casallin, tykkäsin sen väristä eniten. Koko kannattaa katsoa oman pituuden mukaan.

Kotona kattoon kiinnitettävät renkaat/ joogaliina voi olla myös kiva, jos sellaiselle on tilaa ja muutenkin käyttöä. Niissä on mukava roikkua ja rentouttaa hartioiden aluetta sekä selkää. Toki nyt jo hyvin varovasti niissä roikun/ enemmänkin makoilen joogaliinan “päällä” ja rentoutan lantiota tai availen hartioita. Tämä pääsee luultavasti käyttöön myös synnytyksen alkaessa. Nämä on hankittu suomen voimistelutuotteelta ja ovat olleet minulla jo vuosia käytössä.

Toivottavasti sait tästä postauksesta ideoita ja vinkkejä omaan raskausaikaan. <3 Tässä mainittiin nyt enemmän ns ulkoisia asioita, mutta tärkeintä raskausaikaan valmistautumisessa ja sen vastaanottamisessa on ollut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolenpito. Etenkin mielen hyvinvointi, muutokseen ja synnytykseen valmistautuminen sekä parisuhteen vahvistaminen ovat olleet tärkeitä ja tehneet tästä ajasta nautinnollista sekä merkityksellistä (haasteidenkin kanssa).

Toivon sinulle parasta mahdollista raskausaikaa ja lempeyttä eri vaiheisiin!

Kerro ihmeessä kommentteihin, jos näiden lisäksi olet kokenut jonkin omassa odotusajassasi erityisen toimivaksi!

Eevsku

//

Postauksen kuvat Miika Hämäläinen

Lisää kiinnostavia blogipostauksia:

Parhaat Raskausajan Vinkit

Jul 03, 2024

Postpartum Jooga - Ilmainen 30 min harjoitus

Apr 14, 2024

Postpartum & Synnytyksen jälkeinen liikunta

Mar 03, 2024

Raskauden Kolmas Kolmannes & Mother's Blessing

Dec 11, 2023

meditoiva ja joogaava hyvinvointivalmentaja

Liity sähköpostilistalleni

Haluatko saada minulta inspiroivia tekstejä, valmennusuutisia ja ainutlaatuisia etuja suoraan sähköpostiisi? Hyppää mukaan ja saat myös ilmaisen Aamurutiinit -oppaan.